Mesajul Excelenţei Sale, Domnul Alfredo Durante Mangoni, Ambasadorul Italiei în România: "Relaţiile noastre bilaterale sunt înfloritoare în toate domeniile"

Ziarul BURSA #Internaţional / 1 - 2 decembrie 2023

Mesajul Excelenţei Sale, Domnul Alfredo Durante Mangoni, Ambasadorul Italiei în România: "Relaţiile noastre bilaterale sunt înfloritoare în toate domeniile"

"În numele Italiei, al instituţiilor sale şi al cetăţenilor săi, doresc să transmit cele mai călduroase urări autorităţilor şi poporului român frate pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României.

În al doilea an de război ilegitim declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina şi cu încă un conflict în Orientul Mijlociu declanşat de agresiunea Hamas împotriva Israelului, vecinătatea Uniunii Europene continuă să îndure instabilitate şi condiţii de securitate precare, cu un val de ură şi violenţă care afectează şi statele membre ale UE.

În acest context delicat, România continuă să se remarce prin soliditatea angajamentului său în contextul euro-atlantic şi prin contribuţia sa activă la atenuarea tensiunilor existente. Această ţară nu numai că s-a dovedit a fi din nou un protagonist important din punct de vedere strategic în sectorul estic al Alianţei şi în bazinul Mării Negre, dar şi-a consolidat şi propriul profil, jucând un rol esenţial în asigurarea unor rute alternative pentru exporturile ucrainene de grâu, protejând securitatea alimentară la nivel global.

În etapa istorică pe care o traversăm, necesitatea de a dezvolta şi a aprofunda parteneriate strategice cu ţările cele mai apropiate din punct de vedere al intereselor şi valorilor capătă o relevanţă din ce în ce mai mare. Italia şi România pot exprima perfect această paradigmă: odată cu sosirea noului an, se apropie şi momentul relansării parteneriatului strategic consolidat între ţările noastre. În cadrul unei întâlniri la nivel înalt între cele două guverne, vom adopta o declaraţie politică comună amplă care va aduce sintonia noastră tradiţională pe principalele dosare europene şi internaţionale la un nou nivel, pregătindu-ne să facem mai bine faţă multiplelor provocări geopolitice şi tranziţiei modelelor noastre economice, energetice şi sociale pe care ni le impune această epocă în schimbare. Pe acest drum pe care îl parcurgem, steaua noastră călăuzitoare va rămâne multilateralismul eficient, capabil să ne promoveze valorile şi interesele, răsplătindu-i pe cei care respectă regulile. Şi din acest motiv, Italia va continua să sprijine intrarea României în spaţiul Schengen.

Relaţiile noastre bilaterale sunt înfloritoare în toate domeniile. Între România şi Italia se dezvoltă un schimb economic şi comercial viu şi echilibrat: Italia este din nou al doilea partener al României în ceea ce priveşte exporturile şi importurile. Aici există o comunitate de afaceri italiană răspândită, cu peste 23.000 de societăţi active. Italia a fost din nou al patrulea investitor în România în anul 2022, cu 8,15 miliarde de euro şi o pondere de 7,6% din totalul investiţiilor străine directe realizate în ţară, în creştere faţă de anul precedent. Sistemele noastre economice se mândresc cu lanţuri valorice bine integrate, iar creşterea noastră continuă împreună. În urmărirea obiectivului de consolidare a unei economii de piaţă pe deplin integrate, România va putea continua să se bazeze pe Italia şi datorită sprijinului nostru ferm pe calea aderării la OCDE.

Şi vom continua dialogul dintre ţările noastre şi societăţile civile inclusiv prin limbajul universal al culturii, unul dintre domeniile care ne uneşte cel mai mult. În urmă cu câteva zile a fost inaugurată marea expoziţie «Dacia - Ultima frontieră a romanităţii» la Muzeul Naţional Roman - Băile lui Diocleţian, cu aproximativ 1.000 de obiecte provenite din 47 de muzee româneşti, precum şi de la Muzeul Naţional de Istorie al Republicii Moldova, expuse în premieră împreună cu câteva piese ale Muzeului Naţional Roman. Un eveniment important care celebrează rădăcinile noastre istorice comune. Odată cu încheierea recentă a Săptămânii Bucătăriei Italiene şi în România, instituţiile italiene din Bucureşti îşi îndreaptă acum atenţia spre definirea unui calendar bogat de evenimente în următoarele luni dedicate cercetării spaţiului cosmic, cinematografiei, design-ului, muzicii, artei şi teatrului, în special în vederea apropierii centenarului Institutului Italian de Cultură din Bucureşti pe care îl vom sărbători în 2024.

La final, gândul meu se îndreaptă către comunităţile noastre - unite prin acele legături interpersonale şi asociative care sunt esenţa şi trăsătura distinctivă a relaţiilor italo-române - şi, în special, către compatrioţii noştri rezidenţi în România. Fie ca această coexistenţă a comunităţilor română şi italiană pe teritoriile celor două state să fie motiv de mândrie şi să servească drept stimulent pentru a colabora la toate nivelurile - instituţional, privat şi sectorul terţiar - spre a oferi răspunsuri care să se ridice la nivelul cerinţelor cetăţenilor.

Să ne implicăm aşadar în consolidarea parteneriatului şi prieteniei dintre Italia şi România, pe baza respectului reciproc, înţelegerii şi colaborării, pentru a face faţă împreună provocărilor şi oportunităţilor prezentului şi viitorului.

La mulţi ani, România!"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb