Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Lagarde, BCE:"Bundesbank trebuie să continue să participe la achiziţiile de obligaţiuni ale BCE"

M.G.
Bănci-Asigurări /

"Bundesbank trebuie să continue să participe la achiziţiile de obligaţiuni ale BCE"

Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) trebuie să participe în continuare la achiziţiile de obligaţiuni pentru Banca Centrală Europeană, în pofida deciziei Curţii Constituţionale a Germaniei care critică programul de stimulare, a afirmat marţi preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite DPA, citată de Agerpres.

"Toate băncile naţionale trebuie să participe deplin la stabilirea şi implementarea politicii monetare în zona euro", a declarat şeful BCE, într-un interviu acordat mai multor publicaţii europene, inclusiv ziarul german Handelsblatt.

"Fiecare bancă naţională din zona euro este independentă şi nu poate accepta instrucţiuni de guverne", a precizat Lagarde.

Cu o participaţie cu puţin peste 26%, Bundesbank este cel mai mare acţionar al BCE.

Obiectivul principal al BCE este menţinerea stabilităţii preţurilor în zona euro, ţinta de inflaţie pe termen mediu fiind de aproape 2%. Prin achiziţionarea de bonduri guvernamentale, BCE caută să ţină sub control inflaţia.

În cazul în care BCE nu poate dovedi că achiziţiile sale de active nu încalcă tratatele europene, Banca Centrală a Germaniei trebuie să înceteze să mai cumpere obligaţiuni guvernamentale în cadrul programului de relaxare cantitativă demarat de BCE, au decis în 5 mai judecătorii Curţii Constituţionale a Germaniei, o decizie cu implicaţii incerte asupra viitorului program al BCE.

Decizia judecătorilor de la Karlsruhe se referă la obligaţiunile suverane în valoare de mii de miliarde de euro pe care BCE le-a achiziţionat începând din 2015. Încă din 2017, judecătorii Curţii Constituţionale a Germaniei au ridicat unele obiecţii faţă de participarea Bundesbank la o parte a programului de achiziţii de active, cunoscut sub denumirea de Public Sector Purchase Program (PSPP), care, în opinia judecătorilor, ar putea însemna angajarea băncii centrale în finanţarea directă a guvernelor, lucru pe care BCE nu are voie să îl facă.

"Banca Centrală Europeană a primit un mandat din partea statelor membre UE când s-a ratificat tratatul. BCE este sub jurisdicţia CJUE. Vom continua să răspundem în faţa Parlamentului European şi să explicăm deciziile noastre cetăţenilor europeni", a declarat Christine Lagarde.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Pe timpul lu Ceausescu, daca faceai asemenea declaratii de incalcare grava a suveranitatii statelor, prevazuta in Constitutie, te pastea ori munca silnica pe viata la Canal ori plutonu de executie.

    Cine conduce de fapt UE, madam Lagarde ??? 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS