Mentenanţa avioanelor IAR-99 va fi realizată la Avioane Craiova

George Marinescu
Ziarul BURSA #Miscellanea / 17 august 2020

Mentenanţa avioanelor IAR-99 va fi realizată la Avioane Craiova

Compania Avioane Craiova a semnat cu Ministerul Apărării Naţionale contractul pentru "Revitalizarea şi modernizarea a 10 aeronave IAR-99 Standard în configuraţia IAR-99 SM". Contractul, în valoare de 275 de milioane de lei fără TVA, are o durată de patru ani, ultima aeronavă modernizată urmând a fi livrată în termen de 48 de luni de la semnarea documentului. Obiectivul principal al contractului este transformarea a 10 avioane IAR-99 Standard în aeronave de şcoală şi antrenament necesare pregătirii avansate a piloţilor pentru trecerea la zborul pe aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forţelor Aeriene Române. Totodată, programul de înzestrare are ca scop menţinerea capabilităţii aeriene de sprijin aerian apropiat şi intervenţia împotriva ţintelor aeriene de viteză mică.

La semnarea contractului a participat şi premierul Ludovic Orban care a spus: "România a aprobat un program de înzestrare în valoare de peste 90 de miliarde, un program pe 10 ani, un program care să asigure României toate capacităţile de apărare, să permită Armatei Române să fie pregătită în orice moment să facă faţă oricărei situaţii. Ştim că România e la răscruce de vânturi, unde se întâlnesc plăci tectonice şi din acest motiv noi trebuie să investim în apărare, să investim în dezvoltarea capabilităţilor defensive, să investim în pregătirea militarilor români. Odată cu acest program, obiectivul pe care îl urmărim este acela de a asigura dezvoltarea economică, de a dezvolta sau de a menţine capacităţi industriale, de a genera locuri de muncă, de a asigura transfer tehnologic, transfer de know-how, de asemenea, urmărim obiectivul de a obţine cât mai multe investiţii în cercetare, inovare, dezvoltare. Prin mecanismele gândite în cadrul contractelor pe care le vom face, de înzestrare, avem ca obiectiv clar stabilit acela de a crea cât mai multe locuri de muncă bine plătite pentru români. (...) Urmărim ca acest program de înzestrare şi alte programe ulterioare care vor veni, să permită un avans tehnologic important, care de asemenea să aibă efecte benefice şi pentru industria civilă, în mod evident".

Prezent la eveniment, Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naţionale a apreciat importanţa semnării acestui contract atât pentru Armata României, cât şi pentru industria naţională de apărare, şi a exprimat speranţa că "prima aeronavă modernizată va intra în testele de verificare după 22 de luni".

"Prin acest program, dincolo de antrenamentul de zbor, piloţii vor putea fi pregătiţi şi pentru antrenamentul de luptă şi vor folosi această capabilitate pentru sprijinul aerian în acţiuni militare concrete", a spus ministrul Ciucă.

La rândul său, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a precizat: "Avioane Craiova va deveni Centru naţional de mentenanţă IAR-99, în aşa fel încât compania să fie de referinţă pentru modernizarea acestor avioane. Am arătat că, dacă dorim şi promitem un lucru, îl facem. (...) Aveţi încredere că ne ocupăm de industria de apărare şi dorim ca această industrie strategică să se dezvolte în continuare".

Prin semnarea contractului cu Avioane Craiova SA, Ministerul Apărării Naţionale respectă strategia asumată în implementarea programelor majore de înzestrare, respectiv angajarea, la nivelul maxim posibil, a resurselor din industria de apărare din România.

Lucrările de revitalizare şi modernizare ale aeronavelor IAR-99 Standard la Avioane Craiova se vor realiza şi prin implicarea altor operatori economici români şi străini, ceea ce va conduce la dezvoltarea pe orizontală a industriei naţionale de apărare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro