Conferinţa BURSA “Energia în priză”Conferinţa BURSA “Energia în priză”

LICHIDAREA VOLUNTARĂ ESTE LICHIDATĂ POLITIC!Afacerea "Tractorul" se mută în justiţie

Ovidiu Vrânceanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Afacerea "Tractorul" se mută în justiţie

Senatorul braşovean Nicolae Vlad Popa a anunţat că va intenta o acţiune în justiţie, pentru declararea "nulităţii absolute a vânzării" societăţii Tractorul SA. "Eu consider că Ordonanţa 3/2007 (n. red - cea prin care se amână insolvenţa la mai multe societăţi comerciale, inclusiv Tractorul şi Rulmentul), pentru că încalcă principiul unei concurenţe loiale, libere", spune senatorul braşovean. Popa, care este şi liderul PLD Braşov, spune că numai terenul costă mai mult decât suma cu care au fost scoase la vânzare activele viabile ale societăţii braşovene. "Este clar că societatea a fost evaluată, pentru că terenul costă peste 100 de milioane de euro, iar dacă nu se socotesc clădirile reiese că s-a plătit un preţ de 64 de euro pe metrul pătrat", a afirmat sursa citată, care a apreciat că valoarea terenului este de 70 - 100 de euro/metrul pătrat.

Liderul PLD Braşov a mai spus că trebuie sesizat şi Oficiul Naţional de Spălare a banilor, deoarece "nu înţeleg de ce această firmă a plătit garanţia cu banii jos". Senatorul braşovean, însă, deţine informaţii greşite, deoarece compania Flavus Investiţii SRL, cea care a câştigat licitaţia, a prezentat doar o scrisoare de garanţie care a fost abia vineri executată de lichidatorii de la Casa de Insolvenţă Transilvania Cluj-Napoca, după ce a fost semnat contrac­tul-cadru de vânzare-cumpărare a uzinei.

Nicolae Vlad Popa acuză Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului de complicitate cu lichidatorul şi firma Flavus Investiţii SRL în cazul achiziţiei activelor viabile ale companiei Tractorul SA.

"Fercală mi-a zis că atacă şi el vânzarea"

Senatorul s-a interesat şi la micii acţionari ai societăţii Tractorul SA care a fost mersul "lichidării". "Mihai Fercală (n. red. - preşedintele SIF Transilvania) mi-a zis că va ataca şi el această vânzare, deoarece este afectat direct, pentru că deţine 17% din companie", poves­teşte Popa. Acţiunea în justiţie va fi îndreptată împotriva Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului.

Este cel puţin ciudat că senatorul Popa se trezeşte abia după organizarea licitaţiei să conteste Ordonanţa 3, mai ales că aceasta a fost aprobată în luna februarie. Mai mult, anunţul de vânzare, în care era specificat şi preţul, este public de mai bine de două săptămâni, până acum nimeni negăsind de cuviinţă să conteste valorile publicate.

"Există sancţiuni împotriva senatorilor care vorbesc prostii?"

Andrei Cionca, şeful lichidatorilor de la CITR, s-a declarat surprins de reacţia senatorului liberal. "Eu îl invit pe domnul Popa să vină să studieze documentaţia, evaluarea, regulamentele şi toate documentele care au stat la baza evaluării şi dacă se descoperă vreo ilegalitate să se acţioneze în consecinţă", a spus Cionca. Acesta s-a întrebat, apoi, dacă "există sancţiuni împotriva senatorilor care vorbesc prostii".

"Va fi o combinaţie :

industrial cu real estate"

Cionca a afirmat că nu are dubii că investitorii de la Flavus Investiţii SRL vor realiza o "combinaţie între indus­trial şi real estate, pentru că de la premisa aceasta s-a plecat în momentul lichidării voluntare". Mai mult, Cionca a afirmat că producţia va fi reluată, iar numărul tractoarelor care vor fi produse depinde de "gradul de integrare al tractorului". Mai exact, încă nu se ştie dacă la Braşov va fi doar o fabrică unde se vor asambla tractoare sau se vor produce şi componente.

Un senator recunoaşte că

"în spatele firmei este Ţiriac"

Senatorul braşovean Nicolae Iorga a afirmat că are date că în spatele companiei "Flavus Investiţii", cea care a câştigat licitaţia pentru achiziţia societăţii "Tractorul" SA, se află omul de afaceri Ţiriac. "Din informaţiile pe care le am, în spatele acestei firme se află un domn elegant cu mustaţă, Ţiriac îl cheamă. Oricum mi se pare că a luat totul la un preţ de bacşis având în vedere cât costă terenul în zonă", a spus Iorga.

Ţiriac se mai află în spatele unui ofertant pentru Tractorul - Roses Rezisenţial Park, în timp ce compania FiertctT Siebel SRL face parte din grupul Arabesque Galaţi. Omul de afaceri Iulian Dascălu a făcut cea de-a patra ofertă pentru Tractorul SA, el controlând firmele Blockbuster SRL şi Build Corp SRL.

Flavus - doar pentru Tractorul?

Firma Flavus Investiţii din Bucureşti a fost desemnată, joi, câştigător al licitaţiei pentru platforma industrială Tractorul Braşov, la preţul de pornire de 77,035 milioane de euro, fără TVA, oferit şi de alte două firme, din cadrul Iulius Group, întrucât s-a înscris prima la licitaţie.

Firma câştigătoare a fost înfiinţată în luna ianuarie a acestui an, iar ultima înregistrare la Registrul Comerţului este 29 iunie, exact cu o săptămână înaintea licitaţiei. Printre obiectele secundare de activitate se găsesc "construcţiile de clădiri şi lucrări de geniu", "lucrări de învelitori, şarpante şi terase la construcţii" etc, dar nicidecum construcţii de maşini sau tractoare.

Flavus Investiţii SRL îl are ca adminis­trator pe Silviu Savin, din Braşov, iar ca unic acţionar o căsuţă poştală din Cipru - Flavus Investments Limited. În aceste condiţii, n-ar fi exclus ca firma să fie deschisă special pentru licitaţia Tractorul, având în vedere că anunţul de lichidare a uzinei a fost făcut de AVAS în decembrie anul trecut. Capitalul social al firmei este de 200 de lei.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
CCIR
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS