Luberef, divizie Aramco, a primit aprobarea pentru listare

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 noiembrie 2022

Sursa foto: www.luberef.com

Sursa foto: www.luberef.com

Compania intenţionează să le ofere investitorilor 50,045 milioane de acţiuni, echivalentul a 29,66% din capitalul social

Saudi Aramco Base Oil Company (Luberef), divizie a gigantului petrolier saudit Aramco, a primit aprobarea de la autoritatea de reglementare financiară din Arabia Saudită, Capital Market Authority (CMA), pentru o ofertă publică iniţială (IPO), anunţă offshore-technology.co.

Ca parte a IPO, Luberef, fosta societate Saudi Aramco Lubricating Oil Refining Co., intenţionează să le ofere investitorilor 50,045 milioane de acţiuni - echivalentul a aproximativ 29,66% din capitalul său social.

Conform aşteptărilor, Luberef va câştiga din acest IPO aproape un miliard de dolari, notează Bloomberg News.

Aramco deţine în prezent un pachet de 70% din Luberef, societate care produce uleiuri de bază utilizate la fabricarea lubrifianţilor pentru autovehicule, nave şi maşini industriale.

Banca saudită de investiţii Jadwa Investment deţine restul de 30% din acţiunile rafinăriei, care are operaţiuni în oraşele industriale Jeddah şi Yanbu din Arabia Saudită.

În iunie 2022, Bloomberg anunţa că Citigroup, HSBC şi SNB Capital au fost selectate ca să ofere consultanţă cu privire la IPO-ul Luberef, care ar putea strânge aproximativ un miliard de dolari.

Într-o declaraţie de presă, CMA a informat: "Aprobarea noastră pentru cererea de listare a Luberef va fi valabilă timp de şase luni de la data rezoluţiei Consiliului CMA. Aprobarea va fi considerată anulată dacă oferta şi listarea acţiunilor societăţii nu sunt finalizate în acest termen".

Pe de altă parte, Aramco vrea să-şi vândă participaţiile la afacerea sa cu tranzacţii petroliere, potrivit unor surse citate de Bloomberg News. Compania a transferat către investitori de capital privat nedezvăluiţi participaţii la diviziile care închiriază conductele de petrol şi gaze.

Aramco plănuieşte şi un IPO al afacerii sale de tranzacţii cu energie.

Luna aceasta, Saudi Aramco a raportat al doilea cel mai mare câştig trimestrial de când a devenit companie listată, deşi divizia sa downstream, responsabilă de rafinare, produse chimice şi distribuţie de combustibili, a înregistrat o pierdere înainte de impozitare de 1,1 miliarde de dolari, faţă de un profit de aproape 4 miliarde de dolari obţinut cu un an mai devreme.

Pe fondul creşterii preţului petrolului şi gazelor, câştigul net al companiei a fost de 42,4 miliarde de dolari în perioada iulie-septembrie 2022, cu aproape 40% mai mare faţă de trimestrul al treilea din 2021.

Grupul petrolier Aramco a debutat la Bursa Tadawul din Riad în decembrie 2019, sub simbolul "2222". Aramco a strâns 25,6 miliarde de dolari din oferta sa publică iniţială, realizând cea mai mare listare derulată vreodată în lume.

Recordul anterior a fost consemnat de IPO-ul grupului chinez de comerţ electronic Alibaba Group Holding Ltd., care a atras 25 de miliarde dolari în anul 2014, pe piaţa americană. Listarea Aramco a fost punctul central al planului guvernului Arabiei Saudite de a transforma economia prin atragerea de investiţii şi prin diversificare.

Compania investeşte miliarde de dolari în majorarea capacităţii sale de producţie la 13 milioane de barili de petrol pe zi până în 2027, de la 12 milioane de barili în prezent, notează Bloomberg. În plus, gigantul ţiţeiului are în plan să îşi crească producţia de gaze cu peste 50% până în 2030.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro