LA NICI DOUĂ LUNI DE LA PRELUARE, DUPĂ CE INEXISTENTUL COMITET AL ANGAJAŢILOR I-A MULŢUMIT LUI PONTANoul proprietar al Aversa se gândeşte la relocarea producţiei

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii /

Noul proprietar al Aversa se gândeşte la relocarea producţiei

Stan Popa, vicepreşedinte AAAS : "Afirmaţiile conducerii de la Aversa cu referire la relocarea producţiei trădează o atitudine de nepăsare"

Deşi au trecut aproape două luni de la privatizare, disensiunile pe marginea subiectului Aversa continuă să încingă spiritele celor implicaţi, de la conducerea companiei până la membrii aflaţi în comitetul creditorilor. Subiectul divergenţelor dintre conducerea Aversa şi Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), cel mai important creditor al companiei, este legat de modul în care a avut loc licitaţia pentru achiziţa fabricii de pompe de către omul de afaceri canadian Michael Topolinski, oficialii din AAAS contestând în tribunal procesul de privatizare.

Contestaţia AAAS va fi analizată de Tribunal pe 14 noiembrie, ambele părţi sperând ca sentinţa să le dea câştig de cauză.

Michael Topolinski, noul proprietar al Aversa, analizează posibilitatea, ca în viitor, să relocheze producţia într-un alt spaţiu, tot din Bucureşti. "Vrem să construim o fabrică care să beneficieze de tehnologie cât mai avansată, cu un echipament de ultimă generaţie, iar acest lucru ar putea fi posibil printr-o relocare a producţiei, însă acest lucru se va întâmpla în timp", ne-a precizat, ieri, directorul companiei Aversa Manufacturing. Afirmaţiile proprietarului Aversa cu referire la posibilitatea relocării producţiei nu sunt privite cu ochi buni de către Administrarea Activelor Statului (AAAS), cel mai important creditor al companiei.

Vicepreşedintele AAAS, Stan Popa, ne-a declarat ieri, că astfel de afirmaţii, în preajma procesului, denotă o "atitudine de nepăsare din partea conducerii companiei Aversa".

În următoarele zile, oficialii din AAAS vor stabili data când va avea loc comitetul creditorilor de la Aversa, înainte de procesul de pe 14 noiembrie.

Anumite voci din piaţă consideră că relocarea producţiei Aversa nu este un plan viabil, deoarece ar fi extrem de costisitoare, printre altele.

Potrivit acestora, relocarea fabricii Aversa este doar un subiect de faţadă, fiind mai degrabă o mişcare de imagine pentru investitorii de la fabrica de pompe.

Procesul în care este analizată contestaţia Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) privind privatizarea fabricii de pompe Aversa nu pare să îl sperie pe noul proprietar al companiei, Michael Topolinski, care ne-a declarat, ieri, că, în lumina tuturor îmbunătăţirilor care au fost făcute în cele două luni de la achiziţie, oficialii de la AAAS poate ar trebui să ia în calcul posibilitatea retragerii plângerii.

Conform declaraţiilor noului proprietar de la Aversa, la fabrica de pompe au fost făcute numeroase schimbări menite să creeze o afacere pe termen lung. Domnia sa ne-a mai spus : "Avocaţii noştri au analizat cazul şi consideră că, potrivit prevederilor legale, contestaţia a fost depusă cu întârziere, motiv pentru care nu ne facem griji pe această temă. Prioritatea noastră, momentan, constă în înţelegerea clienţilor, în sporirea producţiei şi îmbunătăţirea mediului de lucru pentru angajaţii companiei".

Firmele Blue Diamond Estate, deţinută de Topolinski, şi Autoplast Engineering au câştigat în septembrie licitaţia pentru preluarea activelor producătorului de pompe Aversa, pentru 17,3 milioane euro exclusiv TVA, tranzacţie în care este inclus terenul de 10 hectare din zona Pieţei Obor pe care se află fabrica în prezent.

Contestaţia AAAS - Aversa Manufacturing

Preşedintele AAAS, Adrian Volintiru, ne-a declarat că Blue Diamond Estate (în prezent Aversa Manufacturing) este unul dintre creditorii de la Aversa, motiv pentru care, potrivit prevederilor legale, firma câştigătoare nu poate să adjudece bunurile oferite spre vânzare la o valoare mai mică de 75% din preţul de pornire a primei licitaţii. Cu toate acestea, Aversa a fost vândută la aproximativ jumătate din preţul de pornire, respectiv 17,3 milioane de euro.

În prezent, în cadrul producătorului lucrează 204 angajaţi, iar în următoarele trei luni noii proprietari vor să angajeze încă 80 de persoane. "Nu mă aşteptam la atâtea comenzi şi mi-am zis că poate fi un business bun. Până în prezent avem comenzi din partea clienţilor în valoare de 10,7 milioane de lei, iar cererile în negociere sunt estimate la 15 milioane de lei", a declarat, ieri, conducerea Aversa.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. Unele din produsele Aversa sunt competitive. De exemplu , pompele diagonale.

  Multe din unitatile industriale autohtone folosesc de multi ani , cu 

  bune rezultate, pompe Aversa. Printre ele , centrala nucleara Cernavoda.

  E greu de spus daca situatia actuala a uzinei tine de indolenta sau de rea vointa. Ar fi insa inestetic , daca nu imoral , ca intr-o tara atat de mare sa nu existe macar un singur producator semnificativ de pompe. 

  In urma privatizarii dubioase si a transferului ulterior al prorietatii terenului pe carte erau amplasate fabricile pentru a face investitii, mai toate societatile sau sucit cu 180% si au spus ca isi vor reloca activitatea .

  Au cumparat cate un teren in jurul Bucurestiului pentru relocare, au concediat aproape totul, au demolat aproape totul, si nu au mai facut nimic ciu productia. Se mai produc combine la Semanatoarea, Tricodava, Electroaparataj, UMEB, si cate si mai cate disparute.

  E o reteta clasica ! 

  1. Asa este. Vine investitorul care spune ca va face investitii de milioane de euro. Asa cum ai spus cumpara teren linga Bucuresti, muta fabricatia acolo. UMEB mai fabrica motoare.

   Dupa ce a terminat 'investitia' care de fapt este un teren si o hala probabil supraevaluate pentru a fi pe masura promisiunii de investitie, investitorul vinde terenul fostei fabrici (unde se va face evident un mall) pe mult mai multi bani decit a fost 'investitia' si apoi eventual vinde si fabrica.

   Afacerea este legala si cu un mega-profit pentru toti - investitor, directorii fabricii, sefii de la AAAS, cei cu avizele etc - si cu ZERO profit pentru statul roman si restul lumii. 

  Au spus de acum doua luni din primul comunicat dupa preluare ca vor sa reloce productia. Bine ca intr-un final a aflat si ziarul Bursa de asta. Nu m-as mira daca peste alte doua luni o sa scoateti o "stire" ca au inceput productia...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
ADAMA
elco

Curs valutar BNR

27 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0875
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5081
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4471
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.6576

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie