Licitaţia pentru viaţă - inegalitatea accesului la vaccinul anti-Covid

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Internaţional #Sănătate / 19 ianuarie 2021

Licitaţia pentru viaţă - inegalitatea accesului la vaccinul anti-Covid

Marea cursă de vaccinare anti-Covid-19 este în plină desf­ă­şurare pe întreg mapamondul. Milioane de oameni speră că vaccinul va pune capăt pandemiei şi vom putea reveni la normalitate. În acelaşi timp, mulţi oameni sunt ambivalenţi, deoarece, deşi doresc să se protejeze împotriva infectării cu SARS-CoV-2, se tem şi de posibilele efecte secundare ale vaccinării. Există încă îndoieli cu privire la cât de sigure sunt vaccinurile, având în vedere ritmul rapid de dezvoltare şi dacă posibilele efecte secundare au fost studiate în mod adecvat.

Pe lângă scepticism, există şi o inegalitate a accesului la vaccin între ţările bogate şi cele sărace.

"Lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal", a averitizat şi directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Domnia sa a explicat că este greşit faptul că adulţii mai tineri şi mai sănătoşi din ţările bogate sunt vaccinaţi înaintea lucrătorilor din domeniul sănătăţii şi a persoanelor în vârstă din ţările mai sărace.

Reprezentantul OMS a mai spus că producătorii vaccinurilor au acordat prioritate aprobării de reglementare în ţările bogate, unde profiturile sunt cele mai mari, în loc să depună dosare complete către OMS.

"Chiar dacă vorbesc limba accesului echitabil, unele ţări şi companii continuă să acorde prioritate acordurilor bilaterale - mergând în jurul Covax, crescând preţurile şi încercând să sară în faţa cozii", a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În plus, directorul OMS susţine că această situaţie inegală va duce la prelungirea pandemiei.

"Nu numai că această abordare "eu primul' îi lasă pe cei mai săraci şi mai vulnerabili oameni din lume într-o situaţie de risc, este şi autodistructiv. În ultimă instanţă, aceste acţiuni nu vor face altceva decât să prelungească pandemia", a afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Perspectivele unei distribuţii echitabile sunt "în pericol grav" înainte de începerea schemei OMS de repartizare a vaccinurilor cunoscută sub denumirea de COVAX, care este programată să înceapă luna viitoare.

Directorul OMS a mai adăugat că anul trecut au fost semnate 44 de contracte bilaterale de achiziţie a vaccinului împotriva coronavirusului, iar anul acesta cel puţin încă 12.

"Acest lucru ar putea întârzia livrările COVAX şi crea exact scenariul pentru evitarea căruia a fost creat COVAX, cu stocare, cu o piaţă haotică, cu o reacţie necoordonată şi cu o perturbare economică şi socială continuă", a explicat domnia sa.

Directorul general al OMS a dat ca exemplu de inegalitate faptul că peste 39 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în 49 de ţări bogate, în timp ce într-o ţară săracă s-au injectat doar 25 de doze.

Accesul egal la vaccinurile COVID-19 ar putea valora miliarde

Accesul egal pentru toată lumea la vaccinurile împotriva COVID-19 ar putea valora peste 460 miliarde de dolari pentru 10 economii majore până în 2025, potrivit unui raport comandat de Fundaţia Bill & Melinda Gates şi compilat de Eurasia Group şi prezentat de World Economic Forum.

Datele arată că lăsarea ţărilor cu venituri mici şi medii spre mici fără acces la vaccinuri în pandemia COVID-19 va provoca daune economice semnificative pentru toate economiile şi va pune în pericol "decenii de progres economic".

Cele 10 ţări analizate în raport - Canada, Franţa, Germania, Japonia, Qatar, Coreea de Sud, Suedia, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit şi Statele Unite - au contribuit până în decembrie 2020 cu 2,4 miliarde de dolari la lucrările ACT-Accelerator (o colaborare lansată în aprilie de OMS şi de partenerii săi pentru a sprijini dezvoltarea şi distribuţia echitabilă a testelor, tratamentelor şi vaccinurilor COVID-19).

Cu toate acestea, programul are încă un decalaj semnificativ de finanţare de 28,2 miliarde de dolari - fiind necesare urgent 4,3 miliarde de dolari pentru a accelera domeniile critice de lucru.

Raportul Eurasia constată că beneficiile economice ale unei soluţii globale de vaccin echitabile pentru cele 10 ţări incluse în analiză ar fi de cel puţin 153 miliarde dolari în 2020-21, ajungând la 466 miliarde dolari până în 2025.

Europa de Est - sceptică în faţa vaccinului

În Balcani şi alte regiuni din sud-estul Europei, campania de vaccinare împotriva coronavirusului este umbrită de dezbateri politice aprinse sau teorii ale conspiraţiei care ameninţă să împiedice procesu, potrivit unei analize realizată de abcnews.

Vaccinuri din vest, Rusia sau China? Sau deloc? Cu această dilemă se confruntă naţiunile din sud-estul Europei, unde campaniile de vaccinare împotriva coronavirusului au început lent - umbrite de dezbateri politice aprinse şi teorii ale conspiraţiei.

În ţări precum Republica Cehă, Serbia, Bosnia, România şi Bulgaria, scepticii vaccinului au inclus foşti preşedinţi şi chiar şi unii medici. Campionul sârb la tenis Novak Djokovic s-a numărat printre cei care au spus că nu vrea să fie obligat să fie vaccinat.

Credinţele false că SARS-CoV-2 este o farsă sau că vaccinurile ar presupune injectarea de microcipuri în oameni s-au răspândit în ţările care erau anterior sub stăpânire comunistă.

"Există o legătură directă între credinţa în teoriile conspiraţiei şi scepticismul faţă de vaccinare. O majoritate din întreaga regiune nu intenţionează să se vaccineze, un raport considerabil mai mic decât în alte părţi din Europa, unde o majoritate este în favoarea administrării vaccinului", a arătat recent un studiu balcanic, potrivit publicaţiei.

Doar aproximativ 200.000 de persoane au solicitat vaccinul în Serbia, o ţară cu 7 milioane de locuitori, în zilele după ce autorităţile au deschis procedura. În schimb, 1 milion de sârbi s-au înscris pentru 100 de euro (120 de dolari) în prima zi în care guvernul a oferit ajutorul pentru pandemie.

Problema s-a dat şi dacă ţara va opta pentru vaccinul Pfizer sau cel al Rusiei. În final, oficialii sârbi au anunţat că 38% dintre cei care au aplicat pentru a se vaccina sunt în favoarea vaccinului rus, în timp ce 31% doresc Pfizer-BioNTech - o diviziune dură între pro-ruşi şi pro-occidentali din Serbia.

În Bosnia vecină, o ţară sfâşiată de război, care rămâne împărţită etnic între sârbi, bosniaci şi croaţi, politica este, de asemenea, un factor, întrucât jumătatea condusă de sârbi pare să opteze pentru vaccinul rusesc, în timp ce partea bosniacă-croată se va orienta probabil către cele occidentale.

Un studiu realizat de Balkans in Europe Policy Advisory Group, publicat înainte de începerea campaniei regionale de vaccinare în decembrie, a concluzionat că teoriile conspiraţiei virale sunt crezute de aproape 80% dintre cetăţenii ţărilor din Balcanii de Vest care se străduiesc să adere la UE. Aproximativ jumătate dintre aceştia vor refuza vaccinarea, potrivit studiului.

Un nivel scăzut de informaţii despre virus şi vaccinuri, neîncrederea în guverne şi afirmaţiile repetate ale autorităţilor că ţările lor sunt asediate de străini contribuie la explicarea prevalenţei ridicate a acestor credinţe, potrivit grupului de reflecţie din Balcani.

Tendinţe similare au fost observate chiar şi în unele ţări din estul Uniunii Europene.

În Bulgaria, teoriile conspiraţiei pe scară largă au împiedicat eforturile din trecut de a face faţă unui focar de rujeolă. Sondajele de acolo au sugerat că neîncrederea în vaccinuri rămâne ridicată. Un sondaj recent realizat de Gallup International a constatat că 30% dintre respondenţi doresc să se vaccineze, 46% vor refuza şi 24% sunt indecisi.

În Republica Cehă, unde sondajele arată că aproximativ 40% resping vaccinarea, protestatarii de la un mare miting împotriva restricţiilor guvernamentale de la Praga au cerut ca vaccinările să nu fie obligatorii. Fostul preşedinte Vaclav Klaus, un critic acerb al răspunsului pandemic al guvernului, a declarat mulţimii că vaccinurile nu sunt o soluţie.

Autorităţile populiste din Ungaria au adoptat o linie dură împotriva dezinformării virusului, dar respingerea vaccinurilor este încă estimată la aproximativ 30% din populaţie. Parlamentul a adoptat competenţe de urgenţă în martie, care permit autorităţilor să trimită în judecată pe oricine considerat că "inhibă apărarea cu succes" împotriva virusului, inclusiv "îngrozirea" sau răspândirea de ştiri false. Cel puţin două persoane care au criticat răspunsul guvernului la pandemie pe reţelele de socializare au fost arestate, dar niciuna nu a fost acuzată în mod oficial.

Ministrul român al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că se bazează pe medicii de familie pentru a "informa, programa şi monitoriza oamenii după vaccin" şi că ministerul său va oferi bonusuri lucrătorilor medicali în funcţie de numărul de persoane pe care le urcă la bord. Întrebat dacă astfel de stimulente ar alimenta propaganda anti-vaccinare, Voiculescu a spus: "Mă interesează mai mult opinia medicilor cu privire la această chestiune decât mă interesează anti-vaxxerii".

Conform unui sondaj recent realizat de Reveal Marketing Research, 62% dintre români sunt dornici să se vaccineze împotriva Covid-19, dintre care 36% imediat, iar 26% preferă să mai aştepte. 38% dintre români spun că nu se vor vaccina. Doar 24% dintre cetăţenii din mediul rural au declarat că se vor vaccina, în timp ce în mediul urban 45% dintre respondenţi sunt favorabili vaccinării imediate.

Siguranţa vaccinurilor sub semnul întrebării după decesele survenite la scurt timp după administrare

Încrederea în vaccinul Pfizer a fost zguduită în week-end, când Norvegia a lansat o alertă cu privire la siguranţa vaccinului Pfizer după ce a observat că 23 de persoane în vârstă au decedat la scurt timp după ce li s-a administrat vaccinul.

Ieri, numărul deceselor printre persoanele vaccinate din Norvegia a ajuns la 33. Şi alte ţări, inclusiv Germania şi Israel, au raportat, de asemenea, decese la persoanele care au fost vaccinate recent, dar nu s-a identificat până la momentul actual dacă moartea acestora a fost provocată de vaccin, relatează Bloomberg.

Medicii susţin, potrivit Bloomberg, că este posibil ca efectele secundare ale vaccinului să agraveze bolile deja existente şi se aşteptau ca rezidenţii căminelor de îngrijire medicală să moară la scurt timp după ce au fost vaccinaţi, deoarece decesele sunt mai frecvente în rândul celor mai fragili şi cei mai bolnavi pacienţi vârstnici.

"În mod clar Covid-19 este mult mai periculos pentru majoritatea pacienţilor decât vaccinarea", a declarat luni prin telefon, pentru Bloomberg, Steinar Madsen, directorul medical al Agenţiei Norvegiene pentru Medicamente, adăugând că este dificil de dovedit o legătură între vaccin şi decese: "Nu suntem alarmaţi".

Institutul Naţional de Sănătate Publică din Norvegia a modificat ghidul de vaccinare împotriva coronavirusului, adăugând noi sfaturi de precauţie cu privire la vaccinarea persoanelor vârstnice fragile, în urma evenimentelor recente.

Totodată, medical francez Gerard Delepine a declarat pentru Francesoir: "Rezultatele actuale ale vaccinului Pfizer în rândul populaţiilor israeliene şi britanice ridică într-adevăr temerile unei catastrofe de sănătate în urma vaccinării, iar alerta norvegiană creşte îngrijorarea."

Domnia sa mai arată într-un articol de opinie publicat de către publicaţia franceză Francesoir că deşi mass-media îl încoronează pe Israel drept campionul luptei antiCovide prin vaccinul Pfizer, numărul zilnic de contaminări şi decese atribuite virusului Covid-19 a crescut.

"Din 20 decembrie, în 24 de zile, peste 20% dintre israelieni (două milioane de persoane) au fost vaccinaţi. Dar, de la acea dată, conform cifrelor OMS, numărul zilnic de contaminări şi decese atribuite Covid-19 a explodat. Astfel, contaminările zilnice au trecut de la 1886 de cazuri la 21 decembrie, la 8094 la 10 ianuarie", susţine doctoral Gerard Delepine.

Domnia sa mai arată că în Marea Britanie, a doua ţară în cursa de vaccinare, care a început pe 4 decembrie cu vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, numărul contaminărilor zilnice a explodat de la 14.898 pe 4 decembrie, la 68.063 pe 9 ianuarie 2021. Acelaşi trend urmează şi datele cu privier la mortalitatea survenită în urma infectării cu SARS-CoV-2. Din păcate, mortalitatea din cauza Covid-19, care după o creştere de aproape 300% (414 decese pe 4 decembrie, până la 1564 pe 14 ianuarie) depăşeşte cu 27% cea observată în martie-aprilie 2020 (vârf maxim 1224 de decese pe 22 aprilie 2020).

Doctorul Gerard Delepine susţine: "Aceste creşteri considerabile şi simultane ale incidenţei zilnice a contaminărilor şi deceselor după vaccinare sunt foarte îngrijorătoare şi confirmă faptul că autorizaţiile de introducere pe piaţă pentru vaccinuri au fost premature".

Domnia sa mai spune că În Franţa, atât numărul de cazuri noi, cât şi numărul de decese zilnice au rămas stabile în această perioadă şi la un nivel mult mai mic decât în ţările care sunt campioane ale vaccinării.

Drept concluzie medical precizează că diferenţele în evoluţie ale epidemiei Covid-19 între ţările care sunt primele în cursa de vaccinare, şi Franţa, care este mai lentă în vaccinare sunt frapante.

"De la administrarea pe scară largă a vaccinului Pfizer, numărul infecţiilor şi al deceselor zilnice a crescut brusc în Israel şi Marea Britanie, în timp ce în rândul francezilor epidemia a scăzut încet", susţine Gerard Delepine în analiza sa.

Există încă multe neclarităţi cu privire la vaccinuri, iar scepticismul şi reticenţa care planează în jurul său nu vor dispărea curând.

Pandemia COVID-19 ne-a arătat însă că nicio instituţie sau persoană singură nu se poate apăra în faţa provocărilor economice, de mediu, sociale şi tehnologice ale lumii noastre complexe, interdependente. La fel de clar este şi faptul că pentru a depăşi această pandemie este nevoie de imunizare în masă.

Israelul a vaccinat, deja, aproape un sfert din populaţie

Israelul, ţara cu cea mai ridicată rată de vaccinare din lume, a imunizat deja aproximativ un sfert din populaţia sa de circa 9 milioane de oameni şi are în plan accelerarea şi mai mult a ritmului campaniei de imunizare.

Numărul israelienilor care s-au vaccinat de la debutul campaniei se ridică la circa 150.000 de oameni pe zi, adică aproximativ un sfert din populaţie. Prim-ministrul Israelului a declarat recent că dacă rata de infectare întrece ritmul de vaccinare, vor fi impuse noi restricţii, motiv pentru care autorităţile israeliene vor să accelereze procesul de imunizare.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat, ieri: "Aducem mai multe vaccinuri. Sper că astăzi vom vaccina în jur de 200.000 de oameni şi că vom continua astfel pe parcursul săptămânii, pentru a permite redeschiderea treptată, cu paşaport verde, a unor părţi ale economiei şi vieţii, până când le vom redeschide complet".

Israel şi-a propus ca până la jumătatea lunii martie să vaccineze cinci din cele nouă milioane de cetăţeni cu ambele doze de vaccin anti-Covid.

Vârstnicii, adulţii cu afecţiuni cronice şi persoanele care lucrează în sectoare în care sunt expuse în faţa virusului au avut prioritate. Dar cum oficialii israelieni anticipează sosirea mai multor transporturi cu noi doze de vaccin, alte categorii vor fi introduse pe listă, inclusiv copiii de peste 12 ani, dacă acest lucru va fi posibil.

Campania de vaccinare a fost lansată pe 19 decembrie într-un ritm intens impus de premierul Benjamin Netanyahu, care a fost prima persoană din Israel care s-a vaccinat cu vaccinul anti-COVID Pfizer/BioNtech.

Mai mult de 42,2 milioane de doze de vaccin administrate la nivel mondial

Cea mai mare campanie de vaccinare din istorie a început în forţă la finalul anului trecut. Peste 42,2 milioane de doze în 51 de ţări au fost administrate până în prezent, potrivit datelor colectate de Bloomberg. Cea mai recentă rată a fost, în medie, de aproximativ 2,43 milioane de doze pe zi.

În topul ţărilor cu cea mai mare rată de vaccinare se regăsesc Statele Unite ale Americii care au început capania de imunizare pe 14 decembrie cu lucrătorii din domeniul sănătăţii şi până în prezent au administrat 14,3 milioane de doze, conform unui bilanţ al Bloomberg şi a datelor de la Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

SUA este urmată de China, care şi-a dezvoltat propriul vaccin, UE şi Marea Britanie. Israel este însă ţara cu cel mai mare procent de populaţie imunizat - peste 25%. Iată cum arată campania de vaccinare la nivel global: (vezi tabelul din galerie)

Opinia Cititorului ( 11 )

 1. Art . cauta sa tina acul la zero , dar incepe cu doua surse total necredibile , oms si fundatia melindei si a lui bill gates . aceste informatii si studii , trebuie luate cu multa sare , avand in vedere ca oms este beneficiarul banilor miliardarului american , iar pe de alta parte ambitiile ciudate si nerabdarea lui bill gates de a vaccina omenirea ,starnesc neincredere .

  Vai da vai... corporatiile sunt interesate, dintr-o data de soarta umanitatii, de soarta sclavilor.. dupa ce pana acum au luat pielea de pe ei, pe unde i-au prins.

  Nu ai cum sa nu te boceasca plansul daca il asculti pe Tedros - lumea pana acum a fost plina de moralitate si acum, deodata, ce sa vezi a ajuns brusc intr-o dilema morala - cei mai saraci dintre noi au fost lasati pe afara..

  In rest, surpriza maxima, lumea se inghesuie la mancare mai tare decat la vaccin si crede in teoria conspiratiei mai mult decat in balivernele guvernului - toti psihologii planetei sunt socati de aceasta descoperire. Nimeni nu stia pana acum.. ca la oameni le ghiortaie matele de foame de atata capitalism.  

  asta cu inegalitatea si cu bagatul in fata , este o manipulare , care se foloseste si la noi si mai tare , pe principiul ca omului prost , daca ii spui ca ceva se obtine greu , este ceva bun si se va inghesui sa-l obtina .prosteala pentru ovine .

  1. E o manipulare ordinara, nu se ingramadeste nici drku la vaccinul FIAREI, tre sa fii idiot sa-ti bagi asa ceva in vena, in conditiile in care omenirea are probleme mult mai importante cum ar fi saracia, incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale de catre neomarxisti si altele.

   ca vor sa pozeze in oameni buni si nobili. Exploatata foarte abil de escroci.

  Singurul motiv pentru care s-ar îngrămădi cineva la vaccinul FIAREI este că i se spune omului sărac că vaccinul e moka, iar omului sărac, indobiticit de corporații, când îi spui cuvantul "gratis" i se aprind beculete în creier, se vede clar la RMN.

  Poate daca lumea n-ar sti sa faca adunari si impartiri cu rata de supravietuire a bolii, nu ar mai aparea teorii ale conspiratiei. Sa nu mai vorbim de Marele Reset anuntat cu atata emfaza de Klaus Schwab si de politicienii care au facut greseala sa anunte pandemia ca "oportunitate" de a schimba lumea... Ce tampit ar mai crede ca asemenea politicieni mor de grija lui?

  "De la administrarea pe scară largă a vaccinului Pfizer, numărul infecţiilor şi al deceselor zilnice a crescut brusc în Israel şi Marea Britanie, în timp ce în rândul francezilor epidemia a scăzut încet", susţine Gerard Delepine în analiza sa.

  Pai cred si eu, pentru ca in Franta lumea refuza sa se "vaccineze". Nu e greu sa pui cap la cap faptele din paragraful de mai sus... 

  "Epidemia" scade de mult. "Infectarea" nu inseamna automat deces . Daca ai fractia decedati/infectati, rezultatul este extrem de mic. 

  Directorul OMS, acuzat de genocid. Plângere împotriva lui Tedros Ghebreyesus la Curtea Penală Internațională de la Haga

  Economistul american David Steinman, fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace în 2019, îl acuză pe Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), de genocidul din Etiopia. Steinman susține că Tedros a fost unul dintre cei trei oficiali care au condus forțele de securitate etiopiene în intervalul 2013 – 2015, perioadă în care numeroși etiopieni au fost „torturați” și „uciși”. 

  Steinman îl mai acuză pe Tedros că a supravegheat „uciderea și a cauzat rănirea fizică și mentală a unor membri din triburile Amhara, Konso, Oromo și Somali, cu intenția clară de a distruge aceste triburi în parte sau complet”. Economistul afirmă că, în vreme ce Tedros s-a aflat în conducerea guvernului etiopian vreme de patru anI, regimul „a fost marcat de crime sistematice împotriva umanității comise de subordonați”.

  Steinman a fost consultant străin în timpul mișcării de democratizare a Etiopiei, până în 2018. Proteste uriașe au izbucnit în Oromia, cea mai mare provincie, în noiembrie 2015 și în regiunea Amhara, în iulie 2016. Forțele de securitate etiopienie au intervenit brutal împotriva acestor demonstrații, în marea lor majoritate pașnice, ucigând peste 500 de oameni, arată datele Human Rights Watch. 

  La nivelul asta, toate functiile in institutiile globaliste sunt ocupate de astfel de jigodii total santajabile. Eu cred chia ca au fost poate amenintati sa accepte functiile si sa faca toate aceste mizerii. Cu exceptia celor psihopati care o fac din placere. Deci psihopati si/sau santajabili total.

  Luat aminte ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

14 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9432
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3142
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7342
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9246
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.8267

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
unicornulvesel.ro
erfi.ro
spotmedia.ro
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro