Mass-media: Google investeşte 1 miliard de euro în extinderea unui centru de date finlandez

A.F.
Companii / 21 mai

Mass-media: Google investeşte 1 miliard de euro în extinderea unui centru de date finlandez

Google, parte a grupului Alphabet, va investi încă 1 miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) în extinderea campusului centrului său de date din Finlanda, pentru a-şi impulsiona creşterea afacerii sale cu inteligenţă artificială (AI) în Europa, a anunţat luni într-un comunicat citat de Reuters.

În ultimii ani, au fost amplasate multe centre de date în ţările nordice, datorită climatului mai rece din regiune, a reducerilor fiscale şi a disponibilităţii energiei regenerabile.

Vecinii nordici ai Finlandei, Suedia şi Norvegia, au devenit recent din ce în ce mai critici cu privire la găzduirea acestora, unii experţi din industrie susţinând că ţările nordice ar trebui să-şi folosească energia regenerabilă pentru a produce oţel, care ar putea crea o plus-valoare mai mare.

Dar capacitatea de energie eoliană a Finlandei a crescut atât de rapid în ultimii ani, cu 75% până la 5.677 de megawaţi doar în 2022, încât în zilele cu vânt preţurile au ajuns negative, au arătat statisticile din industrie.

Prin urmare, există încă o capacitate regenerabilă disponibilă pentru centrele de date precum Google, care achiziţionează energie eoliană în Finlanda în baza unor contracte pe termen lung.

Analiştii cred că consumul de energie al centrelor de date va creşte masiv din cauza dezvoltării rapide a utilizării AI, pe care şi Google a citat-o pentru unul dintre motivele din spatele deciziei sale de investiţie, alături de centrul său de date Hamina din Finlanda, care operează deja cu 97% energie fără carbon.

"Căldura care iese din centrul nostru de date finlandez va fi redirecţionată către reţeaua de termoficare din Hamina, din apropiere, aprovizionând gospodăriile locale, şcolile şi clădirile de servicii publice", a spus Google în declaraţie.

Google a adăugat că îşi propune să atingă emisii nete zero în toate operaţiunile şi lanţul valoric până în 2030. Pe lângă investiţia finlandeză, gigantul de servicii de căutare şi cloud a anunţat luna trecută că va construi noi centre de date în Ţările de Jos şi Belgia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb