Liberalii şi democraţii şi-au împărţit locurile pe listele electorale pentru Parlament

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 28 iulie 2004

Raportul este de 1,3 la 1, în favoarea PNL

Traian Băsescu a renunţat la ideea sondajului din toamnă

Liberalii au reuşit să îi convingă pe democraţi să renunţe la efectuarea celui de-al doilea sondaj care să stabililească proporţia candidaţilor pe listele pentru alegerile parlamentare. Consiliul Naţional de Conducere al Alianţei PNL-PD a stabilit, luni seara, după mai multe ore de dezbateri, configuraţia listelor parlamentare comune pentru alegerile generale din toamnă. Consiliul a decis ca locurile eligibile pentru Senat şi Camera Deputaţilor să fie împărţite între PNL şi PD în proporţie de 1,3-PNL la 1-PD.

Raportul de 1,3 la 1 a rezultat în urma sondajului realizat în toamna anului trecut, care a contat în proporţie de 33,3% pentru întocmirea listelor, şi a scorului obţinut de fiecare partid în alegerile locale - 66,6%. Conducerea Alianţei a modificat, astfel, protocolul semnat în 2003, care prevedea realizarea unui al doilea sondaj în toamna acestui an. Cele două sondaje urmau să conteze în proporţie de 50% (25% fiecare), iar alegerile locale - 50%, în distribuirea locurilor pe liste. Liderul PD, Traian Băsescu, s-a opus în nenumărate rînduri ideii provenite din tabăra liberală, privind renunţarea la cel de-al doilea sondaj. "Dacă vom modifica de fiecare dată protocolul, vom ajunge să nu îl mai respectăm", argumenta, acum o lună, Traian Băsescu. Pe de altă parte, liderii liberali susţineau că un sondaj ar fi prea costisitor, iar rezultatele pe care le-ar prezenta nu ar mai fi atît de relevante. "Un sondaj de acest calibru presupune de fapt, realizarea a 40 de sondaje, pentru că se investighează prestaţia celor două partide din fiecare judeţ", ne-a explicat vicepreşedintele liberal, Călin Popescu Tăriceanu. Mai mult, liberalii s-au gîndit la faptul că realizarea sondajului ar amîna prea mult pregătirea pentru alegeri şi stabilirea listelor.

În urma înţelegerii de luni, primul loc pe liste la o Cameră a Parlamentului va fi ocupat de candidatul unui partid, iar la cealaltă Cameră, de cea a formaţiunii partenere din alianţă. De exemplu, la Bucureşti, primul loc pe listă pentru Camera Deputaţilor va reveni PNL, iar PD va deschide lista candidaţilor Alianţei pentru Senat. În judeţele în care numărul locurilor eligibile este impar, conducerea Alianţei a decis repartiţia ultimei poziţii în funcţie de numărul de voturi obţinute de fiecare din cele două partide la alegerile locale. De exemplu, la Tulcea, ultimul loc eligibil va reveni PNL, iar la Caraş-Severin, PD.

Aliaţii mizează pe 220 de locuri de parlamentari la alegerile din toamnă, a declarat ieri presei, secretarul general al PNL, Mihai Voicu. Cu alte cuvinte, Alianţa PNL-PD speră să cîştige la alegerile parlamentare peste 40% din voturile populaţiei, în creştere cu 10% faţă de scorul de la alegerile locale.

Lansare carte
Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb