Mass-media: OMS cere evacuarea zilnică a pacienţilor din Fâşia Gaza în Egipt

F.D.
Internaţional / 17 noiembrie 2023

Mass-media: OMS cere evacuarea zilnică a pacienţilor din Fâşia Gaza în Egipt

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut vineri stabilirea unor fluxuri zilnice regulate de pacienţi din Fâşia Gaza în Egipt, pentru a reduce presiunea asupra spitalelor palestiniene suprasolicitate, relatează AFP.

OMS speră să poată desfăşura cât mai curând o echipă în Gaza pentru evaluarea situaţiei şi cere implementarea unui "mecanism pentru facilitarea evacuării pacienţilor în starea cea mai critică", a declarat presei de la Geneva şeful biroului organizaţiei în teritoriile palestiniene ocupate, Richard Peeperkorn, printr-o videoconferinţă la care a participat din Ierusalim.

El a explicat că ar trebui evacuaţi zilnic 50-60 de pacienţi.

OMS a trimis presei o notă în care cere organizarea de "evacuări medicale zilnice (...) fără obstacole şi în siguranţă pentru pacienţii grav răniţi şi bolnavi, către Egipt".

Organizaţia a arătat că 47 din cele 72 de centre de asistenţă medicală primară din Gaza nu mai funcţionează, iar 25 din cele 36 de spitale nu mai sunt operaţionale, în timp ce unităţile rămase deschise se confruntă cu dificultăţi. Peeperkorn a comentat că "este clar că asta nu este suficient pentru a face faţă necesităţilor continue cauzate de ostilităţi".

Înainte de atacul din 7 octombrie al Hamas împotriva Israelului, care a declanşat riposta israeliană în Gaza, pe acest teritoriu erau disponibile circa 3.500 de paturi de spital. În prezent, mai sunt doar aproximativ 1.400, a afirmat oficialul OMS.

El a mai relatat că în rândul populaţiei palestiniene sunt zeci de mii de cazuri de infecţii respiratorii acute şi de diaree, iar OMS este îngrijorată şi de varicelă şi bolile dermatologice.

Israelul şi-a intensificat în ultimele zile asediul asupra oraşului Gaza, în special asupra spitalelor, cum este Al-Shifa, acuzând gruparea islamistă Hamas că le foloseşte ca baze şi se ascunde după "scutul uman" format din bolnavi.

"La OMS, suntem extrem de îngrijoraţi pentru securitatea pacienţilor şi a personalului, nu doar la Al-Shifa, ci şi în alte spitale", a subliniat Peeperkorn.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9700
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9149
Gram de aur (XAU)Gram de aur352.8944

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb