Crypto

La Polul Nord a fost depozitată arca software-ului umanităţii

M.G.
Ziarul BURSA #Companii / 24 iulie 2020

La Polul Nord a fost depozitată arca software-ului umanităţii

Cele mai importante programe informatice ale civilizaţiei noastre au fost îngropate sub 250 de metri de gheaţă pentru a se păstra timp de o mie de ani

Platforma GitHub a colectat cele mai importante programe informatice ale civilizaţiei noastre în 186 de bobine magnetice, iar acestea, depozitate sub 250 de metri de gheaţă, lângă Banca Mondială de Seminţe Svalbard, ne vor păstra memoria digitală timp de o mie de ani, scrie publicaţia italiană La Repubblica, preluată de Rador.

Dacă lumea s-ar sfârşi, din omenire ar mai rămâne ceva. Unele dintre cele mai preţioase urme ale noastre sunt păstrate sub gheaţa Polului Nord. Pe lângă Banca Mondială de Seminţe din insulele Svalbard, care păstrează peste un milion de eşantioane, săptămâna aceasta s-a deschis banca software-ului open source, pe care se bazează astăzi civilizaţia noastră digitală.

Bitcoin, Linux, limbaje de computer precum Rubin şi Python, sunt păstrate sub mai mulţi metri de permafrost, tot în Insulele Svalbard. Ca suport a fost ales microfilmul, capabil, potrivit creatorilor, să supravieţuiască frigului timp de o mie de ani.

În 186 de bobine, platforma de dezvoltatori GitHub - achiziţionată în 2018 de Microsoft - a depus software-ul umanităţii într-un seif înconjurat de pereţi de oţel într-o veche mină de cărbune, aflată la o adâncime de 250 de metri, lângă banca seminţelor şi cea a biodiversităţii.

În total s-au transportat 21 de terabiţi de date. Evident, arhiva comorilor IT (numită Arctic World Archive) va fi actualizată de fiecare dată când la biblioteca noastră în cod binar este adăugată o piesă importantă.

În afara utilităţii pe care ar putea s-o aibă pentru arheologii viitorului, arhiva a fost proiectată şi pentru diferite tipuri de nevoi.

De exemplu, s-ar putea ca într-o zi să trebuiască să deschidem un document pentru care nu mai este disponibil niciun program. Învechirea digitală a înghiţit deja unele date culese în trecut de misiunea lunară Apollo a NASA sau unele date din laboratorul de cercetare nucleară CERN.

Pentru a recupera rezultatele experimentelor, într-unul dintre cazuri, a fost necesară reconstruirea unui computer care nu se mai utiliza de mult timp.

"Încetul cu încetul, codurile care sunt vitale pentru noi astăzi devin curiozitatea istorică a zilei de mâine", scrie GitHub în prezentarea proiectului, "iar conţinutul lor poate fi abandonat, uitat sau pierdut. În cazul unei catastrofe globale, am putea fi lipsiţi de tot ceea ce am memorat în mass-media modernă. Arhivarea software-ului folosind diferite platforme ne va ajuta să asigurăm conservarea pe termen lung".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ... s-ar face mult mai bine in mintile oamenilor, prin educatie si cultura generala - stiti dvs., chestia aia atat de discreditata astazi, ca, deh, nu e bine sa ne incarcam mintile cu informatie chipurile inutila.

    N-am mai avea astfel nevoie sa sapam prin nu stiu ce baze de date ca sa aflam ca Polul Nord se afla in plin Ocean Arctic si ca de la arhipelagul Svalbard pana la pol sunt peste 1000 de kilometri. 

    1. Nu fii rau ,a facut si nea Gongoroi o licenta poetica , oricum ,ambele sunt la dracu' -n praznic !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Crypto

Supliment dedicat pieţei monedelor digitale
Dezbaterea online “Exporturile, în primul rând!”
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

04 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8784
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0503
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.3880
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6437
Gram de aur (XAU)Gram de aur223.2049

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
www.hipo.ro
HackITall2
Women Professionals in the Automotive Industry
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro