Media: Aproximativ 200 de manifestanţi împiedică intrarea în Fâşia Gaza a unor camioane cu ajutor umanitar

A.F.
Internaţional / 28 ianuarie

Media: Aproximativ 200 de manifestanţi împiedică intrarea în Fâşia Gaza a unor camioane cu ajutor umanitar

Camioane cu ajutor umanitar s-au întors din drum, duminică, în sudul Fâşiei Gaza, din cauza unor manifestaţii în favoarea eliberării ostaticilor israelieni, relatează AFP.

"Aproximativ 200 de manifestanţi" s-au adunat în zona punctului de trecere a frontierei Kerem Shalom, anunţă COGAT, un organ al Ministerului israelian al Apărării care coordonează activităţile civle ale armatei israeliene în teritoriile palestiniene ocupate.

"Umanitarism în scopuri umanitare", scandau manifestanţii, care vor ca ajutorul să nu intre în Fâşia Gaza atât timp cât ostaticii nu sunt eliberaţi.

Unii dintre manifestanţi au apropiaţi care sunt ţinuţi în continuare ostatici în Fâşia Gaza, declară unul dintre ei AFP.

Doar două posturi de frontieră permit livrarea de ajutor în Fâşia Gaza - la Rafah, la frontiera cu Egiptul, şi Kerem Shalom, în sudul Israelului.

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de un atac fără precedent al Hamas la 7 octombrie, în sudul Israelului, soldat cu 1.140 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale.

Aproximativ 250 de persoane au fost răpite în Israel în timpul atacului şi conduse în Fâşia Gaza, dintre care 100 au fost eliberate la sfrşitul lui noiembrie într-un armistiţiu, în schimbul eliberării unor deţinuţi palestinieni din Israel.

Potrivit autorităţilor israeliene, 132 de ostatici sunt în continuare reţinuţi în Fâşia Gaza, dintre care 28 sunt presupuşi morţi.

SITUAŢIE UMANITARĂ "DEZASTRUOASĂ"

Ca represalii, Israelul s-a angajat să "aneantizeze" Hamasul, care a preluat puterea în această enclavă de coastă în 2007.

Potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, 26.422 de persoane, marea majoritate copii, adolescenţi şi femei, au fost ucise în operaţiuni israeliene.

Joi şi vineri, manifestanţi israelieni au împiedicat, în punctul de trecerea frontierei Kerem Shalom, camioane cu ajutor umanitar să intre în terminal.

"Imposibilitatea de a trimite hrană, apă şi ajutor medical va agrava situaţia umanitară dezastruoasă", deplânge Biroul ONU de coordonare a ajutorului umanitar (OCHA).

COGAT anunţa duminica trecută că 260 de camioane încărcate cu ajutor au intrat în Fâşia Gaza, apreciind că era vorba despre "cel mai mare număr (de vehicule) de la începutul Războiului" din Fâşia Gaza.

Însă OCHA îl contrazice şi subliniază că observă, din prima parte a lui ianuarie, "o scădere a accesului în zone din nordul şi centrul Fâşiei gaza" ale distribuirii de ajutor umanitar, în parte din cauza "unor întârzieri excesive a unor convoaie în puncte de trecerea frontierei".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9709
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5670
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1374
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8970
Gram de aur (XAU)Gram de aur354.6908

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb