Liderii mondiali revin în această săptămână la ONU

S.B.
Internaţional / 20 septembrie 2021

Liderii mondiali revin în această săptămână la ONU

Liderii mondiali se întorc săptămâna aceasta la sediul Naţiunilor Unite din New York, cu atenţia îndreptată spre intensificarea eforturilor de combatere atât a schimbărilor climatice, cât şi a pandemiei COVID-19, care anul trecut i-a obligat să trimită declaraţii video pentru adunarea anuală a organizaţiei, informează news.ro.

Întrucât coronavirusul încă se răspândeşte pe fondul unei vaccinări inechitabile, aproximativ o treime din cele 193 de state membre ale ONU intenţionează să trimită din nou videoclipuri, dar preşedinţii, prim-miniştrii şi miniştrii de Externe din restul ţărilor urmează să călătorească în Statele Unite.

Statele Unite au încercat să-i descurajeze pe lideri să nu vină la New York, în încercarea de a preveni ca Adunarea Generală a ONU să devină "un eveniment de super-răspândire a virusului", deşi preşedintele Joe Biden se va adresa adunării personal, aceasta urmând să fie prima sa vizită la ONU de la preluarea mandatului de la Casa Albă.

Un aşa-numit sistem de onoare al ONU înseamnă că oricine intră în sala de adunare declară efectiv că este vaccinat, dar nu trebuie să prezinte o dovadă.

Acest sistem va fi întrerupt când va vorbi prima ţară - Brazilia. Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro este un sceptic al vaccinului, care săptămâna trecută a declarat că nu are nevoie să se vaccineze deoarece este deja imun după ce a fost infectat cu Covid-19.

În cazul în care se răzgândeşte, New York City a pus la dispoziţie o furgonetă în apropierea sediului Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru săptămână, pentru a furniza teste şi vaccinuri gratuite Johnson & Johnson, într-o singură doză.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat pentru Reuters că discuţiile despre câţi diplomaţi călători ar fi ivaccinaţşi ilustrează "cât de dramatică este inegalitatea astăzi în ceea ce priveşte vaccinarea". El exercită presiuni pentru un plan global de vaccinare a 70% di populaţia lumii până în prima jumătate a anului viitor.

Din 5,7 miliarde de doze de vaccinuri pentru coronavirus administrate în întreaga lume, doar 2% au ajuns în Africa.

Biden va găzdui miercuri o întâlnire virtuală de la Washington cu lideri şi directori executivi care are ca scop creşterea distribuţiei de vaccinuri la nivel global.

Demonstrând îngrijorările SUA legate de Covid-19, Biden va fi la New York doar aproximativ 24 de ore, întâlnindu-se luni cu Guterres şi susţinând marţi primul său discurs la ONU, imediat după Bolsonaro.

Trimisul său ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că Biden "va vorbi despre priorităţile noastre principale: oprirea pandemiei de Covid-19; combaterea schimbărilor climatice ... şi apărarea drepturilor omului, a democraţiei şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli ".

Din cauza pandemiei, delegaţiile ONU sunt limitate la un număr mult mai mic şi majoritatea evenimentelor adiacente vor fi virtuale sau un hibrid de întâlniri virtuale şi în persoană.

Printre alte subiecte care ar urma să fie discutate de miniştri în cursul săptămânii se numără Afganistanul şi Iranul.

Dar, înainte de a începe discursurile anuale, Guterres şi premierul britanic Boris Johnson vor începe săptămâna cu un summit de luni, pentru a încerca să salveze de la eşec un summit al ONU care începe la Glasgow, Scoţia, pe 31 octombrie.

În timp ce oamenii de ştiinţă avertizează că încălzirea globală riscă să scape de sub control, conferinţa ONU COP26 îşi propune să obţină o acţiune climatică mult mai ambiţioasă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

21 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9449
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3614
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9178
Gram de aur (XAU)Gram de aur257.2300

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro