MARCEL BOLOŞ:"Acordul de parteneriat cu CE marchează descentralizarea şi autonomia financiară"

V.G.
Politică / 5 octombrie

Sursă foto: Facebook - Guvernul României

Sursă foto: Facebook - Guvernul României

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a afirmat, astăzi, că Acordul de Parteneriat 2021-2027 dintre Comisia Europeană şi România este un document de o importanţă crucială pentru ţara noastră, menţionând în acest sens valoarea fondurilor europene de 45 miliarde euro şi amploarea programelor de investiţii pe care Guvernul le va implementa, relatează Agerpres.

"După doi ani de discuţii, clarificări şi observaţii cu Comisia Europeană, punem piatra de temelie a marelui program de investiţii a României, care urmează a fi dezvoltat prin politica de coeziune. Acest mare document strategic al României, acordul de parteneriat, îl vom lăsa aici, la Muzeul Cetăţii Alba Iulia, pentru a sta martor peste timp că şi urmaşii celor care au participat la lucrările Marii Adunări Naţionale a României continuă cu acelaşi devotament naţional procesul de consolidare al României moderne şi prospere", a afirmat Boloş, după semnarea documentului.

El a spus că fondurile europene nu lasă pe nimeni în urmă.

"Este un document de o importanţă crucială pentru România, nu numai în valoarea fondurilor europene, aşa cum s-au menţionat, de peste 45 de miliarde de euro, din care peste 31 de miliarde de euro sunt granturi şi 15 miliarde de euro cofinanţare, dar şi prin amploarea programelor de investiţii fără precedent pe care Guvernul României, odată cu semnarea acestui document strategic, le va implementa. Fie că vorbim despre proiectele de suprastructură atât de necesare României pentru dezvoltare pe termen lung, fie că vorbim de marile servicii publice: educaţie şi sănătate, fie că aducem în discuţie mediul de afaceri sau investiţiile în resurse umane, toate acestea sunt dovezi clare că fondurile europene nu lasă pe nimeni în urmă", a menţionat Marcel Boloş.

Ministrul a arătat că acest document strategic marchează descentralizarea dezvoltării regionale, aşteptată de oameni şi autorităţi.

"Deschide perspectiva clară a unei bune administrări a fondurilor ce sunt încredinţate regiunilor. Fondurile europene sunt acum mai aproape decât oricând de nevoile regiunilor", a adăugat Boloş, menţionând că primarii nu mai trebuie să vină la Bucureşti pentru a li se aproba proiectele, iar Agenţiile de dezvoltare regională "sunt chemate să poarte pe umeri responsabilitatea înfăptuirii marii descentralizări a fondurilor alocate României".

Potrivit lui Boloş, un alt element de cotitură al acordului este obţinerea autonomiei financiare pentru marile servicii publice, începând cu Programul operaţional pilot pentru sănătate.

"România are de acum şansa să-şi securizeze finanţarea marilor servicii publice, deoarece concentrăm la un loc fondurile destinate infrastructurii, resurselor umane din domeniul medical, fondurile destinate cercetării, digitalizării, pentru ca, în final, toate aceste resurse să se regăsească în calitatea serviciilor publice de Sănătate, creşterea accesibilităţii populaţiei la serviciile publice de sănătate şi chiar, dacă va fi posibil, creşterea speranţei de viaţă a românilor", a mai spus Marcel Boloş.

El a mai arătat că acest program trebuie continuat cu serviciul public de educaţie.

"Ne vom concentra pe direcţionarea fondurilor europene pentru sprijinul celor aflaţi în sărăcie. (...) De altfel, multiplele crize ne-au demonstrat că trebuie să găsim soluţii pentru a-i sprijini pe cei aflaţi în nevoi. Fie că discutăm de criza medicală, criza războiului din Ucraina sau criza energetică, toate acestea ne arată că trebuie să fim uniţi şi să gândim măsuri proactive pentru sprijinul celor aflaţi nevoi. România are de acum un Program operaţional dedicat în exclusivitate combaterii sărăciei şi sprijinului celor aflaţi în nevoi. Şi acestea sunt doar o parte dintre elementele ce alcătuiesc Acordul de parteneriat", a adăugat ministrul.

Acordul de Parteneriat 2021-2027 dintre Comisia Europeană şi România a fost semnat, astăzi, la Alba Iulia, de comisarul european pentru Coeziune şi Reforme, Elisa Ferreira, prim-ministrul Nicolae Ciucă şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In 1945, un sovietic din delegatia lui Vîșinski venita la Bucuresti pt impunerea Guvernului Groza ii spunea unui tovaras din delegatie: ”romanii astia au atatea cozi de topor, incat nu avem noi atatea topoare disponibile!”

    Astazi, situatia se prezinta astfel: avem atatea cozi de topor, incat toate topoarele existente pe Glob nu sunt suficiente pt acestea!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro