Revista BURSA Construcţiilor

MAREA BRITANIE:Economia s-a contractat cu 1,5% în primul trimestru din 2021

J.P.
Internaţional / 12 mai

Economia s-a contractat cu 1,5% în primul trimestru din 2021

Economia britanică s-a contractat cu 1,5% în primul trimestru din 2021, pe fondul efectelor restricţiilor impuse pentru a stopa extinderea pandemiei de coronavirus (Covid-19), arată datele publicate miercuri de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), conform Agerpres.

Închiderea şcolilor şi declinul semnificativ al vânzărilor cu amănuntul au afectat evoluţia PIB în primele trei luni din acest an. Nivelul Produsului Intern Brut este acum cu 8,7% sub nivelul de dinaintea pandemiei, a apreciat ONS. Totuşi, instituţia a informat că sectorul construcţiilor a crescut semnificativ şi este acum peste nivelul de dinaintea pandemiei.

"În pofida unui start dificil al acestui an, creşterea din martie arată semne promiţătoare pentru următoarea perioadă. Deşi am redeschis cu prudenţă economia, vom continua să luăm toate măsurile necesare pentru a sprijini redresarea", a afirmat ministrul de Finanţe Rishi Sunak.

În martie, comparativ cu luna precedentă, a cincea mare economie mondială a înregistrat o creştere de 2,1%, peste estimările analiştilor, de 1,3%, în urma atenuării restricţiilor şi a avansului vânzărilor cu amănuntul.

"Redresarea solidă din martie, condusă de redeschiderea şcolilor şi creşterea vânzărilor cu amănuntul, nu a fost suficientă pentru a preveni contractarea economiei britanice în primul trimestru din 2021, restricţiile afectând în special sectorul serviciilor", a apreciat Darren Morgan, director în cadrul ONS.

Banca Angliei (BoE) a estimat săptămâna trecută că economia britanică va înregistra anul acesta un avans de 7,25%, cel mai solid ritm de creştere de când s-a început publicarea acestor date, în 1949, fondurile guvernamentale ajutând la limitarea pierderii de locuri de muncă.

În februarie, instituţia previziona o expansiune a PIB-ului Regatului Unit de 5% în 2021.

Redresarea va accelera în urma ridicării restricţiile impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei, deoarece redeschiderea arterelor comerciale deschide calea pentru un mini-boom al cheltuielilor, apreciază BoE.

Campania masivă de vaccinare din Marea Britanie va sprijini încrederea consumatorilor, iar economia va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei înainte de finalul lui 2021, previzionează Banca Angliei. Instituţia se aşteaptă ca rata şomajului să atingă în trimestrul trei nivelul de vârf de 5,5%, mult sub cel de 7,5% previzionat în februarie, întrucât cea mai mare parte a angajaţilor vor reveni la muncă în urma redeschiderii economiei.

Şomajul este menţinut la un nivel redus de schema de sprijinire a locurilor de muncă, iar numărul persoanelor incluse în acest program ar urma să scadă la 2,75 milioane în perioada aprilie - iunie 2021, de la aproape cinci milioane la începutul acestui an. Ministrul de Finanţe, Rishi Sunak, a anunţat extinderea schemei până la 30 septembrie 2021.

Guvernul speră că economia, care s-a contractat cu aproape 10% în 2020, să se redreseze semnificativ în această primăvară şi în vară, în urma atenuării restricţiilor, după rapida campanie de vaccinare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Auououlleu... incep sa apara date economice catastrofale care arata ca masurile fasciste, de control totalitar a popoarelor, au desfiintat economia.. Vreau sa vad cum vor reactiona pietele la astfel de vesti din economie....

    nu recomand detinerea de GBP - atat moneda cat si economia sunt intr-o piata bear extrem de crunta

    1. Mai lasa-ne mai cu recomandarile tale de postac platit cu ora!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

18 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1340
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4992
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7441
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2808

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro