Lira sterlină a trecut de 1,40 dolari pentru prima oară după 2018

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 februarie

Lira sterlină a trecut de 1,40 dolari pentru prima oară după 2018

Moneda britanică - cea mai performantă valută majoră în acest an

Lira s-a apreciat vineri, pe pieţele externe, trecând de 1,40 de dolari pentru prima oară în ultimii trei ani, în condiţiile în care investitorii au pariat că lansarea rapidă a vaccinului împotriva Covid-19 în Marea Britanie va contribui la redeschiderea economiei ţării, în acest an.

La data de 19 februarie, lira a încheiat a şasea săptămână consecutivă de câştiguri după ce Marea Britanie şi-a atins ţinta de a imuniza până pe 15 februarie primele patru grupuri prioritare, inclusiv persoanele de peste 70 de ani, conform Bloomberg. Acest progres i-ar putea permite ţării să relaxeze măsurile restrictive impuse în contextul pandemiei de coronavirus, care a declanşat, în 2020, cea mai gravă recesiune de după anul 1709.

"Previziunea de creştere a lirei faţă de euro şi dolar rămâne intactă", spune Petr Krpata, strateg la ING Groep NV, care anticipează că lira va încheia anul curent la peste 1,50 de dolari. În opinia sa, faţă de euro, lira ar trebui să beneficieze de procesul de vaccinare mai rapid şi de o revenire economică mai puternică în al doilea trimestru din 2021.

Creşterea lirei urmează unei reduceri a incertitudinilor legate de Brexit care au pus presiuni pe economia Marii Britanii în ultimii ani. Presiunile s-au redus după parafarea acordului comercial la care Londra a ajuns cu Uniunea Europeană, către finele lui 2020. De asemenea, moneda britanică beneficiază de pe urma slăbirii dolarului şi a devenit cea mai performantă valută majoră în acest an.

Lira s-a apreciat cu 0,2% în prima parte a zilei de vineri, la 1,4008 dolari, acesta fiind cel mai ridicat nivel din aprilie 2018 până în prezent. Faţă de euro, cursul era de 86,71 untăţi.

Încrederea într-o redresare economică mai rapidă i-a determinat pe investitori să-şi diminueze aşteptările de reducere a dobânzilor sub zero, de către Banca Angliei. Acest lucru a determinat creşterea rapidă a randamentelor titlurilor de stat, dobânda pentru cele cu maturitatea la zece ani urcând cu aproximativ 30 de puncte de bază în februarie, la 0,63%, cel mai înalt nivel din martie 2020 până acum.

"Progresele înregistrate în Marea Britanie cu vaccinările împotriva Covid sporesc aşteptările ca măsurile de lockdown să fie ridicate mai devreme, în timp ce ameninţarea ratelor negative ale dobânzii a fost scoasă de pe agendă de către Banca Angliei", a declarat, citat de Bloomberg, Stuart Cole, strateg-şef macro la Equiti Capital. "Dacă lucrurile continuă să se deruleze tot aşa anul acesta, vom vedea că lira va urca raportat la dolar, ajungând, până la finele lui 2021, aproape de nivelul anterior referendumului care a decis ieşirea Marii Britanii din UE".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Super protecție cyber pentru echipamente de business
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

26 Feb. 2021
Euro (EUR)Euro4.8745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0209
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4406
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5894
Gram de aur (XAU)Gram de aur228.2335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
www.hipo.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro