MAPN:Impactul războiului din Ucraina, dezbătut la reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale UE

V.G.
Politică / 30 august

Impactul războiului din Ucraina, dezbătut la reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale UE

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a participat, ieri şi astăzi, la reuniunea informală a statelor membre ale Uniunii Europene, care a avut ca teme de dezbatere, printre altele, impactul global şi consecinţele "invaziei ilegale şi nejustificate" în Ucraina, relatează Agerpres.

Potrivit MApN, reuniunea a prilejuit o dezbatere "consistentă" privind impactul global şi consecinţele invaziei ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, perspectivele angajamentului UE în sprijinul Ucrainei, situaţia de securitate din Balcanii de Vest, din vecinătăţile de la est şi sud, dar şi în privinţa deficitelor de investiţii în domeniul apărării la nivelul UE.

În intervenţia sa, arată sursa citată, ministrul român al Apărării a evidenţiat faptul că războiul din Ucraina a schimbat modul în care securitatea şi apărarea sunt percepute la nivel european, salutând rolul important al Uniunii Europene. Totodată, a accentuat importanţa consolidării parteneriatelor, în contextul recalibrării arhitecturii de securitate din regiunea Mării Negre.

În context, ministrul a evidenţiat însemnătatea susţinerii statelor din vecinătatea imediată în creşterea rezilienţei la ameninţările de diferite tipuri, subliniind, în mod special, vulnerabilitatea Republicii Moldova şi Georgiei pe dimensiunea de securitate şi apărare.

În ceea ce priveşte regiunea Balcanilor de Vest, Vasile Dîncu a scos în evidenţă rolul esenţial al Operaţiei EUFOR Althea în menţinerea unui mediu stabil şi sigur, punctând faptul că participarea României în cadrul operaţiei a crescut considerabil în ultima perioadă, exprimând intenţia de menţinere a angajamentului pentru securitatea şi stabilitatea regiunii.

În cadrul sesiunii dedicate abordării deficitelor de investiţii în domeniul apărării la nivelul UE, miniştrii Apărării au discutat pe marginea propunerii avansate de Comisia Europeană privind stabilirea unui Program de consolidare a industriei de apărare prin intermediul achiziţiilor colaborative (EDIPRA), fiind evidenţiată importanţa investiţiilor colaborative în domeniul apărării în actualul context de securitate, menţionează MApN.

Ministrul Dîncu a mai subliniat faptul că, prin creşterea investiţiilor în domeniul apărării, inclusiv în cercetare-dezvoltare, va fi consolidată rezilienţa şi capacitatea Uniunii Europene de a răspunde în mod eficient la ameninţările viitoare.

Totodată, el a punctat necesitatea de a dezvolta Baza industrială şi tehnologică de apărare la nivel european (EDTIB), de o manieră echilibrată geografic, prin stimularea investiţiilor în capabilităţi de apărare şi noi tehnologii în toate statele membre.

În context, acesta a reliefat susţinerea României pentru o abordare flexibilă şi adaptată la noile realităţi securitare în privinţa implementării noilor instrumente financiare de sprijin propuse de Comisia Europeană, care, având în vedere prerogativele naţionale ale statelor membre, să aducă valoare adăugată eforturilor acestora în ceea ce priveşte înzestrarea cu echipamente militare moderne.

În cadrul prânzului de lucru, miniştrii Apărării au discutat perspectivele angajamentului UE în ceea ce priveşte sprijinul acordat Ucrainei, în domeniul securităţii şi apărării. Oficialul român a subliniat eforturile multidimensionale ale României şi importanţa continuării eforturilor UE pentru sprijinirea Ucrainei, în coordonare cu eforturile derulate la nivelul NATO sau în cadrul altor formate existente, transmite ministerul.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9192
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6852
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9737
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6962
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.5155

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro