MARIA GRAPINI:"Principalele obstacole ale mediului de afaceri sunt costurile de operare în piaţă şi lipsa unei cote de piaţă"

F.D.
Politică / 18 iulie

"Principalele obstacole ale mediului de afaceri sunt costurile de operare în piaţă şi lipsa unei cote de piaţă"

Vicepreşedintele Comisiei pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor din Parlamentul European, Maria Grapini, a declarat, astăzi, că principalele obstacole identificate la nivel european de către mediul de afaceri sunt legate de costurile de operare în piaţă şi de lipsa unei cote de piaţă, din cauza conflictului militar din Ucraina, potrivit Agerpres.

"Principalele obstacole pe care noi le-am identificat la nivel european, şi s-au şi alocat câteva bugete şi măsuri în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii, sunt cele legate de costurile de operare în piaţă şi de lipsa unei cote de piaţă datorită conflictului militar din Ucraina. Pe de-o parte, apar problemele celor care exportau, de exemplu, fructe şi legume în Ucraina sau în Rusia, iar acum nu o mai pot face. Pe de altă parte, am avut recent o întâlnire cu fermierii români (...), care au spus că au aceeaşi problemă de introducere în piaţă, prin măsurile luate de Uniunea Europeană, de scutire de taxe vamale a cerealelor din Ucraina. Fermierii noştri au ridicat problema competiţiei incorecte cu producătorii de cereale din România, pentru că dacă s-au şters nişte taxe vamale, aceştia pot veni cu preţuri mai mici. (...) Este problema României să identifice dacă rămân cantităţi de cereale în România, acelea trebuind supuse condiţiilor de operare din ţară şi UE", a detaliat Maria Grapini.

Eurodeputata a menţionat că, pe de altă parte, fermierii au cerut să existe o compensare a costurilor pe care le au (creşterea costurilor la energie, combustibil), să compenseze acest TVA anulat de Comisia Europeană pentru cerealele din Ucraina.

Grapini a adăugat că o problemă majoră pentru mediul de afaceri este şi lipsa forţei de muncă cu diverse calificări, fiind necesare soluţii la nivel naţional de păstrare în ţară a absolvenţilor de liceu.

"Avem o criză a forţei de muncă, una a preţului cerealelor, una a celorlalţi operatori, pentru cei din urmă găsindu-se o soluţie prin Ordonanţa Guvernului din 15 iulie, care acordă granturi producătorilor de produse alimentare între 50.000-250.000 de euro, pentru a-i sprijini în această perioadă. Soluţiile trebuie găsite combinat. Pe de o parte, noi cerem la Uniunea Europeană anumite măsuri, pe de altă parte, la nivel naţional, fiecare ţară îşi găseşte soluţiile", a punctat Maria Grapini.

Vicepreşedinta Comisiei pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor din Parlamentul European a subliniat că dacă situaţia din Ucraina nu se rezolvă, în sensul opririi prezentului conflict, este clar că intrăm în partea a doua a anului şi în sezonul rece încă nepregătiţi, legat de suportabilitatea, mai ales a consumatorului vulnerabil, a costurilor pentru energie şi gaz.

"Există şi pericolul modificării Codului fiscal, care lasă mână liberă administraţiilor locale să ridice taxele şi impozitele locale, întrucât pe lângă creşterea inflaţiei, vor mai creşte şi aceste taxe, iar sprijinul pe care Guvernul a încercat să-l dea pensionarilor va fi anulat de creşterea acestor impozite", a adăugat eurodeputata.

Maria Grapini a organizat, luni seara, la Timişoara, o conferinţă cu tema "Mediul economic - obstacole şi oportunităţi" având ca invitaţi specialişti în domeniu şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, pentru a identifica probleme şi soluţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9419
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9805
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0577
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6702
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.2533

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro