Abonament gratuit

Mai multe sindicate cer Guvernului asigurarea unui venit minim universal pentru toţi cetăţenii

C.B.
Miscellanea /

Mai multe sindicate cer Guvernului asigurarea unui venit minim universal pentru toţi cetăţenii

Mai multe organizaţii sindicale au solicitat marţi autorităţilor adoptarea unei serii de măsuri pentru depăşirea crizei sociale, dintre care prima este asigurarea unui venit minim universal pentru toţi cetăţenii adulţi, potrivit comunicatului remis de sindicate.

"Asigurarea unui venit minim universal pentru toţi cetăţenii (persoanele adulte) fie direct de la stat, fie prin salariu, pensie sau alte tipuri de venit va reduce semnificativ impactul social al crizei, aduce siguranţa zilei de mâine pentru toate persoanele adulte şi copiii lor, indiferent de crizele pe care le vom traversa de acum înainte. Asigurarea unui venit minim universal va furniza puterea de cumpărare necesară dezvoltării unei economii locale sustenabile pentru produsele de primă necesitate şi funcţionarea serviciilor publice. Acest mecanism va ajuta atât persoanele care îşi pierd locul de muncă înregistrat cât şi persoanele care lucrează la negru şi care rămân şi fară acest venit nefiscalizat, fiind şi un mecanism de contracarare a muncii la negru", se menţionează în comunicatul remis de organizaţiile sindicale.

Organizaţiile care au semnat apelul sunt: Federaţia Sindicală Hermes, Federaţia Sindicatelor Libere din România, Sindicatul Liber "Dr. Ion Cantacuzino" din Institutul Cantacuzino Bucureşti, Sindicatul Salariaţilor din Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" Bucureşti, Sindicatul I.N.F.L.P.R. "Radiaţia" Măgurele, Sindicat ETOS TAROM, Sindicatul Naţional Tehnic TAROM, Sindicatul "Universitas" din Universitatea Bucureşti, Sindicatul Independent al Personalului din ASE Bucureşti, Sindicatul F.I.R.E.S. - Universitatea Eftimie Murgu - Reşiţa, Sindicatul Solidaritatea 2013 - Motru şi Sindicatul INCDI Prosilva.

Organizaţiile sindicale solicită autorităţilor să înceapă un dialog deschis pentru adoptarea din timp a măsurilor necesare depăşirii crizei sociale care urmează pandemiei.

"Criza medicală este doar începutul unei noi etape în existenţa umană şi este însoţită de o criză socială de proporţii. Acum, când SUA şi alte state au adoptat planuri cu măsuri sociale imediate şi consistente, nu putem asista nepăsători la acţiunile iresponsabile ale guvernului nostru, care lasă aproape 2 milioane de români fără venituri şi perspective. Mai mult, avem parte de măsuri precum tăierea ajutoarelor persoanelor cu dizabilităţi de către Primăria Capitalei, în condiţiile în care pensiile speciale sunt menţinute cu sfinţenie", se precizează în comunicatul remis de organizaţiile sindicale.

Celelalte măsuri cerute de aceste sindicate Guvernului sunt: aplicarea unor măsuri compensatorii pentru firmele mici şi mijlocii vulnerabile, prin suspendarea plăţii chiriilor pe durata nefuncţionării, scutirea de la plata CASS şi CAS pentru salariile plătite pe durata nefuncţionării, compensarea de îndată a tuturor sumelor nerambursate de stat etc; modificarea Legii dialogului social pentru a permite sindicatelor să apere drepturile salariaţilor şi să garanteze legalitatea actului managerial; funcţionalizarea Inspecţiei Muncii şi a Direcţiei de Sănătate Publică, instituţii depăşite şi aservite unei logici a câştigului individual, de multe ori cu încălcarea legii, în detrimentul îndeplinirii funcţiei sociale; eliberarea imediată a posturilor din sistemul de stat ocupate prin cumul de salariaţi care au deja un raport de serviciu cu norma întreagă. Astfel se asigură venituri salariale pentru persoane fără loc de muncă şi se elimină abuzurile existente astăzi când persoane, în principal cu funcţii de conducere, dar şi persoane care aparţin unor grupuri de interese ilegitime ce au confiscat instituţii, cumulează mai multe contracte individuale de muncă sau alte forme de salarizare în sistemul de stat, de multe ori în mod fictive; eliminarea pensiilor speciale. Definirea clară a noţiunilor de pensie şi pensionar, în sensul delimitării clare a pensionarului de cea de salariat. Pensia este o indemnizaţie pentru un trai decent la bătrâneţe. Viaţa de pensionar este la fel pentru toţi, pensii foarte diferite nu se justifică, obligaţia statului este de a asigura un trai decent pentru toţi cetăţenii, nu de a stabili privilegii.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. NOI DORIM LIBERTATE iar de sumele alea minime cu care vreti sa-i prostiti pe romani sa zaca acasa si sa accepte sa devina cobaii legilor voastre oculte sa beneficiati voi ca simbrie ! Se vede clar in ce situatie am ajuns, cauzata de devalizarea Romaniei si furaciunile care v-au umflat buzunarele de 30 de ani incoace! Sucombati acum oferind 100 de leiin plus, pe ici-colea, prin partile esentiale, exact cum oferea ceausescu cand il huiduia lumea din Piata! RUSINE !

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Întreb și eu, de unde veți lua banii necesari? De la cei care muncesc, desigur! Acesta este socialism. Nu, mulțumesc!

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Lasa ca exista si alte surse de bani pentru a finanta acele venituri. Pe langa eliminarea "stimulentului" de integrare pentru persoanele cu dizabilitati, care era acordat doar in Bucuresti, odata cu intrarea in vigoare a noii legi a pensiei, persoanele cu dizabilitati vor avea parte de o reducere substantiala a pensiei obisnuite, cea pentru limita de varsta. Ma rog, conform legii nu va scadea, atat doar ca multi ani ea nu se va mai majora anual odata cu inflatia, deci practic se va reduce putin cate putin an de an. Deci va fi si asta o sursa pentru cresterea pensiilor speciale. Nu prea mare sursa, fiindca doar o foarte mica parte dintre persoanele cu dizabilitati au avut un loc de munca ca persoane cu dizabilitati, dar... asta e. Restul... din impozitul care va fi platit din salariile bugetarilor, fiindca angajatii in sectorul privat vor posti o perioada.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS