MF: "A 14-a emisiune de titluri de stat Fidelis pentru populatie - în valoare de aproape 2.5 miliarde lei - a debutat la BVB"

T.B.
Piaţa de Capital / 21 decembrie 2023

MF: "A 14-a emisiune de titluri de stat Fidelis pentru populatie - în valoare de aproape 2.5 miliarde lei - a debutat la BVB"

Ministerul Finantelor (MF) a atras 933,4 milioane lei si, respectiv, 310 milioane euro (valori insumand 2,47 miliarde lei - 497,7 milioane euro) prin a paisprezecea oferta primara de vanzare de titluri de stat pentru populatie (Fidelis) derulata in ultimii patru ani prin sistemele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), informează BVB.

Aceasta este a treia cea mai mare oferta Fidelis in functie de valoare de la reluarea acestor emisiuni la BVB, in iulie 2020, conform sursei menţionate.

Doar in 2023, romanii au plasat aproape 9,4 miliarde lei (1,9 miliarde euro) in titlurile de stat Fidelis, ridicand la 24,47 miliarde lei (aproape 5 miliarde euro) suma atrasa de Ministerul Finantelor prin aceste emisiuni de titluri de stat, relatează sursa indicată.

Potrivit bvb.ro, "15.000 vieti salvate si peste 522 milioane lei investiti: Este bilantul impresionant realizat de donatorii-investitori care s-au alaturat acestei campanii. O campanie care dovedeste ca Romania are nu doar sange de rocker, ci si o comunitate de investitori cu inima mare. Continuam sa construim impreuna. In ceea ce priveste dezvoltarea pietei de capital, putine proiecte pot sa se mandreasca cu impactul FIDELIS: Peste o treime din activitatea pe piata primara derulata la Bursa au reprezentat-o emisiunile de titluri de stat emise de Ministerului Finantelor", a declarat Marcel Bolos, Ministrul Finantelor.

Conform sursei menţionate, "Anul 2023 a fost unul dintre cele mai buni din istoria pietei de capital locale, care a si-a indeplinit cu succes rolul de pilon de finantare, prin cele 35 de listari derulate, si, totodata, a adus investitorilor randamente considerabile, de peste 40% in cazul indicelui BET Total Return, chiar daca ne aflam intr-un context global marcat de incertitudini. Vedem un interes in crestere pentru investitii in special din partea romanilor, atat in emisiunile de obligatiuni de stat Fidelis, cat si pentru alti emitenti de la BVB, dovada fiind numarul de investitori individuali prezenti in piata, care in septembrie era la un maxim istoric de peste 168.000. Felicitam intreaga echipa care a lucrat la succesul emisiunilor Fidelis si pe partenerii de la Rock FM, pentru ca au adus in lumina reflectoarelor si aceasta componenta sociala a donarii de sange", a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Potrivit sursei indicate, "Interesul investitorilor pentru titlurile de stat Fidelis este vizibil nu doar in piata primara, unde valoarea ofertelor a depasit 24 miliarde lei, ci si in piata secundara, unde tranzactiile din ultimii patru ani realizate cu aceste instrumente insumeaza aproape 2,5 miliarde lei, iar media volumelor tranzactionate reprezinta circa 11% din volumul titlurilor emise. Privim cu incredere la viitorul pietei de capital, luand in calcul atat Strategia Nationala de dezvoltare a pietei de capital, cat si oportunitatea promovarii Romaniei la statutul de Piata Emergenta si de catre MSCI, care vor consolida vizibil imaginea noastra pe radarele investitorilor. Lichiditatea s-a imbunatatit in acest an si pe piata de actiuni, unde am ajuns la o medie zilnica de peste 30 milioane euro, ceea ce duce la o imbunatatire a indicatorilor urmariti de MSCI si suntem convinsi ca operationalizarea Contrapartii Centrale va contribui la lichiditatea pietei, sporindu-ne sansele de promovare la statutul de Piata Emergenta", a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

Oferta primara de vanzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediata de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager si Intermediar) si Banca Transilvania (Grup de Distributie), precum si Alpha Bank Romania, Banca Comerciala Romana, BRD - Groupe Societe Generale (Intermediari), transmite bvb.ro. De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumparate si prin 11 participanti eligibili, informează sursa.

Potrivit sursei citate, "Inaintea finalului de an inchidem cu succes o noua emisiune de titluri de stat Fidelis. Ne bucuram in continuare de un inters deosebit din partea investitorilor, atat pe transele de lei, cat si pe cele de euro, iar cresterile inregistrate pe transa donatorilor ne reafirma importanta componentei sociale in acest proiect. Aceasta initiativa, devenita deja matura pe piata de capital locala, este cu atat mai impresionanta cu cat anul acesta am marcat mai multe recorduri de crestere si am contribuit la un impact pozitiv istoric asupra profilului Bursei de Valori Bucuresti, in randul investitorilor de retail si institutionali", a spus Daniela Secara, Directorul General al BT Capital Partners.

Conform BVB, "S-a incheiat inca un an de succes in istoria programului de emisiune de titluri de stat Fidelis, care a devenit o traditie pe piata de capital din Romania. Ultima runda de finantare din 2023 a dovedit din nou importanta acestui instrument atat ca oportunitate de investitie pentru comunitatea de investitori de retail, cat si ca sursa de finantare pentru Ministerul Finantelor. Ne bucuram ca avem ocazia de a contribui la acest demers alaturi de Ministerul Finantelor, partenerii de consortiu si Bursa de Valori Bucuresti", a declarat Nicoleta Ruxandescu, Director Unitatea de Investitii si Piete de Capital din cadrul Alpha Bank Romania.

Potrivit sursei relatate, "Emisiunile Fidelis se constituie intr-un instrument deja consacrat pentru investitorii individuali care pot astfel sa-si optimizeze deciziile de management de portfoliu. Audienta emisiunilor se mentine ridicata, realitate favorizata de nivelul dobanzilor situat pe un palier ridicat, precum si de gradul inca redus de vizibilitate a evolutiilor de pe pietele financiare. Pe de alta parte, existenta unei referinte de rata fara risc direct accesibile investitorilor persoane fizice se constituie intr-un element calitativ important din perspectiva segmentului de retail de la BVB care poate sa analizeze astfel in mod mai potrivit atractivitatea relativa a unor plasamente in actiuni ce au asociat un grad de risc mai ridicat", a afirmat Irina Neacsu, Director Executiv Corporate Finance BRD - Groupe Societe Generale.

BVB informează "Continuam sa sustinem comportamentul de economisire si investitii in randul populatiei si ne bucuram sa fim parteneri pentru Ministerul Finantelor intr-o noua emisiune de titluri de stat. De altfel, fiecare noua editie Fidelis a avut un rol semnificativ in cresterea apetitului investitional al romanilor si a contribuit la dezvoltarea educatiei financiare prin transfer de cunostinte despre protejarea economiilor si diversificarea portofoliului investitional. Pentru noi, la BCR, a insemnat valoare adaugata in discutiile despre planificare financiara pe termen lung si modul in care fiecare isi poate asigura un viitor financiar mai bun, raportat la profilul personal de risc", a mentionat Ionut Popescu, Director Executiv Piete Financiare BCR.

In cadrul acestei oferte, derulata in perioada 27 noiembrie - 15 decembrie, romanii au plasat aproape 18.500 de ordine de subscriere atat pentru titlurile de stat denominate in lei, cat si pentru cele in euro. Aproape 16.000 de ordine (86% din total) au avut valori cuprinse intre echivalentul in euro a 1.000 si 100.000 de euro, iar alte aproape 1.900 de ordine (10% din total) au avut valori maximum echivalentul a 1.000 de euro, potrivit sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb