LA ÎNCEPUTUL ACESTUI ANTesla a avut cea mai mare creştere pe bursă

G.B
Companii / 04 ianuarie

Tesla a avut cea mai mare creştere pe bursă

Acţiunile companiei Tesla au crescut cel mai mult în prima zi a anului de cotaţii bursiere, după ce livrările din trimestrul al patrulea au stabilit un nou record. Toate aşteptările pieţei au fost depăşite, iar Elon Musk şi-a manifestat bucuria în stilul caracteristic, pe Twitter. Acţiunile companiei au crescut cu 9 la sută, ieri, la deschiderea pieţei americane, potrivit Digi24.

Tesla a livrat în ultimele trei luni ale anului trecut 308.600 de maşini electrice, depăşind recordul din trimestrul al treilea, de 241.300 de maşini, potrivit CNBC. În total, livrările pe tot anul s-au ridicat la 936.172 de vehicule, ceea ce reprezintă o creştere de 87 la sută faţă de 2020, când a raportat primul profit anual înregistrat de companie.

Analiştii de pe Wall Street anticipau că Tesla va trimite către clienţi 267.000 de maşini în al patrulea trimestru şi 897.000 în 2021.

Cum a depăşit Tesla problemele din lanţurile de aprovizionare

Livrările sedanului său emblematic Model S şi SUV-ul Model X au reprezentat puţin sub 3 la sută din livrările totale ale Tesla în 2021. Livrările Model 3 şi Model Y s-au ridicat la 296.850 în ultimul trimestru din 2021 şi 911.208 pentru întregul an. Tesla produce vehicule Model 3 şi Model Y la fabricile din Shanghai şi Fremont, iar Modelele X şi S în Fremont.

La adunarea anuală a acţionarilor Tesla din 2021, Elon Musk a deplâns un an marcat de probleme în lanţul de aprovizionare care au îngreunat obţinerea de suficiente microcipuri şi alte piese.

Cu toate acestea, pe parcursul celui de-al doilea an al pandemiei de coronavirus, Tesla a reuşit să mărească livrările de vehicule prin creşterea producţiei la prima sa fabrică din străinătate, cea din Shanghai, şi prin modificări tehnice, astfel încât să poată renunţa cu totul la unele componente. În special, Tesla a anunţat în luna mai că va elimina senzorii radar de pe vehiculele Model 3 şi Model Y construite pentru clienţii din America de Nord. Aceste maşini se bazează acum pe un sistem de camere pentru a activa funcţiile de asistenţă a şoferului Tesla, cum ar fi controlul de croazieră reglat în funcţie de trafic sau menţinerea automată a benzii de circulaţie.

De altfel, Elon Musk, CEO-ul Tesla şi al SpaceX şi în prezent cel mai bogat om din lume, a fost desemnat "personalitatea anului 2021" de revista Time.

Elon Musk are planuri mari pentru Tesla

Elon Musk are în continuare planuri ambiţioase pentru Tesla. Şeful companiei doreşte să crească volumul vânzărilor de vehicule electrice la 20 de milioane anual, în următorii nouă ani. Pentru a atinge această ţintă, constructorul vrea să înceapă anul acesta producţia crossover-ului Model Y la noua sa fabrică din Austin, Texas, dar şi la uzina de lângă Berlin.

În ciuda progreselor la fabrica din Texas, Tesla a amânat planurile de a începe producţia de mare volum a cybertruck-ului său, până în 2023.

Compania domină acum vânzările de vehicule electrice cu baterii în SUA şi în mare parte din lume, dar se aşteaptă să piardă cota de piaţă globală, pe măsură ce concurenţii scot modele complet electrice.

De exemplu, Toyota le-a spus acţionarilor că va investi 35 de miliarde de dolari pentru a scoate 30 de vehicule electrice cu baterie până în 2030. Rivian a început recent să livreze pick-up-ul şi SUV-ul său cu baterie electrică. Şi Ford a încetat să mai facă rezervări pentru camioneta electrică F-150 Lightning, după ce a primit 200.000 de comenzi.

Totuşi, vânzările Tesla sunt estimate să crească odată cu cererea generală de vehicule electrice, care este parţial determinată de reglementările climatice.

Până în 2030, aproximativ 24 la sută dintre vehiculele noi vândute la nivel mondial vor fi probabil complet electrice, conform previziunilor Alix Partners.

Tesla, lider de piaţă incontestabil în Norvegia

În Norvegia, de pildă, ţară considerată "raiul" maşinilor electrice, vânzările de astfel de automobile au crescut cu 48 la sută anul trecut, astfel că aproape două din trei vehicule noi înmatriculate în 2021 în Norvegia au fost modele electrice, iar cea mai vândută marcă de automobile a fost Tesla.

În încercarea de a deveni prima ţară care în 2025 va pune capăt vânzărilor de noi automobile pe benzină sau motorină, Norvegia acordă celor care cumpără automobilele electrice scutiri de la plata taxelor impuse în schimb modelelor care utilizează motoare pe combustie internă. În Norvegia cei care folosesc automobile electrice beneficiază de numeroase avantaje, chiar dacă în ultima vreme autorităţile au început să mai revizuiască unele facilităţi, precum scutirea de la plata taxei pentru acces în oraş sau posibilitatea de a rula pe benzile rezervate pentru mijloacele de transport în comun. Contrar automobilelor diesel care sunt puternic taxate, automobilele "curate" sunt scutite de la plata majorităţii taxelor, ceea ce le face şi mai atractive la cumpărare.

În aceste condiţii, anul trecut modelele produse de constructorul american de automobile electrice Telsa au acaparat 11,5 la sută din piaţa auto totală din Norvegia, fiind pentru prima dată când această marcă este lider de piaţă pentru un an întreg, urmată de grupul auto german Volkswagen, cu o cotă de piaţă de 9,4 la sută.

Recurgerea la automobilele cu propulsie electrică este cu atât mai importantă în Norvegia având în vedere că această ţară îşi produce aproape întreaga energie electrică în hidrocentrale care nu generează emisii de gaze cu efect de seră, scrie Agerpres.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

28 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9459
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4424
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7699
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9485
Gram de aur (XAU)Gram de aur255.4065

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro