Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta despre situaţia din sectorul energetic

T.B.
Politică / 17 august 2023

Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta despre situaţia din sectorul energetic

Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova se reuneşte joi pentru a face o evaluare a situaţiei din sectorul energetic, având pe masă trei scenarii, potrivit Preşedinţiei de la Chişinău, relatează news.ro.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Securitate "pentru a fi discutate şi evaluate capacităţile de asigurare energetică în sezonul de încălzire 2023 - 2024", a comunicat instituţia prezidenţială.

Potrivit NewsMaker, Guvernul de la Chişinău a aprobat, recent, un Plan de acţiuni de pregătire pentru sezonul de încălzire 2023-2024 care ia în calcul trei posibile scenarii.

Conform primului scenariu, compania rusă Gazprom va elimina restricţiile de furnizare a gazelor naturale. În acest caz, Moldova va cumpăra tot volumul de gaze naturale necesar ţării de la Gazprom. Energia electrică va fi livrată în proporţie de 70% la 30%. Probabil că Moldova va putea achiziţiona 70% din necesarul de energie electrică de la MGRES (centrala electrică de la Cuciurgan, din Transnistria), iar 30% din surse alternative.

În al doilea scenariu, Gazprom va continua să livreze gaze naturale în volum limitat, de 5,7 mil. metri cubi pe zi. Acest scenariu are două subscenarii.

Conform primei variante, tot volumul de gaze de la Gazprom va fi livrat în Transnistria, la fel ca în prezent, inclusiv la MGRES pentru producerea energiei electrice. În acest caz toată energia electrică necesară pentru Moldova va fi cumpărată de Energocom de la MGRES.

A doua subvariantă prevede că volumul de gaze livrat de Gazprom va fi distribuit proporţional de către Moldovagaz între cele două maluri ale Nistrului. În acest caz Moldova va cumpăra toată energia electrică necesară de peste hotare.

În scenariul nr. 3 Gazprom va rezilia contractul semnat cu Moldovagaz. În acest caz, planul guvernului prevede măsuri drastice de economisire a gazelor naturale şi trecerea la achiziţionarea de gaze şi energie electrică din surse alternative.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. I se citește prostia pe fata

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9709
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5670
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1374
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8970
Gram de aur (XAU)Gram de aur354.6908

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb