Mai multe ONG-uri îi solicită primarului Nicuşor Dan soluţii pentru persoanele fără adăpost în perioada pandemiei

J.P.
Miscellanea / 10 noiembrie 2020

Mai multe ONG-uri îi solicită primarului Nicuşor Dan soluţii pentru persoanele fără adăpost în perioada pandemiei

Mai multe organizaţii neguvernamentale solicită Primarului General Nicuşor Dan să ia măsuri urgente cu privire la persoanele fără adăpost în contextul noilor măsuri impuse de Guvern pentru limitarea efectelor pandemiei şi să comunice public care este strategia Primăriei Municipiului Bucureşti în această privinţă, conform unui comunicat trimis redacţiei.

Conform Hotărârii Guvernului nr. 856/2020 pentru prelungirea stării de alertă (cu modificările ulterioare), Anexa 3, Art. 2, pct 11: "În toate localităţile din România, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 23.00 - 05.00".

Conform comunicatului, în aceste condiţii, persoanele fără adăpost sunt expuse riscului de a fi amendate, în mod paradoxal, pentru chiar faptul de a fi persoane sărace, fără posibilitatea de a achita preţul unei chirii şi pentru că autoritatea publică, de-a lungul anilor, nu a dezvoltat stocul de locuinţe sociale. Persoanele sărace vor fi amendate pentru că, pentru ei, "acasă", din nefericire, în 2020, este strada. Aceste amenzi, dacă vor fi aplicate, vor duce la acutizarea vulnerabilităţii persoanelor fără adăpost, majoritatea beneficiilor sociale fiind condiţionate de plata amenzilor.

"Dincolo de ceea ce noi catalogăm ca fiind o formă de injustiţie (expunerea persoanelor fără adăpost la amenzi strict în virtutea unei vulnerabilităţi pe care nu o pot depăşi fără sprijin instituţional), persoanele fără adăpost deja au o sănătate fragilă, majoritatea acestora neavând acces la servicii medicale decât sporadic. Expunerea lor la virusul SARS-COV-2, prin lipsa unui adăpost, lipsa de condiţii minime pentru asigurarea igienei personale (în particular, absenţa accesului la apa curentă), imposibilitatea de a-şi procura suficiente măşti de protecţie cât să le asigure minima protecţie în strada sunt condiţii care le pun viaţa în pericol în contextul pandemiei. În acest sens, considerăm că este vital ca Primăria Municipiului Bucureşti să ofere servicii de cazare şi medico-sociale adaptate contextului epidemiologic (fără a se limita, deci, la un adăpost de noapte). Facem acest apel şi în condiţiile în care adăposturile de noapte nu sunt soluţii viabile în contextul pandemiei, deoarece în cadrul acestor instituţii nu se pot asigura normele de distanţare socială necesare. Reamintim că, la finalul lunii octombrie, parte dintre organizaţiile semnatare au solicitat Primarului General o audienţă în care să fie discutate soluţiile pe termen scurt (urgenţe) şi pe termen mediu pentru cei mai vulnerabili oameni din Bucureşti. Având în vedere afirmaţiile repetate ale Primarului General cu privire la faptul că în această perioadă prioritatea este gestionarea optimă a tuturor serviciilor publice pentru reducerea efectelor pandemiei în Municipiul Bucureşti, considerăm că persoanele fără adăpost (dintre care numeroase familii cu copii) trebuie să fie pe lista priorităţilor administraţiei publice. Intervenţia Primăriei, în cazul acestor oameni, uneori, face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Astfel că vă solicităm să luaţi măsuri urgente pentru protecţia persoanelor fără adăpost, atât în faţa pericolului de infectare cu virusul SARS-COV-2, cât şi pentru a le proteja de posibilele amenzi pe care le pot lua în această perioadă", arată sursa citată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce slolutii ,el doar continua planurile alea proaste ale lui Firea

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
ELECTRICA FURNIZARE S.A.
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
E.ON

Curs valutar BNR

26 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0195
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5190
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4869
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.1954

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro