MAREA BRITANIE:Expulzările migranţilor spre Rwanda anulate

G.D.
Internaţional / 15 iunie

Expulzările migranţilor spre Rwanda anulate

Este un eşec umilitor pentru guvernul britanic condus de Boris Johnson: în ciuda hotărârii sale de a deporta migranţi în Rwanda pentru a descuraja sosirile ilegale în Regatul Unit, primul zbor programat pentru ieri seara a fost anulat în urma unor apeluri de ultim moment, comentează AFP, potrivit Agerpres.

Cu proiectul său de a trimite solicitanţii de azil sosiţi ilegal în Regatul Unit în această ţară est-africană, la mai mult de 6.000 de kilometri de Londra, guvernul pretinde că stopează traversările ilegale ale Canalului Mânecii care nu încetează să crească în ciuda promisiunilor sale repetate de a controlează imigraţia post-Brexit.

Acest proiect criticat de ONU este extrem de popular printre alegătorii conservatori, deoarece Boris Johnson încearcă să-şi restabilească autoritatea după ce a scăpat de un vot de neîncredere din partea partidului său.

Dar, după recursuri în justiţie şi o decizie de urgenţă a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), avionul special închiriat pentru sute de mii de euro a rămas în cele din urmă la sol.

O răsturnare de situaţie "dezamăgitoare" pentru ministrul de interne, Priti Patel, care a atacat CEDO.

"Întotdeauna am spus că această politică nu va fi uşor de aplicat şi sunt dezamăgită de faptul că contestaţiile legale şi reclamaţiile de ultim moment au împiedicat zborul de ieri să decoleze", a declarat ea ieri seară.

Ministrul a apreciat "foarte surprinzător că CEDO a intervenit în ciuda succeselor anterioare repetate în faţa instanţelor noastre naţionale".

"Nu vom fi descurajaţi să facem ceea ce trebuie şi să ne punem în aplicare planurile de a controla frontierele ţării noastre", a avertizat ea, adăugând că echipa juridică a guvernului "se uită la fiecare decizie luată cu privire la acest zbor şi începe de acum pregătirea următorului zbor".

Iniţial, autorităţile intenţionau să expulzeze până la 130 de migranţi (iranieni, irakieni, albanezi sau sirieni) în acest prim zbor, număr care s-a redus drastic în urma diferitelor recursuri individuale.

Şi, într-o răsturnare de ultim moment, CEDO a oprit ieri seară deportarea unui solicitant de azil irakian, luând o măsură de urgenţă provizorie. O uşurare pentru asociaţiile pentru apărarea drepturilor migranţilor care consideră proiectul guvernului crud şi inuman.

CEDO cu sediul la Strasbourg a hotărât că deportarea irakianului ar trebui amânată până când o instanţă britanică va examina legalitatea proiectului de lege, ceea ce este prevăzut în iulie. Este vorba în special de a se asigura că migranţii pot avea acces la proceduri echitabile în Rwanda şi că Rwanda este considerată o ţară sigură.

În Rwanda, condusă de preşedintele Paul Kagame de la sfârşitul genocidului din 1994, care a făcut 800.000 de morţi potrivit ONU, guvernul este acuzat în mod regulat de ONG-uri că reprimă libertatea de exprimare, criticile şi opoziţia politică.

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1379
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1954
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5513
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8751

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro