Linia Electrică Aeriană 400 kV Cernavodă-Stâlpu va fi gata în luna decembrie

S.B.
Miscellanea / 8 aprilie 2021

Linia Electrică Aeriană 400 kV Cernavodă-Stâlpu va fi gata în luna decembrie

Linia Electrică Aeriană 400 kV Cernavodă-Stâlpu, parte dintr-o investiţie de circa 75 de milioane de euro, cofinanţata din fonduri europene, va fi finalizată în luna decembrie a acestui an, a anunţat joi Transelectrica, potrivit news.ro.

Investiţia totală include patru proiecte subsecvente: construirea noii linii electrice aeriene de 400 kV şi racordul în Staţia Gura Ialomiţei; extinderea Staţiei Electrice de Transformare Cernavodă şi racordarea noii linii; construirea Staţiei 400 kV Stâlpu; extinderea Staţiei Electrice Gura Ialomiţei cu două celule de 400 kV.

Proiectul complet, incluzând cele patru proiecte subsecvente mai susmenţionate, are ca termen de implementare luna mai 2022.

Termenul de finalizare a noii linii electrice aeriene de 400 kV este luna decembrie a acestui an, iar la această dată gradul de realizare este de 60%.

"Construirea noii Linii Electrice Aeriene 400 kV Cernavodă-Stâlpu, un obiectiv de interes naţional de utilitate publică, cofinanţat din fonduri europene, avansează într-un ritm accelerat. În prezent, pe şantierul liniei, întins între localităţile Stâlpu (Buzău) şi Cernavodă (Constanţa), se lucrează simultan la construirea fundaţiilor, asamblarea stâlpilor şi la montarea conductorului, în şapte puncte de lucru cu aproximativ 300 de muncitori zilnic, iar peste 90% din materialele folosite sunt de fabricaţie românească", a anunţat Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica, care implementează proiectul.

Secretarul General al Guvernului, Tiberiu Horaţiu Gorun, şi secretarul general adjunct Mircea Abrudean, alături de conducerea executivă a companiei au vizitat astăzi lucrările desfăşurate în apropierea localităţii Borduşani, judeţul Ialomiţa, unde se execută etapa de montare a conductorului.

"Dezvoltarea infrastructurii energetice a ţării este una dintre priorităţile Guvernului, iar astfel de investiţii contribuie fundamental la reintrarea în viteză a economiei româneşti, după impactul pandemiei. Mă bucur să constat că investiţiile în dezvoltarea reţelei electrice de transport angrenează mecanisme economice şi sociale, de la locurile de muncă create, materialele de fabricaţie românească utilizate, până la crearea condiţiilor favorabile noilor investitori prin întărirea sistemului energetic şi creşterea capacităţii de integrare a producţiei de energie din surse regenerabile", a declarat Tiberiu Horaţiu Gorun, secretarul general al Guvernului, cu prilejul vizitei pe şantierul LEA 400 kV Cernavodă-Stâlpu.

Obiectivul de infrastructură Linia Electrică Aeriană 400 kV Cernavodă-Stâlpu, o investiţie în valoare totală de circa 75 de milioane de euro, esenţială pentru consolidarea securităţii energetice a României, este un proiect de interes comun la nivel european, care beneficiază de cofinanţare nerambursabilă de 27 de milioane de euro prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei - Connecting Europe Facility (CEF).

"Proiectul de construire a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Cernavodă-Stâlpu a avut de la început un ritm alert, chiar dacă este pornit şi derulat în perioada pandemiei, iar acest fapt se datorează în primul rând profesionalismului şi implicării dovedite de specialiştii Transelectrica şi de echipele antreprenorului care execută lucrările. Creşterea capacităţii de integrare a energiei regenerabile în reţeaua electrică de transport este una dintre axele principale ale planului nostru de dezvoltare, iar contribuţia liniei la atingerea acestui obiectiv este foarte importantă", a declarat Cătălin Niţu, preşedintele directoratului Transelectrica.

Proiectul face parte din Coridorul Nord-Sud de interconexiuni de energie electrică din Europa Centrală şi din Europa de Sud-Est (North-South Interconnection East Electricity) şi are rolul de a consolida secţiunea transversală între coasta de vest a Mării Negre şi restul sistemului european, contribuind totodată la întărirea reţelei de transport al energiei electrice din România, la creşterea capacităţii de interconexiune dintre România şi Bulgaria şi la integrarea energiei eoliene produse în zona Dobrogea.

Din luna martie 2020, când au fost demarate lucrările, până în prezent, au fost construite 476 de fundaţii (din totalul de 509), au fost asamblaţi 363 de stâlpi (din total 509) şi s-au montat 58 de kilometri de conductor activ (din totalul de 160 de kilometri). Pentru realizarea celor 474 de fundaţii au fost folosite 23.440 de tone de beton, 9.730 de tone de armătură, iar pentru asamblarea celor 363 de stâlpi au fost folosite 6.921 de tone de oţel.

Lucrările de construcţie a liniei sunt executate de Asocierea Electromontaj SA - Electromontaj Cluj - Romelectro.

Traseul liniei proiectate are o lungime de 160 de kilometri şi străbate teritoriul a trei judeţe: judeţul Constanţa (6 kilometri cu dublu circuit), judeţul Ialomiţa (94 de kilometri cu dublu circuit şi 5 kilometri cu simplu circuit) şi judeţul Buzău (54 kilometri cu dublu circuit), cu 22 de unităţi administrativ teritoriale: Cernavodă, Seimeni, Stelnica, Borduşani, Făcăeni, Vlădeni, Mihail Kogălniceanu, Gura Ialomiţei, Ţăndărei, Valea Ciorii, Scânteia, Griviţa, Miloşeşti, Padina, Pogoanele, Smeeni, Gherăseni, Costeşti, Stâlpu, Saligny, Feteşti şi Luciu, potrivit news.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6818
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1289
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8284
Gram de aur (XAU)Gram de aur356.8240

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
hipo.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb