LA SEDIUL M.AP.N.Ministrul Apărării Naţionale - întâlniri bilaterale

T.T.
Politică / 30 ianuarie 2019

Gabriel Leş

Gabriel Leş

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a avut astăzi, la sediul M.Ap.N., întâlniri bilaterale cu subsecretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru operaţii de menţinere a păcii, Jean-Pierre Lacroix, şi cu directorul executiv al Agenţiei Europene de Apărare, Jorge Domecq.

Întâlnirile s-au desfăşurat în marja Reuniunii informale a miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene care are loc, la Bucureşti, în zilele de 30 şi 31 ianuarie, în contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului UE.

Ministrul apărării naţionale a mulţumit oficialului ONU pentru participarea la reuniune şi a reafirmat angajamentul ţării noastre de a fi în continuare un partener important în cadrul organizaţiilor internaţionale din care face parte - ONU, NATO şi Uniunea Europeană.

"România este profund determinată în susţinerea rezolvării pe cale paşnică a tuturor crizelor cu care comunitatea internaţională se confruntă în această perioadă, aşa cum a făcut, de altfel, în cei 27 de ani în care a contribuit cu trupe la misiunile desfăşurate sub egida Naţiunilor Unite. Din anul 1991 şi până în prezent, circa 10.000 de militari români au luat parte la peste 25 de astfel de misiuni, în diferite zone ale globului", a subliniat Gabriel Leş, potrivit unui comunicat al M.Ap.N remis, astăzi, Redacţiei noastre.

De asemenea, ministrul Apărării Naţionale a precizat că România a deţinut, anterior, calitatea de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU în patru mandate, depunându-şi candidatura pentru un nou mandat în perioada 2020-2021.

În context, oficialul român a amintit că ţara noastră va continua să contribuie la eforturile internaţionale de menţinere a păcii, "un exemplu important în acest sens fiind oferta de participare a Armatei României cu un detaşament de elicoptere de transport la operaţiunea MINUSMA, din Mali, începând cu octombrie 2019".

În finalul întâlnirii cu oficialul ONU, ministrul a reafirmat că România, în perioada în care va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, va milita pentru o cooperare mai structurată şi sistematică între UE şi ONU, în vederea creşterii eficienţei parteneriatului strategic dintre cele două organizaţii în ceea ce priveşte misiunile de menţinere a păcii şi managementul crizelor.

A doua întâlnire bilaterală, între ministrul Leş şi directorul executiv Domecq, a fost centrată pe colaborarea dintre România şi Agenţia Europeană de Apărare.

"Suntem conştienţi că EDA va avea un rol mai important în contextul actual, centrat pe consolidarea dimensiunii de securitate şi apărare la nivelul UE, în deplină coordonare cu NATO", a spus ministrul apărării naţionale.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la perspectivele Politicii de Securitate şi Apărare Comună a UE, cu accent pe asigurarea coerenţei între diferitele iniţiative lansate recent (PESCO, CARD, EDF).

Au fost prezentate, de asemenea, priorităţile Preşedinţiei României în domeniul securităţii şi apărării şi au discutat, de asemenea, despre evenimentele co-organizate cu Agenţia în România în perioada următoare la Bucureşti.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro