Macron: "Franţa va susţine dezvoltarea unei nave spaţiale cargo''

S.B.
Internaţional / 11 decembrie 2023

Macron: "Franţa va susţine dezvoltarea unei nave spaţiale cargo''

Franţa va susţine dezvoltarea unei nave spaţiale cargo ce va putea transporta mărfuri către viitoarele staţii spaţiale, a anunţat luni la Toulouse preşedintele francez Emmanuel Macron, care a vorbit despre o piaţă "potenţial considerabilă, atât în nevoi civile cât şi militare", informează Agerpres.

"Trebuie să ne lansăm în această competiţie, dar cu aceeaşi metodă ca pentru lansatoare, deschizând calea iniţiativelor private, acceptând pariurile cele mai riscante", a spus liderul de la Elysee în prezentarea noilor axe de dezvoltare pentru planul de investiţii "Franţa 2030" dedicat inovaţiei.

Din cele 54 de miliarde de euro alocate acestui plan, 1,5 miliarde vor merge către sectorul spaţial, în care se desfăşoară deja opt proiecte de micro-lansatoare şi de mici rachete reutilizabile, plus alte patru pentru constelaţii de sateliţi.

Cele 22 de state membre ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) au decis în noiembrie să facă un prim pas către un zbor spaţial cu echipaj uman, manifestându-şi voinţa de a dezvolta până în anul 2028 o lansare cargo spaţială, care ar urma într-o primă etapă să transporte mărfuri pe orbită şi să revină pe Terra, apoi probabil cu astronauţi la bord.

"ESA va susţine demersul şi Franţa 2030 de asemenea", a spus Emmanuel Macron, în opinia căruia "cursa pentru spaţiu va determina progresele industriale de mâine".

Susţinerea dezvoltării unei nave cargo spaţiale "va fi una dintre axele principale ale (planului) Franţa 2030 privind spaţiul în următorii ani", întrucât "nu putem fi mulţumiţi de o lume în care toate societăţile de mâine vor fi americane sau chineze în acest domeniu", a adăugat preşedintele francez.

Pe de altă parte, el a deplâns faptul că "unii dintre partenerii noştri istorici au devenit competitori", în detrimentul unei necesare "unităţi europene", făcând astfel aluzie la Germania, dar fără a o numi direct. Această ţară şi-a multiplicat proiectele de micro-lansatoare spaţiale, care într-un orizont de timp ar putea lua locul programului Ariane 6.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9700
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2225
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8118
Gram de aur (XAU)Gram de aur299.4697

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
hipo.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb