LICHIDIZAREA DEŢINERILOR SIF LA BCRTudor Ciurezu: Propunerea "Erste", la mâna acţionarilor SIF

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 septembrie 2011

Ziarul BURSA a anunţat, încă de la începutul lunii august, că "Erste" a făcut o ofertă concretă SIF-urilor

"Erste" şi SIF-urile au definitivat termenii unei înţelegeri asupra lichidizării participaţiilor la BCR, ne-a declarat Tudor Ciurezu, preşedintele SIF5 Oltenia.

Ciurezu este primul oficial al SIF-urilor care confirmă că cele cinci societăţi au ajuns la un acord cu acţionarul majoritar al Băncii Comerciale Române. "Am negociat termenii unei înţelegeri cu Erste, însă nu vă pot spune despre ce este vorba, întrucât urmează să fie discutată în consiliile de administraţie ale SIF-urilor", ne-a declarat domnia sa.

Preşedintele SIF5 a lăsat însă să se înţeleagă că propunerea "Erste" presupune vânzarea unei părţi din deţinerea SIF şi schimbul restului în acţiuni "Erste".

Ziarul BURSA a anunţat, de la începutul lunii august, că discuţiile între acţionarii BCR se apropie de final. Ioan Cuzman, preşedintele SIF1 Banat Crişana, ne-a declarat, atunci, că "Erste" a făcut o ofertă concretă SIF-urilor.

Decizia finală aparţine, însă, acţionarilor, potrivit lui Tudor Ciurezu: "Urmează ca AGA să decidă dacă va împuternici conducerea să negocieze lichidizarea participaţiei. Dacă nu, vom vedea dacă aprobă listarea".

Domnia sa a mai precizat că propunerea "Erste" a fost discutată şi modificată de nenumărate ori.

Variantele discutate cu Erste ca alternativă la listare BCR au fost vânzarea directă către Erste Bank a acţiunilor deţinute de SIF-uri la BCR, schimbul de acţiuni cu titlurile emise de banca austriacă şi o operaţiune combinată.

Preşedintele SIF5 a mai confirmat că, în acest moment, este angajată o bancă de investiţii să evalueze dacă este echitabil preţul sau raportul de schimb propuse. În piaţă, au circulat zvonuri că ar fi vorba despre banca de investiţii Rothschild.

Negocierile între "Erste" şi SIF-uri, care deţin cumulat 30% din BCR, durează de mai bine de un an şi au menirea să ofere celor din urmă o compensare pentru nerespectarea clauzei din contractul de privatizare de listare a băncii la Bursă.

În 2009, cele cinci SIF-uri au semnat un acord, prin care au agreat amâ-narea listării timp de doi ani.

Potrivit înţelegerii, dată publicităţii de SIF Moldova, listarea BCR este condiţionată de încheierea unui acord scris de către Erste şi cel puţin trei SIF-uri sau de primirea de către Erste a unei notificări scrise din partea tuturor SIF-urilor în care acestea solicită iniţierea listării.

De asemenea, acordul, care expiră la finalul lunii viitoare, acordă "Erste" drept de preempţiune la vânzarea de către SIF-uri a acţiunilor BCR.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital susţine însă că acordul dintre SIF-uri şi Erste este lipsit de valoare juridică, întrucât semnatarii au convenit o "amânare a listării" care, juridic, încalcă clauzele privind listarea din contractul de privatizare al BCR.

Mai multe fonduri de investiţii au solicitat societăţilor de investiţii financiare să convoace acţionarii pentru a decide listarea BCR.

Doar trei din cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) au convocat Adunări Generale în septembrie, trecând pe Ordinea de zi iniţierea demersurilor pentru listare. Dintre cele trei societăţi, SIF "Muntenia" a trecut în convocatorul AGOA doar punctele primite de la acţionari, în timp ce SIF "Moldova" şi SIF "Oltenia" au inclus şi propunerile propriului Consiliul de Administraţie, cerând mandat de la acţionari să negocieze alternative pentru lichidizarea acţiunilor BCR, în afară de listare.

Un raport dat publicităţii de SIF Moldova evaluează o acţiune BCR la preţul de 14,3 lei, pe baza comparaţiei între BCR şi BRD.

Opinia Cititorului ( 16 )

 1. avand in vedere ca doar sif3 este capabil sa-si adune quorum la adunarea generala pentru a aproba acordul, totul pare o chestie draguta sa poata iesi unii din sifuri la un pret mai dragut.

  Tov. Ciurezu este daca nu ati stiut Dr.Hormonis Pauza la mai multe universitati sponsorizate de Dinel Nitu, fost Staicu, actual infractor retinut.Ciudat mi se pare ca acest geniu prazburghez, nu a zis nimic cata vreme Dinel era afara.Fiindca lua "salar" de la nenea militzistu'. Acum brusc s-a reactivat. Singura problema e ca nu are prezervativ.Sa nu ne contamioneze de atita bine catr doreste actionarilor. Vom revenii...mult mai picant...

  Termenii folositi de Domn' Ciurezu, sunt pentru mine ca un pansament...la un picior de lemn. Cand o relicva vorbeste despre prezent si viitor, trebuie sa ne ciupim, care de unde putem.Si pe urma sa ne scuturam putzin. Orice cosmar se termina dimineata.Domn Ciurezu e dimineatza...Ne trezim si noi?

  1. OK, sunt de acord sa ne ciupim - da' mai cu grija sa nu "lovim" anumite zone.

   BCRul e o castana tare pt presedintii de SIFuri. Unii au dat la pace cu dusmanu' (banii n-au miros, asa-i??), altii s-au facut ca ploua (e mai lejer sa astepti, indemnizatia curge samd), doar SIF2 a incercat sa faca ceva - dar de unul singur nu prea ai sanse. 

   Asa este. SIF2 se tine de lupte interne pentru putere si de mascarea actualelor conflicte grave de interese ale unor administratori.

  Ce te faci cu raportul de schimb dintre actiunile BCR/Erste in conditiile in care acest raport de schimb nu tine cont de valoarea reala a titlului erste. Practic SIF-urile vand BCR si cumpara actiunil Erste la un pret mai mare decat cel din piata. Daca citim Legea 31/1990 art. 272, putem spune ca operatiunea poate avea si alte consecinte... dar numai pentru SIF_uri.

  Doar 4 SIF au ajuns la un acord cu Erste.SIF Moldova vrea listarea pe bursa.(Normal dupa parerea mea).

  Spaga cat e la acest deal ? Ce rapoarte, ce management, ce decizii, ce dinozauri ....

  In cel mai prost moment se vinde, si se vinde prost. Peste trei ani se va modifica si pragul si se va spune ca a fost o tampenie girata de CNVM. Uite ca astia isi bat joc de averea poporului ...

  La valoarea totala din tranzactie unui SIF ar reveni in jur de 130 mil. euro valoare ce depaseste chiar valoarea de piata a majoritatii sifurilor . Dar sifurile mai au cate 5 % din BRD (valoare de piata intre ~80 si ~100 mil euro) si participatii la valoare cam egala cu cea a bancilor . Ia calculati , dupa care puneti-va intrebarea : DE CE PRETUL ACTIUNILOR SIF-urilor este atat de mic pe BVB ?

  1. Hai sa te ajut. Acum vreo zece ani am facut un calcul simplu. Pentru fiecare leu facut pentru actionari(da pentru actionari) managementul Sifurilor mai cheltuie 2 lei. Ce zici ajungi pe aproape cu pretul. Daca cineva ar prelua Siful si lar lichida ar fi foarte bine dar nu se poate ca asa vrea CNVM. Boala lunga moarte sigura. Astia se fac ca muncesc. Ia un portofoliu de acum zece ani si comparal cu cel de acum sa vezi aportul managementului. In trei ani daca mai ramane 100 de mil. de Euro e foarte bine.

   Calculul meu din Mesaj 9. este un calcul foarte pesimist.

   30 % din avutia nationala (minus dividendele distribuite si cheltuielile de-a lungul anilor ), adica valoarea actuala a sifurilor nu poate fi mai mic decat 30 % din BCR desi atata reiese din valorile vehiculate . Deci sa fim optimisti si sa asteptam MOMENTUL in care actionarii investitori se vor bucura de cresteri MASIVE la sifuri . In fond este un semn pozitiv acordul acesta cu BCR pt ca actoinarii primesc un pret de referinta real la care se pot valorifica actiunile BCR cu toate ca ac. se intimpla la pretul de 25,69 EUR al actiunii ERSTE si nu la 40 EUR cat era in februarie sau 60 EUR in 2008 . Este adevarat insa ca a fost si sub 10 EUR si ca in acest moment bancile au probleme  

   Momentul de care vorbesti a fost in 2008 si a trecut de mult. Banii sunt putini si vor fi cheltuiti in fiecare an cu mare grija de sefii sifurilor. Daca nu era prag deloc cumpara cineva pachetul de control si lichida cuibul asta de hoti sustinuti politic. Matematic simplu calculul tau pesimist este corect dar daca bagi si variabile, ecuatii, incertitudini etc. s-ar puteaca acest pret sa fie corect. Eu zic sa fim realisti iar optimismul sa il pastram pentru vremuri mai bune.

   Momentul de care vorbesti a fost in 2008 si a trecut de mult. Banii sunt putini si vor fi cheltuiti in fiecare an cu mare grija de sefii sifurilor. Daca nu era prag deloc cumpara cineva pachetul de control si lichida cuibul asta de hoti sustinuti politic. Matematic simplu calculul tau pesimist este corect dar daca bagi si variabile, ecuatii, incertitudini etc. s-ar puteaca acest pret sa fie corect. Eu zic sa fim realisti iar optimismul sa il pastram pentru vremuri mai bune.

  domnu ciurezu.... la mana actionarilor a fost si acordul de acum trei ani pentru ca vedem ca produce efecte. Atunci a fost mana dreapta si acum este stanga ? Austriecii sa plateasca totul cash.

  De ce nu lichidati Siful si dati banii la actionari ca e cel mai bine petru ei i  

  Asa cum lumea nu a inteles de ce Nastase a cedat rezervele de petrol si gaze ale Romaniei unei puteri straine, tot asa si sefii SIF, cel putin 4 dintre ei, accepta inacceptabilul pt. interesul actionarilor romani, adica nelistarea la bursa a BCR.

  INEXPLICABILUL SE EXPLICA INTOTDEAUNA PRIN ... MARIMEA SPAGII! INCASATE DE SEFII ROMANI CARE DECID! DE CAPUL LOR! IAR NOI STAM PE MARGINE SI FACEM GALERIE, CA NASTASE SI CIUREZU SI ETC. SA VINA DIN NOU LA PUTERE, PT. CA MERITA, NU-I ASA!? 

  1. Vai domnu Viorel ne jigniti. O mare parte a lumii nu a inteles. Parlamentul a girat tradarea si de atunci o tot acopera. Unde Musetescu si tot lotul Petrom. Chiar si acum poate fi reziliat contractul de privatzare foarte simplu. Pe Autostrada a-ti vazut ce bine au aranjat benzinariile ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9487
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3767
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7595
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8121
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.2179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro