Abonament gratuit

Lingouri de aur ştanţate fraudulos - o nouă problemă de pe piaţa mondială a aurului

T.E.
Internaţional /

Lingouri de aur ştanţate fraudulos - o nouă problemă de pe piaţa mondială a aurului

Industria mondială a aurului se confruntă cu o problemă de falsificare, în condiţiile în care sunt descoperite tot mai multe lingouri ştanţate fraudulos, potrivit unei analize Reuters.

O serie de directori din industria bancară şi de rafinare susţin că lingouri de aur ştanţate fraudulos cu logo-ul unor mari companii care rafinează aur sunt introduse pe piaţa mondială în ideea "de a spăla" astfel aurul ilegal. Lingurile ştanţate fraudulos sunt greu de depistat, ceea ce le face ideale pentru a fi utilizate de traficanţii de droguri sau dictatori militari.

În ultimii trei ani, lingouri de aur în valoare de cel puţin 50 milioane de dolari ştanţate cu logo-urile tuturor celor patru companii elveţiene de rafinare a aurului, dar care în realitate nu au fost produse la facilităţile companiilor, au fost identificate în seifurile JPMorgan Chase & Co., una din marile bănci care activează pe piaţa lingourilor de aur, au declarat o serie de directori intervievaţi de Reuters.

Patru din aceşti directori susţin că cel puţin 1.000 de lingouri de aur cu o greutate de un kilogram, cunoscute şi sub denumirea de kilobar după greutatea lor, ştanţate fraudulos au fost descoperite. Este vorba de un număr mic pentru întreaga industrie a aurului, care produce anual între 2 şi 2,5 milioane de astfel de lingouri în fiecare an. Însă falsurile sunt atât de sofisticate încă alte câteva mii nu au fost identificate, susţine directorul celei mai mari companii elveţiene de rafinare a aurului.

"Cele mai recente lingouri ştanţate fraudulos au fost realizate cu un grad ridicat de profesionalism", declară directorul firmei Valcambi, Michael Mesaric. Potrivit acestuia, este posibil să fi fost descoperite câteva mii de lingouri ştanţate fraudulos dar este foarte probabil "ca mult mai multe să fie încă în circulaţie. Şi în continuare există şi funcţionează", adaugă Mesaric, conform sursei citate.

Lingourile de aur contrafăcute, bucăţi de metal ieftin placate cu aur, sunt ceva obişnuit în industria aurului însă acestea sunt uşor de descoperit.

Problema cu lingourile de aur ştanţate fraudulos este mult mai subtilă. Aurul este real, are o puritate foarte mare şi doar ştanţarea este frauduloasă. Lingourile de aur ştanţate fraudulos reprezintă o modalitate relativ nouă pentru a ocoli măsurile introduse la nivel mondial pentru a bloca accesul metalului preţios provenit din zonele de război şi a împiedica practicile de spălare de bani. Astfel de falsuri reprezintă o problemă pentru companiile de rafinare şi organismele de reglementare care vor să pună capăt comerţului ilicit cu lingouri de aur.

Preţurile ridicate la aur au dus la o explozie a activităţilor informale sau ilegale de extracţie a aurului începând de la mijlocul deceniului trecut. Însă fără însemnul unei companii prestigioase de rafinare a aurului, acest aur este forţat să utilizeze reţelele ilegale sau să fie vândut la un preţ redus. Prin utilizarea frauduloasă a însemnului unei companii prestigioase de rafinare, metalul preţios care a fost extras şi prelucrat în locuri în care nu ar fi acceptabil pentru Occident, de exemplu în unele părţi din Africa, în Venezuela şi Coreea de Nord, poate să fie introdus pe piaţă generând fonduri pentru infractori sau regimuri supuse unor sancţiuni internaţionale.

Deocamdată nu este clar de unde provin lingourile de aur ştanţate fraudulos însă directorii companiilor de rafinare şi bancheri intervievaţi de Reuters cred că cel mai probabil provin din China, cel mai mare producător şi importator mondial de aur, şi au intrat pe piaţă via dealeri şi case de trading din Hong Kong, Japonia şi Thailanda. Odată acceptate de un dealer autorizat de aur de pe aceste pieţe, lingourile ştanţate fraudulos se pot răspândi fradulos prin circuitul mondial.

Lingourile de aur de tip kilobar sunt mici, de mărimea şi grosimea unei ciocolate, spre deosebire de lingourile de aur obişnuite de o greutate de aproximativ 12,5 kilograme, care sunt stocate în depozitele băncilor centrale din întreaga lume. Kilobar-urile sunt cea mai frecventă formă de aur în circulaţie la nivel mondial trecând uşor între bănci, companii de rafinare, dealeri şi persoane fizice. Fiecare kilobar are ştanţat logoul companiei care l-a produs, puritatea, greutatea şi un număr unic de identificare. La preţurile actuale un kilobar are o valoare de aproximativ 50.000 de dolari.

Opinia Cititorului ( 4 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Totul pentru tara , totul pentru popor. Oare BNR a executat deja directiva PSD-ALDE de aducere a aurului in tara ? Acum platim cateva mii de euro pe an ca sa-l tinem la Banca Angliei , o sa platim zeci de milioane de euro pt transport, pt paza si pt auditarea aurului.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Legat de economie si de BNR mi se par f interesante ultimele luari de pozitie , astfel:

   1. Tariceanu ne anunta ca se rupe coalitia si ne spune, printre altele, ca la bugetul de anul asta exista un deficit de 9 miliarde de lei care nu poate fi acoperit. Multumim din inima partidului si asteptam la mai mare la anul ! 

   2. In Adevarul de azi , Eugen Radulescu , BNR , ne anunta ca „Suntem într-o situaţie extrem de dificilă, politic şi economic. Nu cred că avem resurse ca să mai rezistăm încă un an şi jumătate”.

   3. tot in Adevarul de azi, Lucian Croitoru , consilierul guvernatorului BNR ne spune ca „Salariile bugetarilor ar trebui îngheţate cel puţin 2 ani, pentru a evita intrarea României în recesiune” si ne explica ca daca intram in recesiune cheltuielile cu salariile si pensiile se dub direct la 94% din buget , fata de 72% in 2008. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Toate bancile centrale cumpara aur.

  Polonia a cumparat dintr-un foc 100 tone, cat rezervele noastre. 

  Si comunistii faceau tranzactii cu aur, cumparau, vindeau. 

  Ceausescu după ce a platit datoriile a cumparat aur. 

  Isarescu a ramas intepenit pe 103 tone. 

  De ce nu cumpără din productie interna, si dam si de lucru, de la populatie ?

  E depasit de evenimente Isarescu 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Ca sa cumperi sau sa vinzi aur , trebuie sa ai un larg acord politic. Deci, fara sprijinul guvernantilor nici o banca centrala nu se apuca sa cumpere aur. La noi guvernanti se ocupa cu atacarea BNR ca da bine la populatie.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS