Crypto

LUDOVIC ORBAN:''Să desăvârşim Unirea prin a da Moldovei infrastructură de transport conectată european, iar investiţiile să treacă Carpaţii''

G.U.
Politică / 24 ianuarie

''Să desăvârşim Unirea prin a da Moldovei infrastructură de transport conectată european, iar investiţiile să treacă Carpaţii''

Unirea trebuie desăvârşită prin a da Moldovei o infrastructură de transport care să-i asigure conectarea la toate coridoarele de transport european, astfel încât dezvoltarea economică a regiunii să aibă o bază solidă, iar investiţiile să treacă Carpaţii, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, astăzi, la ceremoniile organizate la Focşani cu ocazia aniversării a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, conform Agerpres.

"A fost un gest politic realizat de patrioţi, de oameni cu un curaj remarcabil şi, mai ales, de oameni politici care au fructificat la maximum oportunităţile conferite de tratativele de pace de după războiul Crimeei şi care au găsit soluţia să nu facă două principate unite, ci să construiască o Românie. Acest lucru a fost realizat, în primul rând, cu sprijinul oamenilor", a afirmat Orban.

El a reamintit că, în Moldova, "prima alegere a fost viciată de acte grave de corupţie şi de descurajarea partidei unioniste".

"Prima alegere a fost în persoana fostului caimacan Vogoride şi numai la o presiune puternică, această alegere a fost anulată şi s-a permis reluarea alegerilor pentru alegerea lui Alexandru Ioan Cuza. Să ne aducem aminte că, pe 24 ianuarie, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza în Adunarea de la Bucureşti a fost făcută sub presiunea oamenilor, bucureştenilor şi nu numai, muntenilor susţinători ai Unirii, care au determinat, în ultimă instanţă, decizia de alegere a lui Alexandru Ioan Cuza", a mai declarat Orban.

Preşedintele Camerei a punctat că, în general, "unii se referă la acest act istoric fundamental ca la Mica Unire".

"Nu este Mica Unire, ci este prima Unire, fără de care România nu ar fi putut să devină România Mare, să ajungă în fruntariile sale fireşti. Generaţia primei Uniri a pus bazele statului modern. De asemenea, a consolidat unirea prin aducerea unui rege care să fie un garant al unităţii naţionale, a pregătit asiduu momentul 1918, care a dus la Marea Unire", a spus Orban.

El a adăugat că acest "gest istoric spectaculos şi puţin aşteptat de cancelariile europene", până la urmă, a fost desăvârşit cu sprijinul unei părţi din Marile Puteri, în special cu sprijinul Împăratului Franţei, Napoleon al III-lea.

"În mod evident, acest sprijin a fost necesar şi în general acest sprijin continuă să fie necesar pentru România pentru obiectivele fundamentale pe care le are de atins", a mai afirmat Orban.

Aici, în acest "loc sacru", a continuat el, "a dispărut peste noapte, s-a topit o graniţă artificială şi acest loc a devenit punctul de unire al Munteniei şi Moldovei".

"Mai avem astfel de graniţe artificiale şi nu trebuie să uităm acest lucru, nu trebuie să-l clamăm cu fiecare ocazie, ci trebuie să acţionăm la fel de îndrăzneţ, la fel de responsabil şi, mai ales, la fel de cumpătat şi de pregătiţi pentru a ne atinge obiectivele ", a punctat Orban.

El şi-a încheia intervenţia subliniind că, din păcate, "de 30 de ani Moldova a fost ocolită de marile investiţii", notează sursa citată.

"Primii kilometri de autostradă au fost daţi în circulaţie abia anul trecut, este vorba de cei 17 kilometri de autostradă de pe Centura Bacăului. Trebuie să desăvârşim Unirea prin a da Moldovei ceea ce merită: o infrastructură de transport care să asigure conectarea Moldovei la toate coridoarele de transport european, astfel încât dezvoltarea economică a Moldovei să aibă o bază solidă, iar investiţiile să treacă Carpaţii. Este momentul să apăsăm mai tare pe pedala coeziunii sociale şi economice, un principiu fundamental al Uniunii Europene, şi să permitem o dezvoltare spectaculoasă a Moldovei în anii care vor veni. Pentru noi este un angajament pe care l-am luat şi pe care îl vom duce la bun sfârşit, ca în următorii 6-7 ani să avem autostradă de la Siret-Suceava- Bacău-Focşani-Buzău până la Bucureşti, să avem autostradă care să lege Iaşiul şi, sperăm în curând, Chişinăul de coridoarele de transport. Autostrada Unirii - cum este botezată Autostrada Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni şi, nu în ultimul rând, autostrada care să facă legătura între Bacău şi Braşov", a susţinut Orban.

Preşedintele Camerei a subliniat că toate acestea sunt "obiective fundamentale de care va depinde dezvoltarea tuturor judeţelor Moldovei la un nivel pe care-l merită".

"Aşa cum merită oamenii harnici, oamenii corecţi, oamenii cinstiţi din Vrancea şi toate judeţele Moldovei. La mulţi ani, sănătate şi să dea Dumnezeu să ne bucurăm în fiecare an de astfel de realizări măreţe din istoria României şi de realizări pe care le vom face împreună, noi, generaţiile de astăzi. Doamne ajută!", a mai declarat Orban.

Opinia Cititorului ( 9 )

 1. morde cai nah picio LABOS, ozon supt de Orbanos

  1. Ma, da destept mai esti! Ai curajul sa si traduci?

   dah ma, daca dai si adresa de email sa ti-o trimit electronic....direct unde vrei tu !

  Mai dar unde e Matzu-Catzu, frate, ca el trebuia sa cuvanteze demagogic despre Unire.

  Se pregateste pentru Champions League, ce drku face Matzu- Catzu in vremurile astea de mare mandrie istorica pentru patrie?

  Ca Iohannis, s-a ascuns ca un shobolan de furia poporul, asta e de inteles.. e cel mai fascist dictator de la Stalin incoace, si-a batut joc de popor.  

  1. Cristian , prin aceste deviatii de limbaj nu devii mai credibil =>

   "Ca Iohannis, s-a ascuns ca un shobolan de furia poporul, asta e de inteles.. e cel mai fascist dictator de la Stalin incoace, si-a batut joc de popor"  

   stii ca nu e adevarat ce scrii , de ce tot insisti cu atacarea politicienilor care nu sunt pro-Rusia ? 

   nu s-a ascuns nimeni de nimeni. 

   omul a facut un vaccin acum cateva zile - poate nu s-a simtit perfect pentru a participa la festivitati.

   de ce interpretezi tot timpul ?  

  ''Să desăvârşim Unirea prin a da Moldovei infrastructură de transport conectată european, iar investiţiile să treacă Carpaţii''

  ....sa treaca si Prutul , adaug eu.

  Cand zici Moldova, zici toata Moldova care e Romania!  

  Unirea Romaniei cu Republica Moldova pe cand ?

  1. in curand.

   Rep Moldova e in curs de pregatire.  

  dragi "combatanti"

  ma scuzati dar sunteti mai dusi decat politicienii 

  pacat de voi si de istoria acestei tari pe care o luati la suturi inutil!

  poate aveti treaba si noi va retinem! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Crypto

Supliment dedicat pieţei monedelor digitale
Dezbaterea online “Exporturile, în primul rând!”
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

02 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0535
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4161
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6329
Gram de aur (XAU)Gram de aur225.4539

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
www.hipo.ro
HackITall2
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro