LUCIAN BODE ŞI VASILE DÎNCU:"Pensiile militare nu sunt pensii speciale"

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 15 iulie 2022

"Pensiile militare nu sunt pensii speciale"

Lucian Bode, ministrul de Interne, a declarat, ieri, că nu vrea ca în spatele carierei unor militari care beneficiază de pensie militară, să se ascundă cei care într-adevăr au pensii speciale în România, şi a menţionă că, deşi ministrului de Finanţe şi ministrului Muncii li s-a solicitat întocmirea unei analize privind veniturile mai mari decât cel al preşedintelui, membrii Guvernului nu au primit încă acest document, pentru a decide în consecinţă.

"Sunt pensionari care au pensii sub 2000 de lei; eu nu cred că despre aceştia putem vorbi că au pensii speciale. Aceste lucruri le vom clarifica în urma unui grup de lucru pe care îl vom constitui - Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii, Ministerul Justiţie -, pentru poliţiştii din penitenciare, respectiv structurile de intelligence ale României, şi vom transmite un punct de vedere comun, în care vom arăta care este diferenţa între pensia ocupaţională şi pensiile speciale. (...) Categoric sunt de acord cu reforma sistemului public de pensii, sunt multe inechităţi în sistem, dar trebuie să înţelegem că militarii plătesc CAS, CASS, impozit şi beneficiază de această prevedere legală din legea 223, media a şase luni din activitate. Este nevoie de o reformă şi este nevoie de impozitare, dacă asta va fi decizia finală. Impozitarea pensiilor speciale, pentru că ştiţi foarte bine care sunt categoriile magistraţi, funcţionari parlamentari, diplomaţi, etc. Nu vreau ca în spatele carierei unor militari care beneficiază de pensie militară, să se ascundă cei care într-adevăr au pensii speciale în România", a declarat Lucian Bode.

În legătură cu pensiile s-a exprimat, ieri, şi Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naţionale, care a spus că sistemul de pensii militare este afectat de o serie de inegalităţi.

"Avem în Parlament o iniţiativă care este, din păcate, din 2020, şi care trebuie să primească girul politic pentru a echilibra toate aceste lucruri din sistemul nostru de pensii militare, modificarea Legii 223/2015. Este nevoie de aceste modificări. Eu am construit, la Ministerul Apărării, Consiliul Consultativ, împreună cu asociaţiile de pensionari militari şi rezervişti pentru că există diverse situaţii. Sunt multe inegalităţi. Nu este normal ca un general care s-a pensionat în 1996 să aibă o pensie cât un maior sau un căpitan care a ieşit într-un alt timp istoric şi a beneficiat de un alt calcul. Pe de altă pate, a apărut acum o îngrijorare legată de faptul că în PNRR există un reper - reperul 215, în care se spune că pensiile militare sunt pensii speciale şi ar trebui să fie recalculate după principiul contributivităţii. (...) Vreau să spun foarte clar, chiar dacă în PNRR a fost un ministru care a încercat să facă asta punând una din ţinte, şi am să explic cum a apărut acest jalon 215 legat de plafonarea nivelului de pensii în România, considerând că este nevoie ca pensiile militare să fie plafonate pentru că sunt pensii speciale, de fapt, în documentul european nu scrie nicăieri că pensiile militare intră la pensii speciale, pentru că nu sunt pensii speciale. Pensiile militare sunt pensii de stat, pensii care există în toată Europa, ca şi în sistemul românesc, în majoritatea ţărilor NATO, în care este un fel de principiu bazat pe amânarea plăcerii. Adică, sunt sisteme ale statului în care individul nu e liber să facă afaceri, să câştige bani din altă parte, are o serie de privaţiuni de integrare, dar care la final îi asigură o viaţă decentă, atunci când iese din carieră, o previzibilitate a carierei. Pensiile militare nu pot fi definite ca pensii speciale după niciun criteriu", a spus Vasile Dîncu pentru DC News.

Ministrul Apărării Naţionale a precizat că nu doreşte ca după pensiile militare care sunt pensii de serviciu să se ascundă pensiile speciale.

"Cei cu pensii speciale, care există în sistemul nostru, sigur că este o sarcină politică şi trebuie rezolvată. (...) Există câteva pensii mari care sunt în sistemul militar, dar e vorba de sistemul de justiţie militar, care nu au legătură cu sistemul de pensii militar. Cea mai mică pensie militară, la regim de 25 de ani de activitate, este de 1058 de lei. Mi-au trimis pensionarii în aceste zile, pe Whatsapp şi pe Facebook, cupoane şi de 800 de lei, şi de 700 de lei. (...) Nu este normal acest lucru" a arătat Vasile Dîncu.

El a preciza că actualul sistem de pensii trebuie adus la principii de echitate, iar acest lucru va fi realizat cu sprijinul Băncii Mondiale.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. gainilor,..... Inca nu ati dat de greu,....

  Cand vor pleca din sistem oamenii , cand vor da din gusa ce stiu cei de la rezervistii serviciilor care nu au o marire de pensii de 10 ani , cand vor incepe sa pice idiotii politici , atumci sa te tii 

  1. mda...gaina eshti tu, te zbatzi p-aci...

   Inechitatile si aberatiile in domeniul pensiilor militare tot clasa politica le-a creat, nu au aparut din senin. Prin schimbarea frecventa a legislatiei in domeniul pensiilor, fara o analiza de impact a consecintelor, iar acum descopera cu asa-zisa mirare efectele prostiei si incompetentei lor (ca un general are pensia cat un maior, ca sunt pensii militare de 1.000 lei sau mai putin etc.)

   Dau vina unii pe altii....e mai simplu decat sa-si asume raspunderea intreaga clasa politica pentru prostia si incompetenta lor. In functie de interesele politice si de clan, au schimbat legislatia in domeniul pensiilor militare de cate ori au avut chef.

  Tot ce s-a intamplat cu pensiile militare a fost declansat de securistii Basescu, Boc, Seitan si Udrea

  sub lozinca "pensiilor nesimtite" si a avut drept scop asigurarea unor pensii imense fostilor securisti, celor care in trecut au urmarit, ascultat, arestat, torturat si ucis, care au batut taranii la colectivizare care au condamnat oameni nevinovati. Acesti nemernici au ajuns ca, in urma legilor promovate de Basescu, Boc, Seitan, cu sporurile acordate si cu stagiul de cotizare de 20 de ani, sa acumuleze cate 75 pana la 120 de puncte de pensie si poate mai mult si evident pensii nenesimtite de 12-15 mii lei, toate asigurate din fondul de pensii, fond care se cuvenea celor care au cotizat si nu lor. Poporul roman, in naivitatea lui a crezut ca securitatea a disparut odata cu victoria "revolutiei". Insa securitatea s-a conservat si acest fapt il vad acum si militarii. Ca acum acesti nemernici tin cu dintii de 'contributivitate" desi militarii si ei nu au contribuit la fondul de pensii. Ce s-au mai bucurat bietii pensionari cand au auzit de desfiintarea pensiilor militare si s-au uitat in gura lui Boc si Seitan; ei credeau ca Boc si Basescu vor impartii acesti bani celor cu pensii mici. In realitate banii furati de la militari au ajuns la securistii nemernici, cei care au schingiuit acest popor. Si acum se procedeaza identic. Se doreste fondul de pensii cuvenit celor care au cotizat sa fie pe mana fostilor securisti si ei sa dispuna de el dupa bunul plac. Asa cum vor sa procedeze si cu spitatele, sanatatea in general.  

  Jos securitatea.

   

  1. Guvernul are dreptate, ce au facut acesti pensionari toata viata? Sa le deie pensie dupa cit au contribuit nu dupa cit au luat. Rusine acestor oameni.

  Desființarea tuturor specialelor este un pas firesc catre normalitate.Societatea nu mai accepta statutul de special pt ca nu exista asa ceva. Este o invenție securista.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2023
Apanova
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2023
Euro (EUR)Euro4.9726
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5313
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1634
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7463
Gram de aur (XAU)Gram de aur296.8710

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb