MAE salută aniversarea a 55 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Canada

S.B.
Miscellanea / 3 aprilie 2022

MAE salută aniversarea a 55 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Canada

Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, duminică, a 55 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice româno-canadiene, la nivel de ambasadă, informează news.ro.

"România şi Canada împărtăşesc obiective şi interese comune la nivel internaţional şi promovează respectul pentru normele şi valorile democratice, care stau la baza solidităţii relaţiei transatlantice", arată comunicatul de presă al instituţiei.

"Ţările noastre cooperează excelent în cadrul NATO, în formatul UE-Canada (stabilit prin Parteneriatul Strategic UE-Canada şi Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător dintre UE şi Canada), dar şi în cadrul ONU, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei şi în alte formate multilaterale de cooperare. O contribuţie importantă la soliditatea legăturilor dintre România şi Canada o aduce comunitatea românilor din Canada, care este foarte bine integrată, apreciată din punct de vedere profesional şi are un aport considerabil la bunăstarea şi dezvoltarea societăţii canadiene", mai indică sursa citată.

În cei 55 de ani de relaţii diplomatice, dinamica şi substanţa cooperării bilaterale s-au dezvoltat continuu, dobândind în prezent importanţă strategică.

Relaţia de încredere dezvoltată în domeniul apărării, inclusiv prin intermediul strânsei cooperări la nivel NATO, contribuie la susţinerea ordinii internaţionale bazate pe reguli, esenţială pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale şi pentru protejarea democraţiei şi libertăţii. Canada a participat constant cu aeronave militare la misiunile de poliţie aeriană NATO din România. În contextul agresiunii ilegale pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, România şi Canada au o abordare convergentă în ceea ce priveşte importanţa consolidării în continuare a posturii de descurajare şi apărare a NATO inclusiv pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră.

Conform sursei menţionate, cooperarea tradiţională dintre ţările noastre în domeniul energiei nucleare civile continuă să aibă relevanţă pentru securitatea energetică a României inclusiv în actualul context.

Vizita în România din 7 martie 2022 a ministrului afacerilor externe al Canadei, Melanie Jolie, la invitaţia ministrului român al afacerilor externe Bogdan Aurescu, a reconfirmat angajamentul României şi Canadei de a aprofunda relaţiile bilaterale şi a reflectat coordonarea strânsă în gestionarea situaţiei create de agresiunea militară ilegală a Rusiei în Ucraina.

În urma consultărilor politice aprofundate, ministrul Bogdan Aurescu şi ministrul Melanie Jolie au semnat o Declaraţie Comună privind rezultatele vizitei şi acţiunea comună în perioada următoare.

Aniversarea a 55 de ani de relaţii bilaterale oferă oportunitatea de a reitera obiectivul comun al adoptării unei Declaraţii de Parteneriat Consolidat între România şi Canada şi a unei Foi de Parcurs pentru relaţia bilaterală, ca expresie puternică a angajamentului reciproc pentru a întări şi extinde legăturile strânse dintre ţările noastre.

La 3 aprilie 1967 au fost stabilite relaţiile diplomatice bilaterale la nivel de ambasadă. Ambasada României la Ottawa a fost deschisă în anul 1970. Canada a acreditat în România primul său ambasador rezident în decembrie 1976.

În 1991, s-a redeschis la Toronto Consulatul General al României, iar Consulatul General de la Montreal şi-a recăpătat funcţiile iniţiale. În mai 2011, a fost deschis Consulatul General al României de la Vancouver.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Canada a ajuns o maimuțareala neo-marxista în care părinte 1 îl finc pe părinte 2 și alte măscări. De ce la noi care suntem ca frații cu Canada nu exista asa ceva? nici măcar parada curcubeului nu se mai tine. Întrebarea are răspuns real obiectiv corect, nu e retorica. Va rog.

    Inginerie sociala: niște tute de la aprozar au scos efectiv prețul la pâine de pe raft oficial 1.20 RON și ia cat vrea p lor pe o paine adineauri am plătit 2 lei o franzela adică aproape 70% în plus adică o mărire a profitului de ~ 400%. Și nu poți face agitație ca nu e prețul afișat te gândești ca poate s-a scumpit...etc Efectiv își baga p dacă toată lumea fura ce plm...... Canada..... futu-va in gura sa va fut. Hoatelor!

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb