"Marile fluctuaţii de curs valutar pot avea un impact asupra pieţei"

A consemnat OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 martie 2019

"Marile fluctuaţii de curs valutar pot avea un impact asupra pieţei"

Olimpiu Achim, Director General Viessmann România ne-a mărturisit care sunt aşteptările sale pentru acest an, care au fost provocările din 2018 şi ce aşteaptă mediul de afaceri de la clasa politică.

Reporter: Cum aţi încheiat anul trecut?

Olimpiu Achim: Viessmann este pe piaţa românească de mai bine de 20 de ani, iar în anul 2018 a înregistrat o cifră de afaceri de 34 milioane de euro, în creştere cu 5% faţă de anul precedent. Produsele care s-au vândut cel mai bine au fost centralele Vitodens 050-W, iar în 2018 am reuşit performanţa de a vinde în România peste 35 mii de cazane în condensaţie.

Reporter: A crescut şi numărul de angajaţi?

Olimpiu Achim: Avem sedii în Braşov, Bucureşti, Cluj şi Bacău. În prezent, firma numără 60 de salariaţi. Pentru noi este importantă relaţia de parteneriat cu dealerii locali pe care îi avem în echipă. Spre exemplu, anul trecut aveam peste 1000 de parteneri locali activi.

Reporter: Aţi fost nevoiţi să creşteţi preţurile la începutul acestui an?

Olimpiu Achim: În funcţie de cursul euro-leu, noi facem eforturi ca fluctuaţiile acestuia să nu se resimtă asupra preţurilor noastre din piaţă.

Reporter: Creşterea preţului la gaze sau la energia electrică poate avea un impact asupra pieţei centralelor?

Olimpiu Achim: Poate avea impact, dar noi funcţionăm într-o zonă a supercalităţii şi a performanţelor tehnice. Preţul la gaze nu a avut până acum o influenţă asupra pieţei microcentralelor, dar nu acelaşi lucru l-am putea spune despre segmentul cazanelor pe biomasă. Preţul lemnului de foc, practic, s-a triplat în ultimii doi ani, ceea ce a dus la o scădere evidentă a interesului pieţei pentru acest segment. Utilizatorii cu adevărat interesaţi de calitate vor reuşi să optimizeze costurile. Centralele Viessmann sunt echipamente de calitate, eficiente energetic, ecologice si fiabile.

Reporter: Consideraţi că economia este afectată negativ de schimbările legislative?

Olimpiu Achim: Sigur, incertidudinea afectează, iar marile fluctuaţii de curs valutar pot avea un impact asupra pieţei. Viessmann are un loc foarte bine stabilit pe piaţa centralelor. Nu este o întamplare că suntem primii producători care au introdus pe piaţa noastră centralele termice în condensaţie şi - câţiva ani mai târziu - pompele de căldură care utilizează surse de energii regenerabile.

Reporter: Mugur Isărescu a declarat că "Un consiliu monetar în Româ­nia ar necesita, probabil, un euro de 7-8 lei". Cum v-ar influenţa o astfel de situaţie afacerea? Dar economia în ansamblul ei?

Olimpiu Achim: Un euro la 7-8 lei ar fi tragic pentru economia autohtonă, dar cred că nu vom ajunge acolo.

Reporter: Ce aţi vrea să transmiteţi mediului politic şi mediului de afaceri?

Olimpiu Achim: Pe viitor, ne dorim un mediu politic cât mai stabil, deoarece piaţa nu poate prospera decât prin politici economice responsabile şi coerente. De asemenea, mediul de afaceri nu trebuie să îşi piardă speranţa, aşteptăm în continuare măsuri simple bazate pe adevăratele priorităţi ale României.

Reporter: Vă mulţumesc!

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7043
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9892
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6863
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.5349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro