Marcel Boloş: "Guvernul a adoptat o hotărâre legată de măsurilor privind decarbonizarea, un jalon în PNRR"

G.D.
Politică / 22 martie

Marcel Boloş: "Guvernul a adoptat o hotărâre legată de măsurilor privind decarbonizarea, un jalon în PNRR"

Marcel Boloş a precizat, la finalul şedinţei Executivului, că a fost adoptată o hotărâre pe linia măsurilor privind decarbonizarea, în vederea validării acestui jalon din PNRR de către Comisia Europeană. De asemenea, un alt jalon pentru care au fost luate deja măsuri de către Legislativ este cel privind avertizorii de integritate. Ministru Investiţiilor şi Proiectelor Europene a mai spus că alte jaloane din cererea de plată numărul 2 ţin de domeniul energiei, dar şi cele legate de Ministerul Dezvoltării, pe acea componentă de infrastructură cu risc seismic, pentru care Guvernul e pregătit să ofere ultimele informaţii şi documente în vederea validării acestor jaloane din PNRR. El a reamintit că Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru a finaliza sistemul informatic al fondurilor europene, iar din 16 mai să poată fi lansate primele apeluri de proiecte, fiind vorba despre buget de investiţii de 46 de miliarde de euro, informează News.ro.

"Am avut o analiză mai cuprinzătoare pentru situaţia fondurilor europene, atât din perspectiva PNRR pentru care bugetul alocat este de 29,2 miliarde euro. De asemenea, tot o analiză mai detaliată pentru ceea ce înseamnă lansarea viitorului buget şi a primelor apeluri de proiecte pentru investiţii în politica de coeziune pentru perioada de programare 2021 - 2027, unde bugetul alocat României este de 46 miliarde euro. Până la 16 mai, mai avem de rezolvat operaţionalizarea sistemului informatic de gestionare a acestor fonduri. 9,2 miliarde euro are sectorul de transport sau dezvoltarea regională unde sunt 11 miliarde euro. Deci sunt bugete de investiţii şi programe operaţionale pentru care pregătirea operaţionalizării lor este o prioritate la nivel guvernamentale şi încheierea primelor contracte în acest an este o prioritate pentru că începând cu 2025 şi acolo va acţiona riscul de pierdere a banilor şi trebuie să ne pregătim din timp", a afirmat Marcel Boloş, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

Ministrul Boloş a mai spus că cei de la Comisia Europeană au cerut clarificări privind decarbonizarea şi măsurile pentru aplicarea legii decarbonizării, iar Guvernul a adoptat o hotărâre în acest sens, fiind ultima pe această linie de măsuri privind subiectul, astfel încât să poată fi validat jalonul din PNRR.

"În privinţa PNRR, există cererea de plată numărul 2, iar pe ea în PNRR, România are 51 jaloane şi ţinte şi Comisia Europeană a solicitat o serie de clarificări privind problema decarbonizării şi a modalităţii în care e pusă în aplicare legea decarbonizării. Astăzi, Guvernul a adoptat o hotărâre de Guvern, ultima pe această linie a măsurilor privind decarbonizarea, încât să putem valida jalonul şi să avem o reformă strategică privind decarbonizarea, alături de reforma pensiilor şi reforma corporaţiilor de stat, a guvernanţei corporatiste care e considerat un jalon strategic în ceea ce înseamnă PNRR. Aşadar, în privinţa decarbonizării Guvernul a luat măsurile pentru a validat jalonul de către Comisia Europeană. Cel de-al doilea set de măsuri a fost cel privind avertizorii de integritate. De asemenea, tot pentru ceea ce înseamnă cererea de plată numărul 2 avem completare pentru alte jaloane care ţin de domeniul energiei, dar şi legate de Ministerul Dezvoltării cu componenta de infrastructură cu risc seismic pentru care suntem pregătiţi să oferim ultimele informaţii şi documente în vederea validării şi acestor jaloane. Termenul de completare este sfârşitul lunii martie, dar cu aceste măsuri adoptate de Guvern şi din dispoziţia premierului, luni vom avea toate informaţiile, documentele necesare pregătite. Pe măsură ce vom avea discuţiile cu Comisia Europeană, le vom trimite pentru a duce la bun sfârşit şi a obţine avizul pentru cele 3,2 miliarde euro şi ar urma să încasăm suma de 2,8 miliarde euro, iar România să primească fondurile care i se cuvin", a explicat Boloş.

Referitor la cererea de plată numărul 3 din PNRR, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a spus că termenul îndeplinirii jaloanelor este luna iunie a acestui an, iar Executivul trebuie să aibă o maximă prudenţă pentru ca aceste ţinte să fie îndeplinite.

"A fost discutată şi problematica cererii de plată numărul 3. Premierul a fost de acord ca după închiderea cererii de plată numărul 2, pentru cererea de plată numărul 3 să pregătim documentele pentru jaloanele care sunt considerate mai uşoare, urmând ca celelalte jaloane, în procesul de discuţii informale cu Comisia Europeană, să avem acest dialog permanent şi binevenit pentru clarificarea anumitor situaţii pe care le avem şi desigur aici problema scoaterii din funcţiune a grupurilor energetice de la Rovinari şi Turceni şi a trecerii lor în conservare e un jalon important pentru cererea de plată numărul 3. Un alt jalon e guvernanţa corporaţiilor de stat şi legislaţia nouă, reforma pensiilor speciale e tot parte din cererea de plată numărul 3 şi aici mai avem problema consiilor de adminsitraţie pentru companiile de stat aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Ministerul Energiei. Toate jaloanele sunt monitorizate de către Comisia Europeană şi trebuie să avem maximă prudenţă pentru procesul de validare a acestor şi apoi obţinerea avizului favorabil pentru cerrea de plată numărul 3. Aceasta are termenul luna iunie 2023 şi e o muncă pe care împreună cu colegii din MIPE, dar şi din ministerele de linie, de reformă şi investiţii încercăm să le ducem la bun sfârşit", a completat ministrul Boloş.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Decarbonizarea voastra o sa ne duca inapoi in pesteri,idiotilor.veti distruge toata industria,atat cat a mai ramas din ea.o sa ne rugam de rus si chinez sa ne dea apa de baut.voi intelegeti ce inseamna ZERO emisii de carbon???

    1. ce conteaza . Distrugere totala cu impunere (obedienta) de la Bruxelles. Asta este scopul .DISTRUGERE TOTALA. RESTUL E CAN-CAN.

      Nu suntem departe de un lockdown a intregului sistem energetic

    Pretul la mancare este mai scump ca in Germania si Austria. Pretul la benzina si motorina mai scump ca in Austria ca de ei au petrol din Romania. Sa numai vorbim de RCA care e mai scump ca in toate tarile din UE. Tinuti la salarii de mizerie de 33 de ani de coalitia mon.stru.oasa PSD, PNL si UDMR.

    Munitia de razbonutil i finantata de EU (EU are in statut sa promoveze pacea ,sa asigure dezvoltare echilibrata intre tari si sa evite conflictele !) este absolut contrara cu obiectivul decarbonizarii ,cu obiectivul asigurarii energiei la preturi rezonabile si cu obiectivul asigurarii competitivitatii industriilor europene . EU finanteaza o parte intr un razboi (din fericire ,justificat din p d v moral ) iar consecintele economice ,ecologice si de ...conpetitivitate cu industriile americane (care au conditii de pace) sunt catastrofice pentru europeni ,dovada marile mitinguri si demonstratii . Razboiul e cel mai mare producator de carbon prin loviturile de munitii ,incendiile extinse de inrastructura ,case si paduri ,si nu auzim de la liderii EU ca trebuie facut ceva sa se opreasca acest razboi care a ajuns intr un punct mort si macelareste inutil oameni in floarea varstei .Decarbonizarea asta era pe agenda inainte de razboi si de prezenta criza financiara ,chiar nu se putea face nimic sa se amane inchiderile de centrale ,intr un moment critic ,mai ales pt industrie !? Era singurul lucru rezonabil la acest subiect cu energia ,se obtinea o amanare de cativa ani .Macar au incercat guvernantii ceva ?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

07 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9578
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6350
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1130
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7669
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.6639

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro