LUCIAN BODE:"Fiecare judeţ are pregătite două containere, echipamente, echipaje pentru căutare-salvare, în caz de cutremur"

G.D.
Politică / 8 februarie

"Fiecare judeţ are pregătite două containere, echipamente, echipaje pentru căutare-salvare, în caz de cutremur"

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, astăzi, că România este mai pregătită pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă majore, cum este cazul cutremurelor, menţionând că fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane de căutare salvare, cu personal specializat RO-USAR certificat, echipele medicale SMURD fiind pregătite pentru intervenţii speciale în orice moment, relatează Agerpres.

"Prin fondurile europene accesate de structurile de coordonare ale DSU de aproape un miliard de euro, care constau în achiziţionarea diverselor echipamente şi autospeciale de intervenţie, avioane, elicoptere, dar şi implicarea în module de pregătire a personalului, iată că ţara noastră este mai pregătită în a face faţă unor astfel de situaţii de urgenţă majore. Şi când spun mai pregătită, de exemplu, pot să vă informez, domnule prim ministru, că fiecare judeţ din ţară deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane de căutare salvare, cu personal specializat RO-USAR certificat astfel echipele medicale SMURD pregătite pentru intervenţii speciale în situaţii de urgenţă în orice moment", a afirmat Bode, la începutul şedinţei de Guvern.

El s-a referit la sprijinul acordat de România pentru Turcia în urma cutremurelor, menţionând că mobilizarea rapidă de forţe arată "stabilitatea unui sistem naţional de urgenţă, unul puternic, consolidat în timp, cu mult efort şi cu mult sacrificiu".

"Totodată, timpul minim de răspuns evidenţiază în aceste zile şi arată importanţa deţinerii unui Sistem Naţional de Urgenţă Integrat care răspunde rapid la nevoile cetăţenilor sau a comunităţilor aflate în pericol", a mai spus Bode.

Ministrul a spus că "România este prima ţară din Uniunea Europeană care a ajuns în zona puternic afectată de seria de cutremure".

"România va fi întotdeauna alături de Turcia şi, ca urmare a situaţiei generate de seriile de cutremure manifestate în ultimele două zile în Republica Turcia şi în urma consultării cu dumneavoastră, domnule prim ministru, şi cu răspunsul prompt al preşedintelui României de a ajuta imediat autorităţile turce, Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile aflate în subordine, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, a întreprins de urgenţă măsurile de acordare de sprijin imediat către autorităţile turce. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului de Urgenţă al Comisiei Europene solicitarea autorităţilor din Turcia pentru acordarea de asistenţă internaţională. Astfel, în numai câteva ore, echipa specializată în căutare salvare RO-USAR din cadrul IGSU a fost mobilizată şi astfel 59 de salvatori, care reprezintă personal specializat de căutare salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubului câinilor utilitari, alături de doi ofiţeri de legătură din cadrul DSU au pornit spre Adana, Republica Turcia", a explicat Bode.

El a arătat că această mobilizare rapidă se datorează şi sprijinului oferit de Ministerul Apărării Naţionale, care a pus la dispoziţie trei aeronave pentru trimiterea în Turcia a salvatorilor, dar şi echipamentelor specifice de intervenţie în astfel de situaţii.

"Menţinând o legătură continuă cu autorităţile turce, solicitările de sprijin din partea lor au continuat, iar în urma discuţiilor cu ei prioritar sunt echipele de căutare salvare. Astfel, în doar câteva ore, o altă echipă RO-USAR de intervenţie în astfel de situaţii de dezastru, alături de altă echipă medicală UPU SMURD de la Floreasca şi personal de specialitate cu resursă canină au fost mobilizate. În ceea ce priveşte numărul salvatorilor trimişi în sprijin, ajutorul român trimis către Republica Turcia s-a dublat, cel de al doilea modul însumând 58 de salvatori. Dată fiind situaţia extrem de dificilă care se regăseşte în Turcia, cu sprijinul Ministerului Apărării s-au trimis astăzi materiale indispensabile salvatorilor noştri care vor asigura buna lor organizare", a adăugat Bode.

Ministrul a mai spus că cea de a doua echipă de sprijin a plecat în Turcia cu două aeronave Spartan, aparţinând Ministerului Apărării Naţionale. "Şi nu una, ci două aeronave C17 din cadrul Unităţii multinaţionale de transport strategic care operează din Baza aeriană Papa din Ungaria, utilizând resursele de zbor destinate Ministerului Apărării Naţionale, urmează să plece cu utilaje, vehicule, echipamente de care au nevoie salvatorii", a adăugat Lucian Bode.

El a arătat că echipa de salvatori deja a reuşit în mod integrat să salveze, până la acest moment, trei persoane de sub dărâmături, menţionând că acţiunile "grele de căutare salvare" continuă.

Bode a mai spus că se analizează, totodată, posibilitatea de a oferi sprijin Siriei, o ţară greu încercată la rândul ei de acest dezastru.

"Deja solicitările au venit pe mecanismul european şi sunt în procesare şi România va fi parte şi la acest sprijin. România continuă să-şi onoreze aşadar angajamentele internaţionale. Suntem de departe furnizori de protecţie civilă la nivel european şi, cum a menţionat domnul ministru Aurescu, pe lângă cei 21 de cetăţeni români şi doi cetăţeni străini pe care i-am adus în România, continuăm, în contact cu Ministerul Afacerilor Externe, cu autorităţile din Turcia, să aducem cu aeronavele care au plecat cu echipamente, să aducem cetăţeni care sunt în dificultate astăzi, mâine şi în zilele următoare", a adăugat ministrul Bode.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. dar pentru seculatia imobiliara din bucuresti ai pregatit ceva?

    s c cret 

    Un plagiator penal care trebuia arestat de mult....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb