Ludovic Orban: "În 2022, statul a încasat cu 80 de miliarde de lei mai mult decât în 2021"

D.T.
Miscellanea / 15 martie

Ludovic Orban: "În 2022, statul a încasat cu 80 de miliarde de lei mai mult decât în 2021"

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat astăzi că, deşi statul a încasat, în 2022, la bugetul general consolidat cu 80 de miliarde de lei mai mult decât în 2021, nu a făcut nimic benefic pentru economie, informează Agerpres.

"În 2022, statul a încasat la bugetul general consolidat cu 80 de miliarde de lei mai mult decât în 2021. O sumă uriaşă pe care guvernanţii nu au anticipat-o. Ce-a făcut Guvernul cu acest surplus de bani obţinuţi din taxele, impozitele şi contribuţiile plătite de persoanele fizice şi juridice din România? Mai nimic benefic pentru economie. Deficitul bugetar nu a fost redus decât la 5,68% din PIB. Deficitul a fost de 81 de miliarde, adică aproape la fel de mare ca creşterea de venituri. Un guvern întreg la cap ar fi profitat de creşterea neaşteptat de mare de venituri şi ar fi redus deficitul cât mai aproape de pragul de 3%. Menţinerea unui nivel foarte mare al cheltuielilor guvernamentale şi, implicit, a unui deficit mare a crescut nevoia de împrumuturi, care au fost contractate la dobânzi uriaşe", a scris Orban pe Facebook.

El a adăugat că chiar dacă s-a înregistrat o creştere a investiţiilor publice, aceasta a fost mult mai mică decât potenţialul existent şi, mai ales, mult sub nivelul de finanţare nerambursabilă disponibilă pentru România (PNRR, MFF 2014-2020, MFF 2021-2027, Fondul de modernizare), adaugă sursa.

"Cheltuielile cu educaţia nu au crescut nici măcar proporţional cu veniturile suplimentare. Nici cheltuielile cu sănătatea. Sprijinul pentru companii nu numai că nu a crescut, ci chiar s-a diminuat, pentru că au fost întârziate sau blocate diferite programe de finanţare. În loc să reducă fiscalitatea, măsură cât se poate de normală în conjunctura economică provocată de inflaţie, guvernanţii ne-au procopsit cu o creştere absurdă a fiscalităţii, tocmai pentru cei care sunt activi economic, care trag la căruţa economiei. Guvernul nu a permis nici creşterea investiţiilor companiilor publice, din cauză că s-a lăcomit în continuare la colectarea a 90% din dividende, fapt care a lipsit companiile de banii absolut necesari pentru investiţii importante", a menţionat Orban.

Preşedintele Forţa Dreptei a mai spus că Guvernul a risipit cea mai mare parte a banilor obţinuţi suplimentar "pe cheltuieli nenecesare", fără să aibă vreo strategie de dezvoltare, de stimulare a creşterii economice, de încurajare a investiţiilor publice şi private.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Incasarile au crescut din cauza inflatiei

    1. Si cheltuielile din cauza cresterii numarului de bugetari : 200 de secretari de stat, posturi pentru nepoate, amante, lipitori de afise s.a.m.d.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

22 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9232
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5644
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9467
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6092
Gram de aur (XAU)Gram de aur284.9858

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro