LUDOVIC ORBAN:"Deficitul real al bugetului de stat este de aproximativ 3%"

F.D.
Politică / 27 iulie

"Deficitul real al bugetului de stat este de aproximativ 3%"

Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat, astăzi, că deficitul "real" al bugetului de stat este de aproximativ 3%, iar ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, prezintă informaţii "care sunt în contradicţie cu realitatea" privind execuţia bugetară la şase luni, relatează Agerpres.

"Domnul Câciu minte, prezintă nişte informaţii care sunt în contradicţie cu realitatea. Execuţia bugetară prezentată de domnul Câciu ascunde gunoiul sub preş şi nu reflectă realitatea veniturilor, dar, mai ales, realitatea cheltuielilor bugetului de stat. (...) Este evident faptul că deficitul bugetar la şase luni prezentat de Câciu şi anume 1,71% este o minciună sfruntată. Deficitul real al bugetului de stat este, pe baza evaluării făcute de noi, la nivelul deficitului bugetar la primele şase luni, de aproximativ 3%", a susţinut Orban, într-o conferinţă de presă.

El a afirmat că Adrian Câciu şi-a fundamentat "minciunile" pe neevidenţierea unor cheltuieli care nu au fost efectuate deoarece Ministerul de Finanţe nu a alocat banii pentru plăţile respective în cadrul unor cheltuieli obligatorii.

Orban a dat ca exemplu cheltuielile pentru compensarea preţurilor plafonate la energia electrică şi gazul natural.

"Costul bugetar estimat pentru perioada aprilie - decembrie al măsurilor de compensare în urma plafonării preţului la energie electrică şi gazul natural pentru anumite categorii de consumatori este de aproximativ 7 miliarde de lei pentru gaz şi de aproximativ 34 de miliarde de lei pentru compensarea facturilor la energia electrică. La ora actuală, Guvernul nu a plătit sumele datorate către furnizorii de energie electrică şi de gaz natural decât până la nivelul lunii martie, nici măcar toate sumele datorate până la nivelul lunii martie nu au fost plătite toate. Pe aprilie, mai şi iunie, suntem aproape de finalul lunii iulie, nu s-a decontat niciun leu către furnizori. (...) Suma neplătită este de aproximativ 11 miliarde de lei", a spus liderul Partidului Forţa Dreptei.

Potrivit acestuia, Guvernul înregistrează restanţe estimate la cel puţin 2 miliarde de lei în ceea ce priveşte rambursarea TVA şi decontarea către angajatori a sumelor cheltuite de aceştia cu concediile medicale. El a menţionat că există cheltuieli amânate şi în materie de decontări ale lucrărilor efectuate pe toate programele de investiţii.

"Chiar datele prezentate de Ministerul Finanţelor arată că veniturile din TVA, care au reprezentat 45,5 miliarde de lei pentru primele şase luni ale anului 2022, au crescut faţă de perioada similară a anului 2021 cu 27,5%, în timp ce rambursările din TVA au crescut doar cu 2%. Păi să-i spună Câciu lui "Mutu" că dacă ţie ţi-au crescut veniturile din TVA cu 27,5% şi tu ai crescut decontările din TVA numai cu 2% tu nu ai datorii, întârzieri la plata TVA", a declarat Orban.

În opinia sa, capitolul cheltuieli de investiţii nu a fost prezentat în comparaţie cu 2021 pentru faptul că acestea au scăzut de la 21,35 miliarde de lei la 21 de miliarde de lei.

"Este evident că avem de-a face cu un Guvern al stagnării, socialist, un Guvern care risipeşte banii publici suplimentar încasaţi de bugetul de stat în urma inflaţiei, mai precis a sărăciei populaţiei, pentru că principala sursă de creştere a surselor bugetului de stat a fost reprezentată de creşterea preţurilor şi tarifelor pentru produse şi servicii", a transmis Ludovic Orban.

El a completat că au crescut cheltuielile cu bunuri şi servicii, cele cu asistenţa socială, iar cheltuielile pentru investiţii au scăzut, iar în privinţa absorbţiei fondurilor europene situaţia este "dezastruoasă".

"La ora actuală, procentul de absorbţie este de 63,7% în condiţiile în care avem mai puţin de un an de zile până la finalizarea exerciţiului multianual, bugetul 2014 - 2020. (...) Vom pierde cel puţin 20% din banii pe care România ar fi trebuit să-i utilizeze", a atras atenţia Orban.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro