LUCIAN ROMAŞCANU, MINISTRUL CULTURII: "Avem o datorie sacră, aceea de a ne onora personalităţile, operele de artă şi patrimoniul naţional"

G.B
Miscellanea / 13 ianuarie 2022

Lucian Romaşcanu

Lucian Romaşcanu

Ministerul Culturii organizează sâmbătă, 15 ianuarie, o serie de evenimente dedicate Zilei Culturii Naţionale, conform unui comunicat de presă remis astăzi.

Potrivit sursei citate, Ziua Culturii Naţionale reprezintă, în fiecare an, un prilej de a aduce în prim-plan personalităţile care ne onorează prin dedicarea şi munca lor, dar şi de a vorbi despre ţara noastră ca destinaţie culturală pentru cei interesaţi să ne cunoască istoria, tradiţiile, obiceiurile şi artiştii - tezaur.

Cu acest prilej, Ministerul Culturii organizează în data de 15 ianuarie, începând cu ora 19.00, alături de Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" Bucureşti, Opera Naţională Bucureşti şi Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău, un eveniment care va aduce pe scena TNB artişti de seamă ai instituţiilor menţionate, precum Diana Decuseară, Ghenadie Gâlcă, Iurie Focşa, Aliona Triboi, Oana Pellea, Mariana Mihuţ, Maia Morgenstern, Horaţiu Mălăele, soprana Teodora Gheorghiu, mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Daniel Magdal sau baritonul Iordache Basalic.

"Avem o datorie sacră. Aceea de a ne onora personalităţile, operele de artă şi patrimoniul naţional. Îi încurajez pe români, de la cei mai tineri până la cei mai vârstnici, să continue să îşi respecte istoria, identitatea naţională şi tradiţiile, pentru că acestea reprezintă singura carte de vizită care nu îşi va pierde nicicând valoarea. La mulţi ani!", a declarat Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Programul include şi proiecţia a două filme care prezintă istoria Teatrului Naţional din Chişinău şi pe cea a Operei Naţionale Bucureşti (ambele instituţii aflându-se în an centenar), un recital de poezii ale lui Mihai Eminescu şi un concert al Orchestrei ONB. De asemenea, în foaierul TNB va avea loc o expoziţie de artă, prin implicarea ArtSafari, printre lucrările expuse regăsindu-se opere ale marilor pictori Nicolae Tonitza şi Nicolae Grigorescu.

Ziua Culturii Naţionale va fi sărbătorită şi în instituţiile aflate în subordinea Ministerului Culturii, care vor organiza evenimente atât cu prezenţă fizică, cât şi în format online. Acestea pot fi regăsite AICI.

Totodată, ministerul finanţează un număr de 23 de proiecte şi acţiuni culturale, prin programul de finanţare dedicat Zilei Culturii Naţionale, pentru care, în anul 2022, a fost alocată suma de 500.000 lei. Lista proiectelor finanţate poate fi consultată AICI.

La eveniment vor adresa un mesaj Ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan şi Ministrul Culturii din România Lucian Romaşcanu.

TVR1, TVR Internaţional, TVR Moldova şi Radio România Cultural vor transmite live evenimentul de la Teatrul Naţional Bucureşti.

Ziua Culturii Naţionale a fost stabilită prin Legea Nr. 238 din 7 decembrie 2010, în mod semnificativ la data de 15 ianuarie. În această zi, în urmă cu 172 de ani, se năştea unul dintre cei mai mari poeţi ai României: Mihai Eminescu, motiv de mândrie pentru români şi reprezentant de seamă al epocii sale. Opera sa a fost tradusă în majoritatea limbilor de circulaţie, fiind citit şi apreciat pe toate continentele ca ultimul mare romantic al lumii, iar astăzi se află în galeria marilor ambasadori ai ţării noastre, alături de Constantin Brâncuşi, Mircea Eliade, George Enescu, se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5749
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1357
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9082
Gram de aur (XAU)Gram de aur354.1460

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb