Mercer Marsh Benefits: Media creşterilor salariale bugetate de angajatori este de 8,4% pentru 2024

F.D.
Companii / 27 septembrie

Mercer Marsh Benefits: Media creşterilor salariale bugetate de angajatori este de 8,4% pentru 2024

Cea mai recentă ediţie a studiului Total Remuneration Survey 2023, realizat de Mercer, la nivel global şi în România, prezintă acţiunile si practicile companiilor din economia românească, privind politicile de compensaţii şi beneficii şi integrarea acestora în pachetele salariale, conform unui comunicat de presă al companiei.

Potrivit sursei citate, peste 400 de companii respondente, din 15 industrii diferite au furnizat date relevante şi informaţii valoroase specialiştilor Mercer:

Salariile angajaţilor din România au crescut in medie cu 10 procente în 2023

Bucureşti conduce topul oraşelor cu cei mai bine plătiţi angajaţi

Noile pachete salariale a scazut cu aproximativ 5 procente fluctuaţia angajaţilor

Anul 2023 a înregistrat creşteri semnificative ale salariilor pentru angajaţi, în medie cu 10% - un record pozitiv, în contextul scăderii inflaţiei, la o singură cifră (9.4%), pentru prima dată în ultimele 18 luni, conform INS. Sectoarele care au beneficiat de cea mai mare creştere a salariilor sunt: Producţie (manufacturing) (16%), Retail şi Auto (12%).

Conform studiului, mai puţin de jumătate dintre companiile participante la studiu (42%) au bugetat deja creşteri salariale şi pentru 2024, cu o medie de 8.4%, iar industriile care vor resimţi cu prioritate efectele pozitive sunt: Producţie, Retail si Auto. Aceste sectoare se află într-o continuă expansiune şi contribuie la un mediu sustenabil de afaceri.

Ce măsuri au luat profesioniştii de Resurse Umane pentru atragerea si reţinerea talentelor

Retenţia angajaţilor rămâne şi anul acesta cea mai mare provocare pentru cei mai mulţi dintre specialiştii de Resurse Umane (75%). Pachetele competitive de beneficii extra salariale, acordate de către angajatori, reprezintă principala acţiune care a condus la atragerea talentelor şi la creşterea retenţiei angajaţilor cu 5 procente (18%).

Doar 4 % dintre respondenţi sunt de părere că digitalizarea şi utilizarea tehnologiei AI vor genera o creştere de aproximativ 20% a locurilor de muncă, în cadrul organizaţiilor lor.

Cei mai mulţi angajatori (86%) oferă ca beneficiu extra salarial maşină de companie, în timp ce 83% acordă tichete de masă, iar 71% investesc în training şi cursuri pentru angajaţii lor. Printre beneficiile disponibile se numără asigurările medicale si cele de viaţă, dar şi bonusuri de călătorie.

Bunăstarea emoţională a angajaţilor se regăseşte în topul priorităţilor pentru 75% dintre profesioniştii de Resurse Umane, care acordă, începând cu 2023 mai multe zile de vacanţă pentru angajaţii lor - în medie 25 de zile plătite de companie, anual.

În ce departamente lucrează cel mai bine plătiţi angajaţi

Angajaţii cel mai bine plătiţi în 2023 activează în IT, Project Management şi Resurse Umane şi beneficiază de un salariu mediu brut de până la 4,000 Euro pe lună. Bucureşti conduce topul oraşelor cu cele mai mari salarii şi oportunităţi atractive pentru profesionişti din toate industriile, fiind urmat de Cluj-Napoca şi Timişoara.

Narcis Popescu, Director Consultanţă HR, Mercer Marsh Benefits Romania a declarat: "Remarcăm determinarea companiilor din România de a rămâne competitive şi de a-şi ajusta politicile de HR şi de remunerare pentru atragerea şi menţinerea talentelor. Constatăm cea mai mare majorare salarială medie, în valoare nominală din mediul privat din ultimii ani, desigur, în context inflaţionist.

Implicarea unui consultant în HR rămâne esenţială pentru a ghida companiile în elaborarea şi implementarea strategiilor de compensaţie şi beneficii care să rămână competitive şi să se adapteze continuu la evoluţiile pieţei muncii. Acest parteneriat strategic nu numai că sporeşte atractivitatea angajatorilor pentru talentele de top, dar contribuie şi la consolidarea poziţiei acestora pe piaţa muncii din România."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2023
Apanova
Electromagnetica
e-infra.ro
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2023
Euro (EUR)Euro4.9726
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5313
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1634
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7463
Gram de aur (XAU)Gram de aur296.8710

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb