MAE salută împlinirea a 20 de ani de la intrarea în vigoare a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale

F.D.
Politică / 1 iulie

MAE salută împlinirea a 20 de ani de la intrarea în vigoare a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută împlinirea a 20 de ani de la intrarea în vigoare a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale (CPI), tratatul fondator al primei şi singurei instanţe penale internaţionale cu caracter permanent, relatează Agerpres.

"Adoptarea Statutului CPI a marcat un moment de cotitură în lupta împotriva impunităţii pentru cele mai grave infracţiuni în baza dreptului internaţional, modificând modul de raportare a comunităţii internaţionale faţă de asemenea atrocităţi, în sensul consacrării unui imperativ al tragerii la răspundere a persoanelor responsabile", arată un comunicat MAE transmis, vineri AGERPRES.

Curtea Penală Internaţională a devenit "o parte esenţială a sistemului de justiţie internaţională, reprezentând deopotrivă un garant al accesului la justiţie pentru miile de victime ale celor mai severe infracţiuni, cât şi un catalizator al consolidării sistemelor judiciare naţionale, prin prisma principiilor complementarităţii şi cooperării ce guvernează relaţiile dintre statele-părţi şi CPI", apreciază sursa citată.

Potrivit MAE, jurisprudenţa Curţii a contribuit la dezvoltarea dreptului penal internaţional, iar activitatea sa susţine instituirea unei culturi a respectului pentru statul de drept în plan global.

Astfel, România va continua să sprijine eforturile de eficientizare a funcţionării CPI şi de promovare a universalităţii Statutului de la Roma, evidenţiind potenţialul acestui instrument de prevenire şi combatere a celor mai grave infracţiuni internaţionale.

MAE aminteşte că România s-a numărat printre statele care au sesizat, la 2 martie, Procurorul CPI cu privire la anchetarea crimelor de război, crimelor împotriva umanităţii şi actelor de genocid comise pe teritoriul ucrainean, inclusiv în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina.

Totodată, România a oferit o contribuţie financiară voluntară de 100.000 de euro la Fondul Fiduciar al CPI destinat sprijinirii ansamblului activităţii Biroului Procurorului, pe fondul creşterii semnificative a volumului de muncă raportat la resursele disponibile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

10 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.9132
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8027
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0576
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur277.1595

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro