MATEI DUMITRESCU, ROCAX:"Ne uităm la start-up-uri care au o perspectivă de creştere şi de o sută de ori"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 noiembrie 2020

Trebuie să ne uităm la start-up-uri care încă de la început au o perspectivă de creştere de zece ori sau chiar de o sută de ori, în condiţiile în care rata de eşec în industrie este extrem de mare, a punctat ieri Matei Dumitrescu, vicepreşedinte TechAngels şi partener RocaX, în cadrul unei videoconferinţe organizate de Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR).

Matei Dumitrescu a spus: "Statistica spune că 97% din start-up-urile din tehnologie eşuează, ceea ce nu înseamnă neapărat că dau faliment, dar pot să fie absolut neatractive pentru venture capital (n.r. capital de risc - finanţare pe care investitorii o oferă start-up-urilor despre care cred că au potenţial de creştere pe termen lung). Adică start-up-uri care rezistă şi care îşi acoperă cheltuielile, dar nu au absolut niciun randament. Iar multe se închid. Noi trebuie să ne uităm la start-up-uri care de la început au o perspectivă realistă de creştere de zece ori, şi de o sută de ori dacă se poate. Dacă există o tehnologie inovatoare, unică, şi care poate să fie replicată şi în alte industrii şi în alte ţări, care este scalabilă".

Partenerul RocaX a adăugat: "Pentru că altfel, conform teoriei clasice a portofoliului, nu avem cum să avem succes. Dacă investim în zece start-up-uri şi ştim că opt-nouă dintre ele nu o să meargă, câştigătorul trebuie să acopere pierderea. În industrie, în venture capital, se aşteaptă un randament anual de 18-20 sau 25%".

În aceste condiţii, investitorii care îşi permit îşi diversifică portofoliul investind în private equity, în venture capital, cât şi în titluri listate la bursă, a punctat Matei Dumitrescu, completând: "Pentru că şi în piaţa de venture capital, există firme care merg bine, dar majoritatea merg prost. Foarte multe au randamente negative, nu returnează capitalul. Şi atunci este bine ca investitorul să îşi diversifice şi acest portofoliu".

Din punctul său de vedere, piaţa din ţara noastră, care se află la început şi unde sunt puţini jucători în zona de venture capital, prezintă o serie de avataje.

"Avem nişte start-up-uri bazate pe nişte creiere foarte bine pregătite, avem un potenţial foarte mare cel puţin în IT şi suntem bine poziţionaţi. Putem să servim toată Uniunea Europeană, toată lumea. Suntem în UE, avem aceleaşi reglementări, aceeaşi cultură, dar beneficiem de nişte costuri mai reduse şi de nişte oameni foarte pregătiţi. Iar aici este un pariu foarte bun. Multe dintre aceste start-up-uri vor să ajungă globale şi să schimbe lumea în bine. Dar suntem la început", a conchis Matei Dumitrescu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Aia cu perspectiva de crestere de 100 de ori.... ce se duce racheta se intoarce racheta.

    Banuiala mea e ca multe, foarte multe IPO-uri vor doar sa speculeze marea baltire de nominale in piata, ce vor circula in diferite tipuri de active. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

11 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9202
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0467
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5150
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7275
Gram de aur (XAU)Gram de aur246.3162

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro