MAE nu recunoaşte "alegerile prezidenţiale" din regiunea Karabah

F.D.
Politică / 11 septembrie

MAE nu recunoaşte "alegerile prezidenţiale" din regiunea Karabah

Ministerul Afacerilor Externe al României a transmis luni că nu recunoaşte aşa-zisele "alegeri prezidenţiale" din regiunea separatistă Karabah, un teritoriu locuit majoritar de etnici armeni care face parte însă din Azerbaidjan şi care a moştenit un "conflict îngheţat" odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, relatează News.ro.

"MAE reiterează susţinerea deplină pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Azerbaidjanului, în frontierele sale recunoscute internaţional, şi se pronunţă pentru reglementarea politică a tuturor problemelor din regiune, în consens cu principiile dreptului internaţional", a transmis Ministerul de Externe de la Bucureşti, o poziţie care este în concordanţă şi cu cea exprimată de Uniunea Europeană.

Parlamentul din Karabah l-a ales sâmbătă pe Samvel Şahramanian, ofiţer militar şi fost şef al serviciului de securitate, drept nou preşedinte al teritoriului, la o săptămână după ce predecesorul său a demisionat. Azerbaidjanul a condamnat votul ca fiind ilegal.

Karabahul este recunoscut la nivel mondial ca parte a Azerbaidjanului, dar este controlat de populaţia sa de aproximativ 120.000 de etnici armeni de la un război care a coincis cu destrămarea Uniunii Sovietice.

Azerbaidjanul a recucerit între timp mari porţiuni din teritoriu, într-un al doilea război major care a avut loc în 2020, şi în ultimele nouă luni a exercitat noi presiuni asupra regiunii prin restricţionarea accesului său către Armenia prin coridorul Lacin. Drumul este blocat cu excepţia cazurilor medicale urgente, ceea ce a dus la o penurie de provizii de bază, inclusiv de pâine.

Azerbaidjanul a acuzat anterior Armenia că se foloseşte de coridor pentru a face contrabandă cu arme şi a respins propunerea de redeschidere a drumului simultan cu o altă rută spre Karabah.

Baku are o relaţie strânsă cu Turcia, în timp ce Erevanul a avut în mod istoric legături strânse cu Rusia.

Moscova are forţe de menţinere a păcii în Karabah şi a acţionat ca garant al unui acord care a pus capăt războiului din 2020 şi care prevedea ca acest coridor Lacin, ce leagă Karabahul de Armenia, să rămână deschis.

Erevanul, deşi aliat tradiţional al Moscovei, a acuzat în ultimul timp că trupele ruseşti nu au făcut nimic pentru a-i împiedica pe azeri să îşi impună blocada.

Atât Ucraina, cât şi Turcia, aliatul tradiţional al lui Baku, au condamnat alegerile din Karabah şi şi-au exprimat sprijinul pentru revendicarea de către Azerbaidjan a Karabahului.

Uniunea Europeană a declarat că nu recunoaşte alegerile, dar spune că locuitorii din Karabah ar trebui "să se consolideze în jurul conducerii de facto", în cadrul unor negocieri cu Baku.

În capitalele Armeniei şi Azerbaidjanului, locuitorii au declarat pentru Reuters că se tem de un nou război între cele două ţări.

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb