Măsurile de austeritate ne îngroapă mai rău

IZABELA SÎRBU, GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 mai 2010

Grupul de Economie Aplicată: Reducerea salariilor din sistemul public cu 25% va duce la scăderea PIB cu 2 puncte procentuale

Daniel Ionescu: PIB-ul va coborî, în termeni reali, cu până la 4,2 puncte procentuale în acest an

Joseph Stiglitz: Europa se îndreaptă spre dezastru din cauza măsurilor de austeritate şi din lipsă de solidaritate între ţările membre

Alarma trasă de economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie în 2001, cum că Europa se va îndrepta spre un dezastru dacă insistă pe măsurile de austritate, nu a rămas fără ecou la noi, după ce am devenit ţara europeană care a adoptat, până acum, cele mai aspre măsuri de austeritate.

Grupul de Economie Aplicată (GEA) a realizat recent un studiu privind efectele măsurilor de austeritate ale Guvernului, în scopul reducerii cheltuielilor publice ale ţării noastre.

Studiul GEA a avut la bază ancheta bugetului de familie furnizată de Institutul Naţional de Statistică (INS), iar rezultatele acestuia arată că doar reducerea salariilor din sistemul public cu 25% va duce la scăderea Produsului Intern Brut (PIB) cu până la două puncte procentuale, din cauza reducerii consumului.

"Asta pentru că se reduc încasările din impozitul pe venit, dar şi din TVA, prin reducerea consumului", ne-a explicat Liviu Voinea, directorul executiv al GEA. Domnia sa mai spune că statul va câştiga doar 0,4% din PIB prin aceste măsuri. Ceea ce arată că pierdem mult mai mult, decât câştigăm prin tăierea salariilor din sistemul public, fără să mai socotim şi tăierea pensiilor.

Pe de altă parte, Daniel Ionescu, expert în statistică, ne-a spus că o contracţie a consumului de import duce la scăderea PIB-ului: "Problema este că principalul defect al economiei este lipsa veniturilor curente sau capacitatea redusă de producere a acestora. O scădere a salariilor va duce la o redimensionare a consumului".

Daniel Ionescu estimează că PIB-ul ţării noastre va coborî, în termeni reali, cu până la 4,2 puncte procentuale în acest an, faţă de cel precedent, în condiţiile în care, la ora actuală, sunt 700.000 de şomeri.

Şi Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a declarat: "Având în vedere că bugetul pe 2010 a fost creionat cu o creştere economică de 1,3%, este normal ca, după măsurile de austeritate, să avem o scădere atât la nivelul PIB-ului, cât şi la nivelul consumului. Acum trebuie să strângem cureaua şi să plătim nota pentru consumul excesiv din anii precedenţi".

Joseph Stiglitz avertiza la sfârşitul săptămânii trecute asupra măsurilor de austeritate pe care Europa intenţionează să le aplice, în opinia sa, cu consecinţe dezastruoase asupra ţărilor membre, din lipsă de solidaritate: "Azi, Europa vrea un plan coordonat de austeritate. Dacă va continua pe acest drum, se îndreaptă spre dezastru. Europa are nevoie de solidaritate, de empatie, şi nu de austeritate, care duce la creşterea şomajului şi la accentuarea depresiunii. În SUA, când unul dintre state este în dificultate, toate celelalte se simt implicate. Suntem cu toţii în aceeaşi barcă. Viabilitatea proiectului european este ameninţată, în primul rând, de lipsa de solidaritate".

Europa are mai multe opţiuni pentru a-şi rezolva problemele, printre care crearea unui fond de solidaritate. Acest fond, alimentat în perioadele de calm, va permite ajutarea ţărilor cu probleme, a mai adăugat Stiglitz.

Laureatul premiului Nobel este de părere că deprecierea monedei euro este un lucru de bun agur pentru Europa, de care vor beneficia cel mai mult Franţa şi Germania, dar şi Grecia şi Spania, pentru care turismul reprezintă o sursă importantă de venituri.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. pai daca scade doar ca se taie salariile cu doua puncte PIB-ul, atunci cu restul pensiile si alocatiile cu cat scade? sau e cat zice nenea ala, Ionescu, cu 4 puncte? atunci cum naiba mai iesim din recesiune asa?

    1. Si anume ca el nu se poate lupta cu criza? Asa ca taci si plateste, Mihaita. Zi un mare mersi ca nu ai mineriade :))))) Ce misto v-a pacalit Basescu!

      Fetelor, poate ati vrut sa spuneti 700 de mii de someri, nu 700 de milioane...Oricum, sunteti praf! Cate din voi a facut FJSC-ul?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
ALPHA BANK
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

07 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9485
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3946
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7550
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8231
Gram de aur (XAU)Gram de aur251.5919

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
croco.ro
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro