MĂSURA 3, NUMAI PE REACT-EUBanii pentru granturi pentru investiţii, mutaţi la măsura 2

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 10 iunie 2021

Fondurile alocate prin OUG 130/2020 pentru măsura 3 - granturi pentru investiţii au fost mutate, ieri, de către guvernul Cîţu, în contul măsurii 2, la propunerea lui Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Este vorba despre cele 500 milioane euro, fonduri europene, pe schema aprobată iniţial ca ajutor de stat de către Comisia Europeană, pentru acordarea de granturi de maximum 200.000 euro pentru investiţii.

"Pe măsura 2 aveam un deficit de finanţare, care astăzi va fi redus. Este o veste bună pentru IMM-urile care aşteaptă bani", a declarat Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Amintim că pe măsura 3, care a fost anulată de actuala conducere a ministerului de resort, au fost depuse aproape 27.000 de cereri din partea companiilor mici şi mijlocii din ţara noastră, totalul finanţărilor solicitate ridicându-se la aproape 16 miliarde lei. Măsura 3 a fost anulată de MEAT pentru că au existat suspiciuni de fraudare a aplicaţiei, fraudare care ar fi fost în beneficiul companiilor care doreau să investească în diverse proiecte imobiliare şi nu pentru mărirea capacităţii de producţie sau retehnologizare. Ministerul a înaintat o plângere penală care este instrumentată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Claudiu Năsui a precizat că nu se renunţă la măsura 3, ci ea va fi reluată după ce se va obţine finanţarea pe fonduri europene din programul React-EU.

"Sumele stabilite iniţial pentru măsura 3 acopereau doar solicitările depuse de 3500 de firme din cele 27.000 aplicante. De aceea, am identificat resurse financiare pentru această măsură, ea va fi reluată, iar toţi cei care au aplicat iniţial pentru măsura 3, vor putea aplica din nou, după ce o vom relua", a spus ministrul Economiei.

Referitor la ajutoarele stabilite pentru sectorul HoReCa, grav afectat de restricţiile impuse în pandemie, Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a precizat că legile de aprobare a ordonanţelor de urgenţă privind ajutoarele respective se află la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

"Normele de implementare sunt în dezbatere publică şi vor fi aprobate imediat după promulgarea legilor respective, astfel că vom avea imediat şi legislaţia secundară privind sprijinul financiar acordat pentru HoReCa. Platforma STS-ului privind depunerea aplicaţiilor va fi operaţionalizată în curând. Tot procesul va fi digitalizat, iar firmele trebuie să aibă pregătit un certificat de auditor sau expert contabil care să certifice pe codul CAEN cifra de afaceri. Va fi un apel de proiecte, vom avea o perioadă în care toată lumea va putea aplica, apoi va avea loc evaluarea - care nu ţine cont de minister, ci de o legislaţie europeană temporară în caz de Covid, care poate dura mai mult sau mai puţin. Ca să intre banii respectivi, trebuie să facem toate evaluările până se dau banii", a concluzionat ministrul Claudiu Năsui.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

26 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9427
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1775
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4791
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.2027

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro