Luminiţa Odobescu a participat la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre NATO

T.B.
Internaţional / 29 noiembrie 2023

Luminiţa Odobescu a participat la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre NATO

Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a participat, marţi, 28 noiembrie, la primele două reuniuni ale Consiliului Nord-Atlantic desfăşurate în cadrul reuniunii miniştrilor de externe din statele membre NATO, informează mae.ro. Prima reuniune a Consiliului Nord-Atlantic s-a derulat în format strict aliat, iar cea de a doua, cu participarea Înaltului Reprezentant UE, Josep Borrell, conform sursei menţionate. Reuniunea NATO are loc la Bruxelles, în perioada 28-29 noiembrie 2023, transmite sursa citată.

Prima reuniune a Consiliului Nord-Atlantic a fost dedicată unui schimb de opinii cuprinzător privind temele majore de pe agenda NATO, în pregătirea Summitului de la Washington din 2024, relatează sursa. Au fost abordate postura consolidată de descurajare şi apărare, sprijinul pentru Ucraina şi aspiraţiile sale euroatlantice, mediul de securitate din perspectiva acţiunilor disruptive desfăşurate de state terţe, provocările în creştere din vecinătatea sudică şi rolul parteneriatelor NATO, transmite mae.

Ministrul român de externe a evidenţiat importanţa Summitului aniversar de la Washington din 2024, atât prin mesajul ferm cu privire la unitatea şi solidaritatea aliată, cât şi prin asigurarea unei agende consistente şi a unor rezultate care să consolideze profilul NATO, potrivit sursei. Totodată, demnitarul român a subliniat importanţa strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică şi a încurajat dezvoltarea unei abordări mai structurate asupra regiunii, conform deciziilor aliate de la Madrid şi Vilnius, menţionează mae. În context, a reliefat şi necesitatea asigurării monitorizării continue a evoluţiilor şi a situaţiei de securitate, dar şi creşterea capacităţii de anticipare şi răspuns, conform sursei citate.

Pentru a contracara consecinţele pe termen lung ale agresiunii ruse asupra Ucrainei şi implicaţiile asupra securităţii euroatlantice, ministrul Luminiţa Odobescu a accentuat importanţa implementării depline a deciziilor privind postura aliată de descurajare şi apărare, precizează sursa indicată. De asemenea, a exprimat sprijin pentru perspectivele euroatlantice ale Ucrainei şi a reiterat sprijinul pentru politica "uşilor deschise" a NATO şi pentru cea de parteneriate, cu încurajarea continuării angajării sporite a partenerilor cei mai vulnerabili, precum Republica Moldova, informează mae.

În cadrul celei de-a doua reuniuni a Consiliului Nord-Atlantic (NAC), cu participarea Înaltului Reprezentant UE, Josep Borrell, ministrul român al afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, a subliniat importanţa strategică a regiunii Balcanilor de Vest şi a necesităţii sprijinului şi implicării NATO, în coordonare cu UE, pentru a stimula reformele interne şi a menţine perspectiva euroatlantică a regiunii, potrivit sursei. S-a referit la rezultatele turneului pe care l-a efectuat în Balcanii de Vest în urmă cu două săptămâni şi a evidenţiat caracterul periculos al tensiunilor din Kosovo, pledând, în ultimul caz, în favoarea reluării dialogului Belgrad-Priştina şi punerea în aplicare a tuturor obligaţiilor anterioare asumate de către cele două părţi. Ministrul de externe român a prezentat sprijinul României pentru stabilitatea regiunii, prin creşterea contribuţiilor la misiunile KFOR şi EUFOR Althea, relatează sursa indicată.

În marja celor două reuniuni, ministrul Luminiţa Odobescu a avut o întrevedere bilaterală cu ministrul afacerilor externe al Regatului Norvegiei, Espen Barth Eide, conform sursei citate. Cu acest prilej, a fost reconfirmat nivelul solid al dialogului politic bilateral şi interesul ambelor părţi pentru dinamizarea cooperării economice şi sectoriale, potrivit mae. Totodată, au fost abordate teme prioritare ale agendei de securitate, cu accent pe sprijinul României şi Norvegiei pentru Ucraina în contextul războiului de agresiune al Rusiei, precizează sursa. Demnitarul român a exprimat aprecierea pentru cooperarea foarte bună cu Norvegia în domeniul apărării, prin prisma programului de achiziţie, de către România, a avioanelor F-16, transmite mae.ro.

De asemenea, ministrul Luminiţa Odobescu a avut o întrevedere cu viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor externe al Republicii Bulgaria, Mariya Gabriel, potrivit sursei. Întâlnirea a avut loc în contextul unei aprofundări tot mai accentuate a relaţiilor româno-bulgare, marcate în acest an de semnarea Parteneriatului Strategic bilateral, conform mae. Cei doi demnitari au abordat subiectul prioritar al aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, convenind asupra necesităţii continuării coordonării demersurilor pe această temă, informează sursa citată. Cei doi oficiali au evidenţiat cooperarea strânsă în domeniul apărării şi securităţii, în special în actualul context securitar complicat de la Marea Neagră, conform mae.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9700
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2225
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8118
Gram de aur (XAU)Gram de aur299.4697

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
hipo.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb