Marcel Boloş: "Trebuie să facem reformele din PNRR, astfel încât ele să nu fie respinse de către CE"

S.B.
Fonduri Europene / 15 mai

Marcel Boloş: "Trebuie să facem reformele din PNRR, astfel încât ele să nu fie respinse de către CE"

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a precizat, în contextul discuţiilor pe care le va avea, marţi la Bruxelles, cu reprezentanţii Comisiei Europene la care va participa şi ministrul Muncii Marius Budăi, că reformele trebuie realizate cu respectare cerinţelor din PNRR, pentru a nu fi respinse de către CE, iar Românbia să piardă banii din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, informează news.ro.

Liberalul a adăugat că, la această renegociere a jalonului din PNRR privind pensiile speciale, vor fi discuţii cu specialiştii CE şi cu privire la înlocuirea acelui plafonul de 9,4% din Produsul Interne Brut (PIB) pentru pensii.

"În principal presupun ca la cheltuielile cu pensiile să avem posibilitatea aceasta de ajustare a acestei categorii de cheltuieli în funcţie de cum au loc evoluţiile indicatorilor la nivel macroeconomic, în special în ceea ce priveşte rata inflaţiei, şi în acelaşi timp să păstrăm disciplina financiară pe care o solicită Comisia Europeană în legătură cu aceşti indicatori. Cum am spus, după ziua de mâine, o să vă oferim informaţii suplimentare. Noi suntem pregătiţi pentru o discuţie, împreună cu ministrul Muncii, şi să vedem finalul discuţiilor care vor avea loc şi veştile care sperăm noi să fie bune pentru ceea ce înseamnă implementarea PNRR", a declarat Marcel Boloş, luni la Digi 24, care a adăugat că la discuţiile de la Bruxelles vor fi propuse două variante privind înlocuirea unor indicatorii.

Ministrul Boloş a mai spus, chestionat despre întârzierea termenelor prevăzute în PNRR şi dacă motivul nu ar fi lipsa unui aparat administrativ suficient de competent pentru a implementa acele jaloane la timp, că nu crede că "suntem în momentul de faţă în acea situaţie de întârzieri nejustificate, ca urmare a faptului că nu există capacitate administrativă de implementare".

"Dimpotrivă, Guvernul României şi-a mobilizat eforturile şi a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru ca aceste reforme să fie duse la bun sfârşit. Noi, în schimb, avem patru reforme consecutive de importanţă hotărâtoare pentru România care sunt planificate din 3 în 3 luni, decembrie, trimestrul I, trimestrul II. În decembrie avem două reforme grele planificate deodată. Aici cred că mai degrabă putem vorbi despre o lipsă de exerciţiu în planificarea pe orizont de timp a implementării acestor reforme, pentru că ele sunt probleme adunate de 30 de ani în administraţia din România care, de această dată, nu mai pot fi discutate ca reforme doar de dragul de a avea reforme, ci iată sunt reforme care au un puternic impact social, în societate şi au şi bugete însemnate în spate. Deci de aceea avem oarecum această ritmicitate sau încetineală despre care tot vorbim. Aici urmărim două obiective de fond. Primul cel mai important ar fi să nu ne pierdem banii din PNRR pentru că de ei depinde implementarea investiţiilor şi a contractelor de finanţare pe care le-am încheiat. A doua condiţie este ca reformele pe care le facem şi care sunt de profunzime, să nu le facem astfel încât ele să fie respinse de Comisia Europeană şi în final să nu încasăm banii. Scopul nostru în final este ca aceste reforme să fie duse la bun sfârşit în acord cu ceea ce există în PNRR şi ele vor genera schimbări de profunzime în ceea ce priveşte evoluţia viitoare a societăţii româneşti", a completat Boloş.

Întrebat dacă a ajuns la un acord cu ministrul Muncii Marius Budăi privind negocierilor legate de reforma pensiilor speciale, Boloş a răspuns: "Reforma pensiilor speciale sigur că noi oricât am vrea să fim de binevoitori în ceea ce priveşte reforma pensiilor speciale şi oricâte soluţii căutăm este aceea că trebuie să ne raportăm la conţinutul pe care îl avem pentru reforma pensiilor speciale în PNRR".

"Ori dincolo de ceea ce scrie în PNRR, din experienţa pe care o am, nu putem face nici la stânga, nici la dreapta. Nu e vorba de o dispută între doi miniştri, ci e vorba în a face ca reforma să fie validată de către Comisia Europeană, să putem să rezolvăm această problemă care trenează de atâta timp în societatea românească şi să facem loc în spaţiul bugetar necesar pentru implementarea unei reforme de consistenţă în România, reforma pensiilor din sistemul general de pensii care are acolo o prevedere foarte importantă pentru români şi anume înlăturarea inechităţilor sociale. Ori noi numai ca impact bugetar înseamnă pentru cei care au pensii mici creşterea pensiilor şi domnul ministru Budăi vă pooate explica şi mai bine ca mine, însă impactul bugetar este aproape de aproximativ 16% numai pentru această componentă din reforma sistemului de pensii", a concluzionat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Ministrul Marcel Boloş a anunţat de sâmbătă că va merge, marţi la Bruxelles, împreună cu ministrul Muncii Marius Budăi pentru a relua discuţiile cu Comisia Europeană pe tema pensiilor speciale. De asemenea, Boloş a subliniat că trebuie pus în aplicare şi jalonul privind decarbonizarea.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Pensia e un drept al fiecarui cetatean,nu o pomana de la stat.cum sa legi pensiile de PIB????a cotizat cineva in functie de pib?e noaptea mintii ce se intampla!

    Oricum,veti vedea ca nu se va modifica nimic .ramane cum au stabilit politrucul ghinea si stapanii de la bruxelles. 

    Niste bandiți de guvernanți,care se straduie să păcălească și Comisia Europeană, numai pentru a menține pomenile financiare acordate acoliților lor, și numite ,,codificat,, ,pensii speciale.Nu v-ar mai rabda planeta Saturn, că văd că Dumnezeu doarme !.

    Faceti-le mă gură bogată și sofisticata, că de aproape doi ani de zile,vedem doar preocuparea voastră de a menține pensiile speciale,căutând fel de fel de tertipuri pentru a păcăli Comisia Europeană în acest sens !.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6717
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1335
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7103
Gram de aur (XAU)Gram de aur288.7148

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb