La Moscova, atentat terorist sau operaţiune specială?

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 martie

Presupuşii atacatori de la sala moscovită de concerte, înainte de atentat (jos) şi după ce au fost reţinuţi de forţele ruse.

Presupuşii atacatori de la sala moscovită de concerte, înainte de atentat (jos) şi după ce au fost reţinuţi de forţele ruse.

English Version

Actualizare - Reuters: SUA resping legătura făcută de Rusia între atentatul de la Moscova şi Ucraina, calificând-o drept "propaganda Kremlinului"

Casa Albă a respins luni legătura făcută de Rusia între Ucraina şi atacul terorist care a ucis 137 de persoane într-o sală de concerte dintr-o suburbie a Moscovei, relatează Reuters.

"Nu există nicio legătură cu Ucraina... Este doar o nouă propagandă a Kremlinului", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional pentru Securitate în cadrul unui briefing.

Atât Ucraina, cât şi aliaţii săi occidentali insistă să nege implicarea Kievului în atentatul de la Moscova, sugerând Rusiei ca, în loc să caute piste false, ar trebui să acorde mai multă atenţie problemelor sale reale şi să lupte împotriva radicalizării şi terorismului în propria ţară, notează EFE.

Ar fi "stupid" ca cineva care tocmai a comis un masacru să încerce să evadeze în Ucraina, a declarat agenţiei spaniole de presă expertul militar ucrainean Oleksandr Kovalenko, de la Grupul de Rezistenţă Informaţională, un think tank din Kiev.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, la 19 ore după atac, că presupuşii autori ai atentatului, revendicat de Statul Islamic şi soldat cu cel puţin 137 de morţi, plănuiau să treacă printr-o "fereastră pregătită" la graniţa ruso-ucraineană.

"Frontiera este închisă şi puternic păzită de peste doi ani. Teroriştii ar fi trebuit să treacă, într-un fel sau altul, prin numeroasele filtre ale poliţiei ruse, ale Gărzii Naţionale ruse şi ale serviciilor de securitate ruseşti", a explicat expertul ucrainean.

De-a lungul frontierei, în regiunile ruse Briansk, Kursk şi Belgorod, sunt concentrate de asemenea grupuri mari ale armatei ruse, în timp ce "lupte grele" continuă împotriva incursiunilor combatanţilor ruşi anti-Putin susţinuţi de Ucraina, a subliniat Kovalenko.

Expertul militar de la Kiev consideră că afirmaţiile Rusiei privind o posibilă implicare ucraineană reprezintă o încercare de a "demoniza" Ucraina atât în Rusia, cât şi în Occident.

"Rusia încearcă să eticheteze Ucraina drept o ţară teroristă şi astfel să-i determine pe aliaţii acesteia din Occident să-şi diminueze sprijinul", a subliniat el.

Aliaţii Ucrainei şi analiştii străini sunt de acord în evaluarea lor că Ucraina nu are nimic de-a face cu atacul, notează EFE.

Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA, consideră că Statul Islamic este "cel mai probabil responsabil" de acest atac, în pofida eforturilor continue ale Kremlinului de a "lega în mod nefondat Ucraina" de atentat.

"Nu există nicio dovadă că Ucraina ar avea vreo legătură cu acest atac şi solicităm autorităţilor ruse să nu folosească atacul terorist de la Moscova ca pretext pentru o escaladare a agresiunii ilegale împotriva Ucrainei", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri externe, Peter Stano.

Ar fi "cinic şi contraproductiv pentru Rusia şi cetăţenii săi" dacă Rusia ar reveni la "instrumentalizarea" atentatului, a avertizat la rândul său luni preşedintele francez Emmanuel Macron.

Numeroase personalităţi ucrainene, între care preşedintele Volodimir Zelenski, au sugerat că Rusia a manipulat atentatul de la Crocus City Hall în scopuri proprii şi că ar putea fi responsabilă pentru acesta într-un fel sau altul.

Timofi Milovanov, preşedintele Şcolii de Economie din Kiev, a declarat pe contul său în reţeaua X că tot ceea ce spune Rusia despre organizatorii atacului va rămâne "foarte dubios", întrucât mărturiile au fost "smulse sub tortură" presupuşilor autori.

"Rusia este mai interesată de intimidare şi de putere decât de aflarea adevărului", a subliniat el.

Rusia ar face bine dacă s-ar concentra asupra problemelor sale reale, cum ar fi terorismul sau sărăcia, afirmă Milovanov, adăugând că Putin ar fi trebuit sa acorde atenţie problemelor reale ale Rusiei, inclusiv radicalizarea şi terorismul. "Acesta nu este primul atac terorist" în Rusia, aminteşte el.

În schimb, în timp ce principalele forţe ale lui Putin au mâinile legate în Ucraina, acesta preferă să arunce toată vina asupra Kievului în loc să se ocupe de ameninţarea venind dinspre Statul Islamic, declară Oleksandr Kovalenko, fost consilier al şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene.

Potrivit lui Kovalenko, masacrul de la Moscova este un posibil semn al "degradării" aparatului de securitate rusesc, impregnat şi corupt de-a lungul anilor de o amplă propagandă antiucraineană.

"Inventează ameninţări false, dar nu-şi dau seama de acest lucru şi nu direcţionează resursele către ameninţările reale", afirmă el.

---

Actualizare - Încă trei suspecţi au fost plasaţi în arest preventiv

Comitetul de Instrucţie al Rusiei a cerut luni arest preventiv timp de două luni pentru încă trei persoane, pe lângă cele patru implicate direct în atentatul brutal comis vineri seară în sala de concerte Crocus City Hall din apropiere de Moscova şi soldat cu cel puţin 137 de morţi, a anunţat o instanţă din capitala rusă, relatează EFE.

"Am primit alte trei cazuri împotriva acuzaţilor Islomov Aminchon Isroilovici, Islomov Dilovar Isrolovici şi Islomov Isroil Ibragimovici", a anunţat un purtător de cuvânt al tribunalului. Este vorba despre un tată împreună cu cei doi fii ai săi, conform presei ruse.

Potrivit canalului Mediazona de pe Telegram, unul dintre aceştia a fost până în urmă cu câteva zile proprietarul autoturismului cu care atacatorii au fugit de la locul atentatului.

---

Actualizare - Macron: "Aripa SI implicată în atentatul de la Moscova a avut mai multe tentative în Franţa"

Aripa grupării jihadiste Stat Islamic "implicată" în atacul care a făcut 137 de morţi la Moscova "a avut în ultimele luni mai multe tentative pe teritoriul francez", a declarat luni preşedintele Emmanuel Macron, la o zi după creşterea alertei de securitate la nivelul maxim în Franţa, informează AFP.

Conform sursei, "Trebuie să evităm orice instrumentalizare sau deformare, dar să fim exigenţi şi eficace. Acesta este spiritul în care avansăm noi şi eu sper că Rusia va face la fel", a declarat preşedintele francez la sosirea în teritoriul-departament francez Guyana, în condiţiile în care omologul său rus Vladimir Putin a sugerat o responsabilitate a Ucrainei în acest atac.

"Ar fi şi cinic, şi contraproductiv pentru Rusia însăşi şi pentru securitatea cetăţenilor săi să folosească acest context pentru a încerca să-l întoarcă împotriva Ucrainei", a insistat Macron în faţa presei, adaugă sursa citată.

Stat Islamic a revendicat atacul comis vineri seara împotriva spectatorilor veniţi la o sală de concerte de lângă Moscova. Aripa sa Stat Islamic-Khorasan, prezentă în Afganistan şi Pakistan, este prima suspectă, în opinia unor experţi în terorism mondial, informează AFP.

Potrivit lui Emmanuel Macron, serviciile de informaţii franceze apreciază că respectiva entitate "a pus la cale acest atentat şi l-a pus în aplicare", notează sursa menţionată.

Executivul francez a luat act, în timpul unei reuniuni duminică seara la Palatul Elysee, că "această grupare particulară care este implicată, se pare, în acest atentat, a avut în ultimele luni mai multe tentative chiar pe teritoriul nostru", a explicat şeful statului francez, potrivit sursei.

"Prin urmare, date fiind ramificaţiile sale şi intenţiile sale, ca măsură de precauţie, însă cu elemente credibile şi solide", s-a decis creşterea alertei teroriste la nivelul maxim, care fusese scăzut în ianuarie, transmite sursa citată.

Emmanuel Macron a mai spus că Franţa "le-a propus serviciilor ruse, la fel şi partenerilor din regiune, o cooperare sporită", "date fiind informaţiile de care dispun serviciile noastre şi elementele ce ar putea fi utile ruşilor", relatează AFP.

Solicitat să spună dacă ar putea discuta direct cu omologul său rus, Macron a răspuns că aceste contacte s-ar face "într-o primă etapă la nivel tehnic şi ministerial". "Vom vedea evoluţia contextului şi dacă zilele sau săptămânile ce vin o justifică", a adăugat liderul francez, potrivit sursei precizate.

---

Actualizare - Reuters: "Kremlinul refuză să facă vreun comentariu despre evoluţia anchetei"

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat luni că este nepotrivit să facă vreun comentariu despre ancheta privind atentatul comis vineri seară la sala de concerte Crocus City Hall din apropiere de Moscova şi soldat cu cel puţin 137 de morţi, transmite Reuters.

Într-o conferinţă de presă, Peskov a fost întrebat cum comentează o declaraţie a grupării jihadiste Stat Islamic, care a revendicat atacul, conform sursei.

De asemenea, Kremlinul nu a făcut comentarii nici despre tratamentul la care au fost supuşi cei patru presupuşi atacatori, adaugă sursa citată.

Preşedinţia rusă a precizat că nu ia parte la discuţiile despre utilizarea pedepsei cu moartea în legătură cu cei patru suspecţi, informează Reuters.

Aceştia sunt acuzaţi de terorism şi riscă închisoarea pe viaţă, a declarat tribunalul Basmanîi din Moscova într-un comunicat. Arestul lor preventiv, care expiră la 22 mai, poate fi prelungit până la judecarea lor, a cărei dată nu a fost încă stabilită, precizează sursa menţionată.

Instanţa a difuzat imagini în care trei suspecţi sunt aduşi în sala de judecată încătuşaţi şi păziţi de poliţişti, apoi aşezaţi în cuşca de sticlă rezervată acuzaţilor. Al patrulea a sosit într-un scaun cu rotile, având cu ochii închişi, conform sursei indicate.

Atacul a fost revendicat de organizaţia jihadistă Stat Islamic, dar autorităţile ruse au prezentat o pistă ucraineană, spunând că atacatorii încercau să ajungă în Ucraina, unde aveau contacte. Însă Ucraina neagă cu fermitate orice implicare în acest atentat, cel mai grav comis în Rusia în ultimii 20 de ani, notează Reuters.

---

Actualizare - Atac la Putin după masacrul din Moscova: "La Kremlin se ştia. Au lăsat în mod deliberat să aibă loc atentatul terorist"

Cei patru terorişti care au fost prinşi în viaţă au fost duşi în faţa instanţei şi au primit mandate de arestare. Doi dintre ei şi-au recunoscut faptele, conform paginii de facebook a lui Ilia Ponomarev.

În tot acest timp, propagandiştii Kremlinului au continuat să dea vina pe Ucraina, dar şi pe Statele Unite pentru scenele sângeroase. Cu toate că gruparea Stat Islamic din Caucaz a revendicat atentatul, conform sursei citate.

La două zile de la atacul din Moscova, pe reţelele de socializare au apărut noi imagini cu primele momente ale atentatului. În înregistrare se vede cum oamenii ies din centrul comercial fără să ştie ce se întâmplă. Panica se instalează in clipa in care teroriştii se apropie. Un bărbat încearcă să-şi protejeze familia cu câteva mese, iar cel care filmează scapă dupa ce alearga spre scările rulante, informează sursa menţionată.

Martor al atacului terorist: "Bang, pauză... bang, pauză. Se auzea aproape ca nişte artificii undeva în depărtare. Apoi focurile de armă şi sunetele au devenit tot mai persistente, tot mai aproape de sala de concerte", adaugă sursa.

Ilia Ponomarev, opoziţie rusă declară potrivit paginii sale de socializare: "Dacă Putin a fost avertizat (de atentat), a fost avertizat că va avea loc la concert şi acolo nu erau măsuri de securitate. Sunt multe motive să credem că dispozitivul de securitate a fost redus. Am fost de multe ori la Crocus Hall şi îmi amintesc foarte bine sistemul de securitate de la intrare. Martorii spun că nu erau deloc măsuri de siguranţă, nici măcar agenţi de pază. Aşa că se pare că la Kremlin se ştia ce se va întâmpla şi au lăsat în mod deliberat să aibă loc atacul terorist".

Conform sursei precizate, "Pe lângă principalul hub de comunicare, la Sevastopol în această noapte, Forţele Armate ucrainene au avariat şi navele mari de debarcare Yamal şi Azov - structură sovietică construită pe acelaşi proiect ca cel distrus în februarie, susţine Forţele Armate ucrainene. Dacă această informaţie este adevărată, atunci în cei doi ani plus de război, armata ucraineană a distrus sau eliminat deja şase BKK", adaugă Ponomarev.

Ucrainenii cred că Vladimir Putin va folosi atentatul terorist pentru a declanşa noi bombardamente asupra civililor, precizează sursa.

---

În pofida faptului că ISIS a revendicat atacul de la centrul comercial aflat în apropierea Moscovei şi o face insistent, Vladimir Putin insistă să arate cu degetul către Ucraina. În jurul acestui atac terorist, fiecare tabără asociază autorii care îi convin. În timp ce coaliţia împotriva Rusiei creditează guparea teroristă ISIS cum că acestea ar fi autoarea atentatului terorist, există scenariştii inerenţi care susţin că ruşii s-au atacat singuri, în timp ce partizanii Rusiei şi ai lui Vladimir Putin afirmă că atacul a fost pus la cale de Ucraina şi SUA.

Singura certitudine pentru cititorii noştri este că atacul terorist a avut loc şi este credibil că a avut atâtea victime: 133 de morţi şi 154 de răniţi, conform bilanţului de ieri, de la ora 14. El poate fi folosit oricând de Putin pentru retorsiuni împotriva statelor vecine Rusiei, chiar împotriva Poloniei sau a Republicii Moldova. Iar acest lucru a fost demonstrat ieri dimineaţă când forţele Federaţiei Ruse au lansat un masiv atac aerian asupra capitalei Ucrainei, Kiev, dar şi asupra altor oraşe mari din ţara vecină, printre care se numără şi Lvov, aflat la graniţa cu Polonia, atac ce a determinat forţele poloneze să ridice în aer mai multe avioane de luptă menite să apere teritoriul naţional. Ministerul polonez al Apărării a raportat că în prima parte a nopţii de 24 martie, o rachetă de croazieră lansată de aviaţia rusă cu rază lungă de acţiune a zburat în spaţiul aerian al ţării. Potrivit oficialilor de la Varşovia, racheta a survolat spaţiul aerian polonez timp de 39 de secunde.Potrivit Ministerului polonez al Apărării, racheta a zburat la ora locală 4:23 (ora Moscovei 6:23) în apropierea localităţii Ocerdow, aflată lângă graniţa cu Ucraina. De aceea, ministerul de resort de la Varşovia a lansat "toate procedurile necesare pentru a asigura siguranţa spaţiului aerian polonez".

Atacul terorist din apropierea Moscovei arată că niciun cetăţean din lume nu beneficiază de siguranţă, nici măcar cetăţenii statului condus de Vladimir Putin, şi că aceia care priveau cu superioritate atacurile teroriste din 7 octombrie 2023 împotriva Israelului întrebând ce a păzit Mossad-ul, trebuie să se întrebe acum ce a păzit FSB. Acestea sunt nişte circumstanţe care arată că momentul în care au loc atacurile teroriste reprezintă cea mai mare necunoscută pentru serviciile de informaţii de oriunde din lume, inclusiv pentru Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Informaţii Externe.

Nu ştim încă dacă atacul terorist de la Crocus Hall reprezintă un moment de cotitură al actualului război din Ucraina, dar este sigur că autorităţile de la Kremlin vor face orice pentru a lega teroriştii de regimul de la Kiev. Astfel, ieri, pe reţeaua X apăruseră mai multe fotografii cu un act de identitate al unuia dintre cei patru terorişti, act ce părea a fi eliberat de autorităţile ucrainene, iar cei care postaseră fotografiile cu Rustam Azhiyev, afirmau pe baza documentelor că acesta are şi cetăţenia ucraineană şi că în anul 2022 chiar ar fi fost înrolat în cadrul forţelor militare din ţara respectivă. Dar cetăţenia unui terorist nu trebuie legată de activitatea statului respectiv. Pentru că autorităţile Federaţiei Ruse au transmis iniţial că teroriştii de la Crocus Hall sunt tadjici. Asta nu înseamnă că autorităţile din Tadjikistan sunt de vină pentru atentantul terorist de la Moscova, pentru că, dacă am intra în logica respectivă, ar însemna ca Rusia să atace fosta republică sovietică.

Unul dintre terorişti a declarat chiar că el a venit în Rusia din Turcia, în 4 martie. Este de vină Turcia, recte regimul Erdogan, că un terorist a trecut ca prin brânză de autorităţile din ţara respectivă, pentru a ajunge în Rusia şi a ucide oameni nevinovaţi la Crocus Hall? În niciun caz.

ISW susţine că revendicarea de ISIS a atacului terorist e singura teorie valabilă

Un semn de întrebare se ridică şi cu privire la comunicarea cu cei patru terorişti arestaţi de forţele ruse. Se ştie că militanţii din cadrul ISIS nu vorbesc, nu sunt volubili în faţa camerelor şi îşi acceptă soarta - tortura sau moartea, fără să se plângă, cu credinţa că odată morţi se vor alătura în Ceruri lui Mahomed unde vor primi răsplata pentru martiriul lor şi pentru uciderea necredincioşilor. În imaginile difuzate de autorităţile ruse teroriştii vorbesc, spun că urmau să primească un milion de ruble fiecare pentru atac, că au fost contactaţi în acest sens de persoane pe care nu le cunosc şi care le-au transmis ce trebuie să facă. Din declaraţiile lor reiese că nu avem de-a face cu terorişti militanţi islamici, ci mai degrabă cu terorişti mercenari, ceea ce ar arunca o umbră mare a revendicării repetate a atacului de către ISIS.

Mai mult este curios cum unul din cei patru terorişti era audiat zilele trecute pe patul de spital, în prezenţa unui translator, deşi autorităţile de la Moscova au lăsat se înţeleagă că acesta a lucrat anterior într-o frizerie. Or, după cum se ştie, frizeria este în orice colţ al lumii locul în care dialogul este la el acasă, şi practic teroristul ar fi putut să înveţe rapid limba rusă.

Cu toate acestea, Institutul de Studiere a Războiului (ISW) susţine că este foarte puţin probabil ca gruparea teroristă Statul Islamic să fi condus atacul la ordinele serviciilor speciale ucrainene.

ISW arată: "Agenţia de ştiri Amaq, care a anunţat repetat că atacul este opera ISIS, este braţul media central al grupării teroriste. Statul Islamic nu ar pretinde în mod fals un atac care ar fi putut fi condus de un stat creştin împotriva altuia (sau de către Kremlin împotriva propriului popor al Rusiei într-un fel de operaţiune sub steag fals), deoarece o astfel de situaţie - de a efectua un atac terorist la ordinul autorităţilor unui stat creştin - ar afecta credibilitatea ISIS în cadrul comunităţii salafist-jihadiste".

Mai mult, pe reţeaua X au fost postate ştiri conform cărora de la începutul lunii martie şi până la atentatul de vinerea trecută, autorităţile ruse au distrus mai multe celule teroriste ale Statului Islamic. Ria Novosti infiorma că în 3 martie forţele ruse au ucis 6 terorişti ISIS în Ingush-Karabulak, iar în 7 martie arăta că serviciile de securitate ruse au neutralizat o celulă teroristă ISIS din regiunea Kaluga, ai cărei membri plănuiau să atace o sinagogă din Moscova.

Maria Zaharova: "Declaraţiile de la Washington privind neimplicarea Kievului, tratate cu rezervă până la finalizarea anchetei"

Referitor la anunţul făcut imediat, vineri seara, de autorităţile americane conform căruia Ucraina nu este implicată în atentatul de la Crocus Hall, Maria Zaharova, şefa serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a afirmat: "Reprezentantul oficial al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Adrienne Watson: «Ucraina nu este implicată în atacul terorist de la Krasnogorsk, de vină este ISIS».

Dacă ar putea rezolva aşa repede asasinarea propriului preşedinte Kennedy. Dar nu, de mai bine de 60 de ani, americanii nu au reuşit să afle cine l-a ucis. Sau poate a fost ucis tot de ISIS? Sau vor mai amâna dezvăluirea încă 60 de ani, jucându-se cu orice «incertitudine constructivă»? Sau să luăm atacul terorist care a distrus conducta Nord Stream? Acolo, potrivit Statelor Unite (The New York Times a citat mai mulţi oficiali americani în acest sens), ucrainenii au fost implicaţi. Adevărat, atunci autorităţile americane au tăcut şi probabil cotrobăie încă în căutarea scafandrilor de la Kiev sau ISIS. Nu s-a rostit niciun cuvânt de la Washington care să ceară Danemarcei şi Suediei să nu înceteze căutarea celor responsabili, iar propunerea Rusiei pentru o investigaţie sub auspiciile ONU a fost blocată de anglo-saxoni în Consiliul de Securitate. Toate acestea sugerează că elitele politice americane au devenit pricepute de-a lungul deceniilor în a distrage atent atenţia de la crimele de impact şi de la tot felul de pregătiri. Prin urmare, până la finalizarea anchetei asupra atacului terorist de la Crocus Hall, orice declaraţie de la Washington privind neimplicarea Kievului va fi tratată cu rezervă".

La rândul ei, Margarita Simonyan, redactor-şef al postului tv Russia Today, unul dintre jurnaliştii apropiaţi Kremlinului, a afirmat: "Nu existau «centuri shahid» asupra teroriştilor. Rapoartele nocturne conform cărora un medic ar fi găsit un dispozitiv exploziv pe un cadavru nu sunt confirmate. Niciunul dintre ei nu trebuia să moară. Practic, niciunul dintre ei nu era fanatic religios. ISIS nu era nici pe departe acolo. Au fost angajaţi de Ucraina şi de patronii săi, au angajat ucigaşi pentru bani".

Colonelul în rezervă Bakhtiar Rakhmonov, fost ofiţer FSB, a afirmat că recrutarea ucigaşilor pentru atacul terorist din sala de concerte a Primăriei Crocus de lângă Moscova a fost făcută prin intermediul Ambasadei Ucrainei în Tadjikistan. Potrivit unei capturi de pe site-ul ambasadei respective, captură făcută de Rakhmonov şi prezentată de RIA Novosti, cu câteva săptămâni înainte de atacul terorist era postat un mesaj prin care străinii erau invitaţi să se alăture aşa-numitei "Legiuni internaţionale" care luptă pentru apărarea Ucrainei.

Referitor la tragedia de la Crocus Hall, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a scris, pe pagina oficiaţă din reţeaua Telegram, că cei implicaţi în atacul terorist de la Primăria Crocus din 22 martie sunt o "ţintă legală" pentru Rusia "indiferent de ţara lor de origine".

Kremlinul susţine că teroriştii au fost arestaţi. ISIS afirmă că atacatorii s-au întors la bază

Atacul terorist de la Crocus Hall a avut loc în seara zilei de 22 martie. Mai mulţi bărbaţi înarmaţi au intrat în clădirea sălii de concert, au tras asupra persoanelor aflate înăuntru şi apoi au dat foc clădirii. În urma atacului terorist, 133 de persoane au fost ucise şi 154 au fost rănite.

Pe 23 martie, 11 persoane au fost reţinute în legătură cu atacul terorist, dintre care patru au fost autorii atacului terorist. În mass-media au apărut informaţii că suspecţii sunt originari din Tadjikistan. Militanţii Statului Islamic (recunoscuţi ca terorişti şi interzişi în Rusia) şi-au declarat implicarea în incident. Potrivit datelor preliminare ale anchetei, deţinuţii se îndreptau spre Ucraina, unde era pregătită "o fereastră" pentru a trece graniţa. Nu se specifică cine ar fi pregătit breşa respectivă la frontiera ruso-ucraineană: autorităţile, amicii teroriştilor sau alte persoane interesate. Cu toate acestea, ISIS a dat ieri un comunicat prin care susţine că toţi cei patru atacatori ai săi "s-au întors la bază".

Preşedintele Vladimir Putin a avut sâmbătă o şedinţă cu membrii Consiliului Naţional de Securitate, după care, într-un discurs televizat a afirmat că toţi cei vinovaţi de atacul terorist vor fi pedepsiţi exemplar şi a declarat că duminică, 24 martie, este zi de doliu naţional. Preşedintele rus a lăsat să se înţeleagă din discursul său că teroriştii ar fi fost sprijiniţi din Ucraina şi că acoliţii lor din ţara vecină urmau să îi ajute să fugă din Federaţia Rusă.

Autorităţile de la Kiev au negat orice implicare în tragicul eveniment din Rusia, iar reprezentanţii SUA au indicat încă din primele momente că atacul pare să fi fost săvârşit de militanţi ISIS. Declaraţiile acestora au fost confirmate ulterior de mai multe postări ale grupării ISIS-K, care prezentau imagini filmate în timpul atacului terorist şi care au revendicat respectivul atentat.

Potrivit postului de televiziune Al Jazeera, ISIS-K a ales Rusia ca ţintă din cauza opoziţiei autorităţilor de la Kremlin faţă de gruparea teroristă şi faţă de acţiunile forţelor ruse în Siria şi Afganistan. Experţi politico-militari consultaţi de Al Jazeera afirmă că atacul de la Moscova reprezintă o încercare a ISIS-K de a-şi demonstra puterea şi influenţa globală şi de a răzbuna acţiunile recente ale Rusiei împotriva grupării teroriste. Gruparea ISIS-K din Afganistan, denumită şi ISIS-Khorasan, care a revendicat responsabilitatea pentru atac este cunoscută pentru brutalitatea sa, fiind responsabilă pentru mai multe atacuri majore în Afganistan şi în alte zone din Asia.

La începutul acestui an, SUA au interceptat comunicări care confirmă că grupul a comis două atentate simultane în Iran, în urma cărora au murit aproape 100 de persoane. În septembrie 2022, militanţii ISIS-K au revendicat responsabilitatea pentru un atentat sinucigaş mortal cu bombă la ambasada Rusiei din Kabul. Gruparea a fost, de asemenea, responsabilă pentru un atac asupra aeroportului internaţional din Kabul în 2021, care a ucis 13 soldaţi americani şi zeci de civili în timpul evacuării haotice a trupelor americane din Afganistan.

Potrivit unui raport al ONU din ianuarie 2024, eforturile talibanilor de a învinge gruparea au dus la o scădere a numărului de atacuri pe teritoriul Afganistanului. Cu toate acestea, atentatele cu bombă nu au încetat.

Joia trecută, Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru un atentat sinucigaş cu bombă în faţa unei bănci din oraşul afgan Kandahar, care a ucis cel puţin trei persoane şi a rănit 12, a anunţat poliţia locală.

Susţinere pentru Rusia, din partea comunităţii internaţionale

Tragedia de vineri seară a oprit pentru o clipă rivalitatea dintre lumea occidentală şi Federaţia Rusă, majoritatea liderilor politici din Vest prezentând condoleanţe autorităţilor de la Moscova şi acuzând terorismul.

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a condamnat atacul ca fiind un act "odios" şi a spus: "Condamnăm terorismul sub toate formele sale şi ne exprimăm solidaritatea cu poporul rus care deplânge pierderile umane în urma acestui eveniment atroce".

Autorităţile americane au afirmat că încă din 7 martie au avertizat Federaţia Rusă cu privire la iminenţa unui atac terorist la Moscova. În aceeaşi zi, unul dintre teroriştii de la Crocus Hall a vizitat locaţia respectivă, pentru a vedea locul unde urma să atace. Fotografa respectivă a apărut ieri, când, în urma reţinerii celor patru terorişti şi interogării lor, unul dintre fotografii centrului comercial şi-a amintit că l-a mai văzut pe unul dintre aceştia.

Într-o postare pe reţeaua socială X, cancelarul german Olaf Scholz a condamnat "teribilul atac terorist asupra unor spectatori nevinovaţi la un concert la Moscova". "Gândurile noastre sunt alături de familiile victimelor şi de toţi răniţii", a adăugat Scholz.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a condamnat, la rândul său, "teroarea laşă şi inumană, oriunde ar fi", spunând că este alături de familiile victimelor. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a transmis, de asemenea, "condoleanţe victimelor şi familiilor acestora", cerând "clarificarea rapidă a contextului" atacului.

De la Londra, ministrul britanic de externe, David Cameron, a condamnat la rândul său "atacul terorist mortal".

NATO şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au condamnat atacul de la Moscova.

Farah Dakhlallah, purtător de cuvânt al NATO a spus: "Condamnăm fără echivoc atacurile care au vizat spectatorii de la concertele din Moscova. Nimic nu poate justifica astfel de crime abominabile", în timp ce Ursula von der Leyen a declarat: "Condamn cu fermitate atacul terorist împotriva civililor din Crocus City Hall din Moscova, revendicat de Statul Islamic. Gândurile mele se îndreaptă către victime şi familiile lor în aceste momente tragice".

Premierul polonez Donald Tusk a condamnat cu fermitate "atacul brutal" comis vineri seara la periferia Moscovei, şi a exprimat speranţa că acest eveniment tragic să nu devină "un pretext" pentru o "escaladare a violenţei şi agresiunii".

În cadrul unui miting care a avut loc la Ankara, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat atacul terorist şi a spus: "Terorismul este inacceptabil, indiferent de unde vine sau cine îl comite".

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis, condoleanţe familiilor victimelor atacului terorist de la Moscova.

"Moldova condamnă terorismul şi orice act de violenţă împotriva civililor, a oamenilor nevinovaţi", a spus Maia Sandu care a precizat că, potrivit datelor colectate de Ministerul Afacerilor Externe, printre victime nu sunt cetăţeni moldoveni.

Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis condoleanţe familiilor victimelor atacului terorist de la Moscova şi arată într-un mesaj postat pe reţeaua X că ""România condamnă ferm orice formă de terorism şi toate atacurile împotriva civililor''.

Ieri, Burj Khalifa din Dubai, cel mai înalt zgârie-nori din lume, a fost luminat în culorile drapelului rus pentru a comemora victimele atacului terorist din Crocus Concert Hall din Moscova, potrivit agenţiei oficiale de ştiri a Emiratelor Arabe Unite, WAM.

Papa Francisc s-a rugat, ieri, în timpul Sfintei Liturghii săvârşită la Vatican cu prilejul Duminicii Floriilor la catolici, pentru victimele atacului terorist "laş" de la Moscova. Papa Francisc a spus: "Fie ca Domnul să-i primească în pacea Sa şi să le mângâie familiile. Fie ca El să convertească inimile celor care plănuiesc, organizează şi duc la îndeplinire aceste acţiuni inumane, care îl jignesc pe Dumnezeu, care a poruncit: «Să nu ucizi»".

Cert este că în ultimele trei zile, lumea s-a schimbat şi aşteaptă paşii următori ai autorităţilor de la Kremlin, incertitudinea fiind cuvântul de ordine cu privire la pacea globală şi, în special, regională.

Opinia Cititorului ( 35 )

 1. se face atata drama cu “atentatul terorist”… dar se uita / nu se aduce in discutie ca Rusia doar prin 2 serii de bombardari au ucis intro gara din ucraina 60 de civili si in alta peste 160 si raniti..

  Rusia doar din doua “bombe” a ucis mai mult decat teroristii… si tot ca “teroristii” au actionat pe alt teritoriu si sub “fals in declaratii - facem antrenament la granita”. 

  In Invazie intr-un si gur “sat” au ucis peste 150 de civili si una cu pamantul peste 1000 de case… 

  In alta cand au bombardat peste 20 de blocuri intr-un singur raid.. au ucis mai mult de 80 de civili. 

  Cand si-au pus rusofobii in orasele ocupate au capturat si ucis peste 1000 de pro ucrainieni cetateni civili nu soldati! 

  in 2018 Cand mercenarii rusi Wagner au avut nesimtirea sa atace baza militara USA… trimis in Siria de rusia si din banii poporului rus… au atacat USA si ai fost facuti praf de stele “rusii”. 

  ISIS nu ucide pentru bani!!! 

  Teroristii au la baza Ideologia Religioasa Extrema.. nu banii…. 

  Si car pentru 1 mil de ruble… e prea putin.. si oricum nu e ca si cum “vezi banii aia”… pentru ca te pui pe un drum cu un singur sens… si te minti crezand ca beneficiezi de suma si in realitate suferinta lasata in familia ta … stigmatul … si riscul de a fii si neamurile tale ucise sunt mult mai mari.  

  Doar idioti de mercenari … care nu au treaba cu viata si familia ucid pentru bani!  

  “Teroristii ISIS” nu au pronunta deloc inconfundabila strigare … atunci cand incep sa macelareasca oameni… 

  Pare o grupare paramilitara - mercenari - acoliti ISIS…. 

  Daca aia sunt ISIS inseamna ca si ISIS profita de generarea unei mari perturbari strategice militare pe regiune!  

  s c c r e t 

  1. ruzzia cel mai mare terorist

   Patru teroristi sau plimbat relaxati prin toata Russia, au impuscat cateva sute de civili la Moskba si apoi au plecat liberi si nevatamati catre Belarus.

   Asta in timp ce Putin, ”salvatorul” rusilor de pretutindeni, vorbeste despre zone tampon de siguranta pentru rusi si lagare de concentrare pentru ucraineni.

   Esti foarte slab informat,rusofobule.

   Cel mai mare stat terorist este, 

   totdeauna, statul cel mai puternic militar,

   iar ai lipsit de la orele de istorie 

   ...adica, Rusia

   Raspunsul la dilema ni-l da anturajul lui Putin:

   "Aliații lui Putin cer reinstituirea pedepsei cu moartea după masacrul din Moscova. Ar putea fi folosită inclusiv împotriva disidenților"

   A aparut reactia asa incat acum este clar de ce a fost necesar masacrul. 

   Ai dreptate!

   Nu este rusofobie, ci este realitate pura.

   Ti-am mai scris, deunazi, ca numai in Rusia poti pretinde ca negrul este alb.

   Aici, in tarile libere, negrul este negrul, dar tu, fiind indobitocit sa vezi ceea ce iti indica stapanul si nu ceea ce este in realitate, nu poti intelege cum este sa gandesti si sa vezi liber realitatea. 

   Care tari libere? Alea de te bagau la cotet sub pretexte absolut hilare si te injectau cu otrava cu forta?

   Da, alea.

   Cu precizarea ca nu faceau nimic din ceea ce spui. 

   Profesorul Armand Goșu a explicat de ce Vladimir Putin a dat declarații despre atacul terorist de la Moscova după 19 ore de la masacrul în care au fost uciși peste 130 de oameni. "E un blocaj psihologic la el, e limitat cultural și emoțional, nu poate să apară în situații care nu sunt controlate integral", a spus profesorul.

   "E obișnuitul blocaj psihologic. Când s-a scufundat submarinul nuclear Kursk în august 2000, a lipsit zece zile din capitală. Când a avut întâlnirea cu soțiile și mamele ofițerilor care au murit pe submarin, i-au cerut socoteală de ce nu a venit mai repede și de ce nu a aceptat ajutorul străin. Abia după două zile de la tragedie s-a aflat ce s-a întâmplat și abia după alte cinci zile a acceptat să ceară ajutor străin să salveze marinarii. Ei muriseră deja. În octombrie 2002, la atentatul de la Teatrul Dubrovka, a durat 20 de ore până să iasă cu o declarație. Nu apăruseră decât imagini filmate cu el vorbind despre securitatea Rusiei. La atentatul din Beslan, a durat mai mult. 

   19 ore cât a durat acum e o performanță de-a dreptul ca să apară, să citească ceva, să prezinte situația. E un blocaj psihologic la el, în acea noapte agențiile anunțau că Putin va avea un avea discurs către țară, apăruse și linkul unde putea fi urmărit discursul lui. El e ofițer de informații ca educație, e limitat cultural și emoțional, nu poate să apară în situații care nu sunt controlate integral. Moartea, ceea ce s-a întâmplat la Moscova, nu e ceva ce mintea lui poate așeza ca să poată reacționa și să arate empatie. El nu are niciun pic de empatie în situații de-astea", a explicat Armand Goșu. Putin, cinic în fața tragediilor Primul mandat de președinte al lui Vladimir Putin a fost marcat de trei dintre cele mai grave tragedii din istoria modernă a Rusiei - scufundarea submarinului Kursk, asediul de la teatrul Dubrovka din Moscova și luarea de ostatici de la școala din Beslan. În toate cele trei situații, autoritățile ruse au fost acuzate de incompetență, brutalitate și de agravarea situației. Iar Putin însuși a părut distant, rece și dezinteresat de soarta rușilor de rând. Submarinul nuclear Kursk s-a scufundat în timpul unui exercițiu în august 2000, la câteva luni după ce Putin a câștigat primul mandat de președinte. Toți cei 118 membri ai echipajului au murit. Vladimir Putin a fost acuzat că a încercat să ascundă incidentul și nu a acceptat ajutor extern. Președintele era în concediu, la Soci. Abia după cinci zile, a acceptat sprijin de la experți din Marea Britanie și Norvegia. Epava submarinului a fost adusă la suprafață după mai bine de un an, de o firmă olandeză. Larry King, jurnalist CNN: Ce s-a întâmplat? Spuneți-mi. Ce s-a întâmplat cu submarinul? Vladimir Putin, președintele Rusiei: S-a scufundat. În octombrie 2002, 40 de ceceni au luat ostatici 850 de oameni în Teatrul Dubrovka. Asediul a durat patru zile. Apoi, forțele ruse au împrăștiat gaze toxice și au ucis teroriștii, dar și ostaticii. Bilanțul final: 40 de ceceni și 132 de civili, morți. Putin ține și astăzi sub tăcere cele întâmplate la Teatrul Dubrovka. Doi ani mai târziu, în 2004, peste 1.100 de oameni au fost luați ostatici tot de luptători ceceni într-o școală din Beslan. După 3 zile, trupele ruse au intrat în clădire, inclusiv cu blindate. 334 de ostatici au fost ucişi, printre care și 186 de copii. Putin a fost acuzat că a girat intervenția brutală în școală. 

   Nu, desigur. Cate bilete de voie ti-ai scris singur? De cate ori ai aratat nazi pass-ul la paznici? Haha... Nici Orwell nu a ajuns cu previziunile pana acolo.

   Confunzi tarile libere cu Rusia, China, Coreea de Nord si Iran.

   Insisti sa fii orb. Ti-a luat vederea dr. Putin, in curand Putout. 

   Vezi ca mai ai putin timp sa negociezi cu tine insuti ca sa accepti realitatea care vine. Dar nu prea mult.

   armand gosu,o trompeta nato,daca esti spalat pe creier te uiti la el,la studiile de la Institutul razboiului sau la antena 3 la celebru analist Radu Tudorsi alti falcosi militari de seama si cu creier pe masura!

   Apar tot mai multe informatii. Atacul terorist urma sa fie dat pe 9 martie. Avertismentul SUA ”cu marile adunari” si masurile luate de KGB in timpul campaniei electorale i-au facut pe teroristi sa amane atacul. In tot timpul asta, teroristii, cu vize temporare sau expirate, s-au plimbat bine mersi prin Moscova. Imagini cu ei au fost descoperite pe la diferite alte adunari populare pro-putin.

   Marea spaima a lui Putin: Cum de noi suntem atat de prosti si americanii au informatii atat de bune? Stiu oare americanii si unde ne-am ascuns banii prin paradisuri fiscale? Banii din Elvetia si Cipru sunt in siguranta?

   Te deranjeaza adevarul, ca si pe stapanii tai!

   Mai,rusofobule ,

   ieri ziceai ca rusii nu au arme,soldatii lor dezerteaza sau mor de foame, 

   azi povestesti ca au cea mai puternica armata din lume, 

   nu cerezi ca est putin dus cu pluta ?

   "ca numai in Rusia poti pretinde ca negrul este alb"

   dar ce vorbesti rusofobule, 

   in occident au dat legi ca barbatii pot naste copii, 

   fiecare om hotareste singur ca este femeie sau barbat........ 

   asta este "sa gandesti si sa vezi liber realitatea", 

   poate mai sunt oameni care gandesc altfel,

   oare toti sunt putinisi,extremist,nazisti,pop ulist ??? 

   ...

   Si uite de "libera" e populatia Rusa sa il "aleaga" iar PRESEDINTE !

   Ori oamenii nu au empatie sociala ori sunt si ei spalati pe creier ori sunt facaturi alegerile si conducerea RUSIEI! 

   Ce popor intreg la Minte is "Realege" Presedinte ce sub mandatul lui peste doua tragedii comise; una discutabila ca si vina a lui da a doua clar din vina conducerii si a acctiunii celor de sub el. adica vina "lui". 

   Slava Rusia ..slava Rusnacul... 

   La noi s-a facut atata "Scandal" cu Basescu si cu "palma" data din "dragoste" fetitei..si la aia dupa asa masacru comis de ministerul apararii si de informatii asupra poporului rus cu gazele respective... tot a fost ales presedinte... ce e drept la o diferenta de timp. 

   s c c r e t 

   are si ocicidentul problemele lui culturale morale ideologice .. dar nu la asa nivel...

   Cine a mai studiat istorie stie ca si inainte de punerea "comunistilor" Rusi la putere... pe vremea Tarilor...si Rusia era "Diversificata" cultural... Tara era plina de GAY pana la Conducere... numai Ramanov se stia cate fetisuri cu baieti avea si cate tactici de manipulare si control avea dupa ce ii "inhata".... 

   Asa ca sa nu artam cu degetul occidentul de GAY... cel putin aia nu se mai ascund... in schim in Rusia ... "fundul de lemn" e la mare cautare in taberele armate siberiene si nivel de conducere guvern. 

   Tot inainte de W1 si Germania era rescunoscuta pentru diversitatea culturala..plina de destrabalare si gaysm... e adevarat ca asemenea permisivitate culutrala duce mereu la slabire ideologica din partea majoritatii "scarbite" iar cand economiile vor trece iar prin cicluri de depresii economice sau de razboi ori conflicte militare... majoritatea va restabilii iar controlul si echilibrul celor naturale date de cel de sus ...  

   Rusii sunt oameni buni cum sunt si cei din occident.. probleman nu e la populatia de rand.. populatie ce observa ca majoritate destul de bine pro si contra din diferitele sisteme economice culturale si militare... problema apare mereu a cei ce isi detin monopolul asupra guvernelor si a pietei de capital... ce fie permit societatii sa devina mai individualista si mai bogata sau fie contracareaza ciclurile in care devin mai colectivisti si mai saraci. 

   tot peste aceste economii se pliaza mereu si forma piramidei populatiei... ce se poate trezi cu o instabilitate militara si de guvernanta severa exact cu forma piramidei populatiei in "sageata"...ceea ce poate tine o economie/stat i peste 10-20 de ani de razboi civil ..lipsuri..si saracie... pentru ca piata este apasata de prea multi "copii-tineri" fara locuri de unca si de prea putini adulti...ce tre sa controleze puterea ...afacerile...si sa dirijeze economia tanara prin tumultul economic...aici tinerii se aciueaza in economie in comiteri de jafuri ...asasinate..si chiar razboi cibil...atunci cand altii sesizeaza oportunitatea si pune in mana tinerilor arme de razboi. 

   s c c r e t 

   ...

   ...

  Sa vorbim de teroristi… recent… soldatii Rusi la poarta unei fabrici din Ucraina… cu armele in mana … vine paznicul ucrainean fara arma fara nimic… la spune ca fabrica e goala si ca este el si inca cativa paznici in ea.. rusnacii il lasa sa plece si il impusca pe la spate pe cetatean… pe urma intra in fabrica si ucid si ceilalti paznici.. perzand dupa timpul coteobaind prin fabrica si furand ce le vine la mana.

  Slava Rusnacul… Slava Rusia… 

  E videoul pe net! 

  s c c r e t 

  Eu zic sa nu-i "deteriorati" ca dupa ce-i trimiteti pe frontul din Ucraina nu mai sunt buni de nimic:-)

  Privim totul in oglinda .Atacurile de linga Moscova , actele de terorism , atit de criticate si neintelese de noi toti , ofera Rusiei o imagine in oglinda atunci cind privim stupefiati bombardamentele Rusiei ce omoara civili nevinovati in Ucraina ,bombardamente ce sunt parte a realitatii de netagaduit .Asocierea bombardamentelor cu imensa nenorocire (sute de morti si raniti nevinovati )terorista ce a lovit Rusia este extrem de neproductiva pentru Putin .„Cine face ca mine ca mine sa pateasca” pare a fi substratul .Asocierea celor care au pus la cale atacul barbar si terorist cu Ucraina nu se sustine .Oricare dintre noi poate am fi crezut cacealmaua cuvintelor lui Putin daca teroristii erau prinsi undeva la granita cu Ucraina asa cum era normal ca sovieticii sa faca sau daca erau lasati sa treca si apoi loviti .Reactiile la cald distrug cu usurinta adevarul .SUA a anuntat anticipat totul .Absurditatea neluarii in calcul (occidentul decadent ne pacaleste ) a posibilitatii de atac terorist evidente a produs sute de nenorociri .Poporul rus nu merita asta . Toate loviturile viitoare ce omoara cetateni ucrainieni nevinovati vor fi aratate in oglinda cu mortii de la Moscova .Ca lovitura de imagine Putin pierde masiv .

  Tot ceea ce ce va urma in Rusia ,urmata indeaproape de China , are drept unic scop instaurarea Comunismului de tip URSS. Sunt doar primii pasi .Comunismul a cedat o vreme tentatiei iliberale si a insotit din umbra acesta forma struto camila numita Iliberalism .In momentul , bine ales , dupa ce si Rusia si China au crezut ca au depasit tehnologia militara occidentala(toate declaratiile erau in acest sens ) si dupa ce au crezut ca au invatat modelul economiei de piata au trecut la fapte .In curind legislatia din Rusia se va intorce in urma cu 34 de ani .Dusmanii poporului (LBTGQ, , toti cei care contrazic puterea) vor fi judecati in regim de urgenta .Activele cetatenilor mai mari sau mai mici vor fi si ele nationalizate pe model Comunist acolo unde bunurile erau ale intregului popor .Rusia doreste sa cucereasca toata partea de Europa ce eracindva in sfera ei de influenta .Nu le pasa de nimic altceva decit de razbunare .Romania este si ea supusa asaltului .Mai mult ca niciodata trebuie sa votam partidele ce si-au declarat dorinta democratica si care se dezic in scris de soviete .Altfel vom ramine pe drumuri iar Romania asa cum o cunostem noi nu va mai exista .Cine crede ca va fi iertat de soviete se inseala .Fratii lor din Ucraina stiu cel mai bine .  

  Israelul in Gaza cati civili au ucis? Si ei sunt criminali.

  1. Si coalitia militara condusa de USA,

   cati civili au ucis numai in Irak, 

   si ei sunt criminali,sau acolo au fost victime colaterale,

   in numele democratiei occidentale 

   si Siria?

   sunt oameni ca noi,multi refugiati sirieni sunt mult peste plevusca tiktok! 

   Dar in Serbia? Au murit oameni nevinovati.Am urmarit toate atacurile americanilor (nu NATO), dupa acelasi tipic(mare tactica ce sa spun) .Dimineata la 6 si seara la 9, se lansa un Tomahawk de la baza din Italia si apoi atacau avioanele americane din Ungaria de pe kek......si bombardau aceeasi zona de te intrebai daca mai este ceva acolo. Nimeni nu spune asta , iar sarbii si acum au impresia ca de fapt atacurile au fost de la noi. NU am auzit pe nimeni sa intrebe : Ce cauta SUA sa faca razboi in mijlocul Europei? Simplu: au vrut sa vada ce inseamna UE si daca are forta sa raspunda macar politic. Apoi a urmat ce vedeti acum.

  "dacă am intra în logica respectivă, ar însemna ca [...] să atace"

  1914 spune multe 

  se stia de atac asa cum si americanii au avut informatii despre 9/11. si nu ca nu au facut nimic, dar aveau nevoie de momentul asta, de "emotia" asta sa dezlantuie "lupta impotriva terorismului"......parte a dominatiei globale. s-au dus dupa niste arme inexistente in iraq, au facut prapad in afganistan din care s-au retras dupa 20 ani cu coada intre picioare, primavara araba provocata de ei a adus doar dezastru in lumea araba......vedem ce va urma si dupa episodul moscova.

  Statele Unite au acces in timp real la tot ce misca deasupra pe glob...acolo unde doresc sa isi depuna eforturile!

  Sunt destule videouri desecretizate ce arata cu Statele Unite au capacitate de a urmarii in timp real prin sateliti..persoane dupa recunoastere faciala, timbru vocal, vin masina, amprenta termica motor sau uman, cod pasaport sau buletin.... sunt dovezi cu duiumul sute de Terabiti cu filmari si urmariri ...pe durata de si 1-2-3-4-5-6 luni de zile megate... asta inseamna sa aduni informatii fara sa iti divulgi pozitia si nici ce ai aflat si pe cine ai urmarit... 

  La fel au facut si in Siria si in alte state...statele unite au fost dispuse sa piarda cetateni si echipamente doar pentru a plasa momeli teroristilor...iar pe fiecare prins in "cusca" traseitatii prin satelit si capere videou... ii etichetat electronic sa ii poata urmarii in timp real si aliatii.... 

  Cand statele Unite a anuntat Russia ca are risc terorism...aveau in spate Terabiti de informatii si dovezi! 

  Nu au dat la cacealma semnalul... 

  Cand Statele Unite au anuntat Europa si Ucraina ca Russia va ataca ... aveau in spate Terabiti de informatii... 

  Am vazut ca multe comenturi pe aici acuza America de Ucideri Civili...si e adevarat... in ambele sisteme economice mor civili...problema e pentru ce cauza..in ce cauza..din ce cauza... 

  Hai sa luam state din AFRICA si chiar parti din ASIA unde RUSIA STIE FOARTE BINE CA ESTE VINOVATA pentru peste 20 de ani de razboaie civile...masacre..si terorism..continu...in care statele unite franta germania uk... nu prea aveau putere sa intre sau nu aveau interes sa intre acolo... 

  Sute dei milioane de civili au fost ucisi pe glob sub arme livrate de Rusi! SUTE!! din sfarsitul lui w2 pana in prezent... 

  Ce satabilitati a adus "Rusia" in statele ce le controla si le livra arme sa se macelareasca...in cat timp...cu ce costuri..pentru ce ideologii economice si culturale... 

  Su america a avut greselile ei..si are... dar nu se pot compara ideologiile comuniste si ruse cu cele ale occidentului! 

  Doar la oa aruncare de privire pe glob...constata ca intotdeauna regimurile economice totalitare nu au sfarsit bine...mereu cu picioarele inainte...sau cu populatie spalata pe creier atat de mult incat in a 3 sau a 4 generatie de oameni nascuti in acel sistem economic sunt cu adevarati rupti de realitatea economica globala sau regionala... ajung sa fie atat de bine spalati si controlati incat vor manca din palma chiar si sub amenintarea de bombe si gloante... chiar si cand sistemul economic se prabuseste spre nulitate populatia spalate pe creier se va tine cu dintii de credinta respective. 

  Si statele care au parte de prea multa stabilitate pot avea riscuri mari de instabilitate.... mai alesc cu cat trec peste 30-60-80-100 de ani...de la ultimele forme de "revolutii-razboi"... sau reseturi economice culturale idologice... 

  Unele Reseturi Economice pot fii atat de groaznice in cat pot intoarce state in spate cu peste 50-100 de ani...mai ales in era tehnologica de acum si in era militara... unde putem blocat state sa se dezvolte si sa ne ajunga din urma atunci cand nu se afla in majoritate cu valorile si credintele noastre. 

  Sunt si acum State Sarace chipurile tot sub Umbrela RUSA pe GLOB... la care statele dezvoltate si "occidentale" nu sunt deacord cu valorile lor..si nu ii includ in politicile de comerti si taxare preferentiata....  

  Si uite asa cum "Statele" respective...cu ideologiile respective... sub Umbrela Rusia (si cv China)...sunt si azi dupa 50-60 de ani...tot in saracie sau cu mult in spatele occidentului... de bine ce conducatorii si populatia respectiva si-au jurat "credinta" Rusiei...si nu a partenerilor internationali! 

  Pe glob trebuie mereu sa alegi partea cu jucatori multiplii si variatie culturala economica politica militara... economia si conducerea unui sistem economic nu este "finit" este o abordare de tip "infinita"... cei finiti in mentalitate si conducere paman cu oameni si capacitati vechi depreciate...in timp si depasite tehnologic economic ideoligic politic religios cultural.... 

  s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb