LUDOVIC ORBAN:"Somez Guvernul să respecte dreptul la vot al cetăţenilor în 50 de localităţi fără primar ales"

V.G.
Politică / 19 octombrie 2022

"Somez Guvernul să respecte dreptul la vot al cetăţenilor în 50 de localităţi fără primar ales"

Deputatul independent Ludovic Orban a somat, din nou, astăzi, Guvernul să respecte dreptul la vot al cetăţenilor din 50 de localităţi fără primar ales, acuzând Cabinetul Ciucă de abuz în funcţie, transmite Agerpres.

El a susţinut că Guvernul nu respectă Constituţia, legile ţării şi a devenit un pericol pentru democraţia din România.

"De peste un an de zile, sunt zeci de localităţi unde a fost vacantată funcţia de primar. De peste un an de zile, în ciuda demersurilor pe care le-am pornit, Guvernul refuză să respecte dreptul la vot al cetăţenilor din cele peste 50 de localităţi în care nu există primar ales de cetăţeni. Cred că în cursul zilei de ieri Guvernul a primit o nouă adresă din partea AEP care cuprinde situaţia din cele 50 de localităţi în care nu există primar ales, localităţi care sunt conduse fără mandat acordat de cetăţeni prin intermediul votului. Guvernul calcă în picioare dreptul la vot al cetăţenilor din aceste comunităţi locale şi compromite programele de dezvolare prin faptul că nu permite cetăţenilor să-şi aleagă un primar care conduce autoritatea locală", a arătat Orban, într-o declaraţie de presă susţinută la Parlament.

Liderul Forţa Dreptei a amintit că în luna august a acestui an a formulat o plângere pe această temă, la care nu a primit un răspuns din partea Guvenului.

"După expirarea termenului legal m-am adresat instanţei de contencios administrativ, s-a constituit completul de judecată. (...) Aştept, după depunerea documentelor, primul termen. Somez încă o dată Guvernul să nu-şi bată joc de dreptul fundamental la vot al cetăţenilor, este vorba de localităţi din România în care cetăţenii practic nu pot să-şi voteze primarul. Cine îi împiedică să-şi exercite dreptul de vot? Guvernul. Guvernul comite o infracţiune clară de abuz în funcţie, exact în litera infracţiunii. Nu am sesizat până în momentul de faţă Parchetul General, pentru că am preferat calea contenciosului administrativ pentru a obţine o decizie de instanţă. Le spun în ceasul al 12-lea: 'Treziţi-vă, organizaţi alegeri!'. Aici nu este o problemă de cine câştigă alegerile, este o problemă de legitimitate a celor care conduc destinele celor 50 de comunităţi locale", a susţinut Ludovic Orban.

Totodată, el a somat Guvernul să modifice de urgenţă OUG privind plafonarea preţului la lemnul de foc, afirmând că problema este una extrem de gravă, deoarece, în momentul de faţă, se înregistrează o penurie pe piaţa în domeniu, iar mii de gospodării riscă să nu aibă cu ce se încălzi.

"În momentul în care Guvernul a aprobat OUG de plafonare a preţului la lemnele de foc, la peleţi şi la brichete am luat o poziţie publică şi am solicitat schimbarea acestei ordonanţe. Încă de atunci am prevăzut că se va crea o penurie pe piaţa lemnului de foc, că nu se va mai vinde oficial lemn de foc, peleţi şi practic ceea ce foloseşte la încălzirea locuinţelor, ci o să treacă pe sistemul de vânzare la negru, la preţuri mai mari decât preţurile care erau la momentul emiterii ordonanţei de plafonare. (...) La ora actuală niciun magazin de retail nu mai vinde lemn, s-au reziliat toate contractele cu firmele de exploatare", a detaliat Orban.

Potrivit acestuia, nu se poate impune un preţ plafonat care nu are nicio legătură cu piaţa şi cu diferenţele care există în pieţe.

"Somez Guvernul să modifice de urgenţă textul acestei ordonanţe şi fie să acorde ajutor de încălzire, în baza venitului per cap de familie, fie să compenseze diferenţa de preţ între preţul de piaţă şi preţul plafonat", a transmis deputatul independent.

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9696
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6562
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1125
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7565
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.0418

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro