MIHAI DARABAN:"Ţara noastră trebuie să devină nu numai o piaţă, ci şi un hub comercial pentru investitorii coreeni"

M.C.
Politică / 7 februarie

"Ţara noastră trebuie să devină nu numai o piaţă, ci şi un hub comercial pentru investitorii coreeni"

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie din Republica Coreea (KCCI), a organizat astăzi, 7 februarie, Sesiunea de Afaceri România - Republica Coreea, în scopul dinamizării relaţiilor comerciale bilaterale, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei, evenimentul a făcut parte din strategia guvernamentală de consolidare a relaţiilor bilaterale România - Republica Coreea şi s-a desfăşurat în marja vizitei în România a delegaţiei KCCI, condusă de către domnul Woo Taehee, Vicepreşedintele organizaţiei.

Sesiunea de afaceri a fost urmată de o serie de întâlniri Business to Business (B2B) la care au participat reprezentanţii a peste 20 de companii româneşti şi coreene, care activează în diferite sectoare economice, precum: IT&C, industria apărării, industria producătoare de electrocasnice, infrastructură, industria aeronautică şi aerospaţială, subliniază sursa citată.

"CCIR apreciază foarte mult relaţia pe care o are cu omologii coreeni, în misiunile noastre economice pe care le-am întreprins în această ţară am învăţat foarte multe despre cum putem îmbunătăţi relaţia economică dintre cele două state. În ceea ce priveşte consumatorul român, putem spune, uitându-ne peste cifrele de la import, că există o adevărată dependenţă faţă de produsele coreene. Din păcate, acestea nu sunt fabricate în România, ci în alt state din Uniunea Europeană. România are mare nevoie de deschiderea unor linii de producţie în ţară, lucru pentru care CCIR militează constant de mai mulţi ani. Evident, investitorii coreeni trebuie să aibă în vedere şi faptul că România este o ţară aparţinând UE şi NATO, având o poziţie geografică privilegiată. Toate mărfurile care vin din Coreea pe cale navală trec prin Canalul Suez, iar de aici până în Portul Constanţa sunt numai trei zile şi jumătate de navigaţie, faţă de 11 zile cât ar dura până să intre în Portul Rotterdam, ceea ce înseamnă în final costuri mai reduse. România trebuie să devină nu numai o piaţă ci şi un hub comercial pentru investitorii coreeni", a declarat preşedintele CCIR, dl. Mihai Daraban.

"România şi Republica Coreea au stabilit relaţii diplomatice şi economice încă din anul 1990. De-a lungul timpului, această cooperare a crescut constant, astfel, dacă la nivelul anului 1994 schimburile comerciale se situau în jurul sumei de 25 de milioane de dolari, la sfârşitul lui 2022 valoarea acestora a atins 1,3 miliarde de dolari. În peste 30 de ani de cooperare economică, din ce în ce mai multe companii coreene au intrat pe piaţa din România, mai ales din zona IT&C, industria apărării şi tehnologie nucleară. În mod evident, războiul dintre Federaţia Rusă şi Ucraina a dus la un interes sporit pentru industria apărării şi vă reamintesc că în luna septembrie a anului trecut România şi Republica Coreea au semnat un acord cadru de cooperare în domeniul apărării, devenind astfel nu numai parteneri comerciali, ci şi parteneri militari. Avantajele economice ale României sunt determinate de poziţia geografică, la graniţa dintre Europa şi Asia, de numărul mare al populaţiei şi de costul redus al forţei de muncă. Considerăm astfel că România poate deveni un hub pentru companiile coreene care îşi doresc să pătrundă pe piaţa europeană", a declarat Dl. Son Jae-il, CEO, Hanwha Aerospace.

"Acest eveniment are ca scop materializarea vizitelor oficiale întreprinse anul trecut de către reprezentanţii Guvernului României în Republica Coreea. În mod clar, valoarea record a schimburilor comerciale, înregistrată la sfârşitul lui 2022, ne bucură, dar nu dorim să ne oprim aici. Considerăm că piaţa din România are un potenţial de dezvoltare foarte mare, iar ca Ambasador al Republicii Coreea în România am identificat mai multe sectoare economice în care putem investi, cum ar fi: IT&C, industria apărării, produse electrocasnice sau infrastructură. De aceea, evenimentul de astăzi reprezintă primul pas în ceea ce priveşte dinamizarea relaţiilor economice bilaterale. Si, după cum bine ştiţi, orice călătorie, cât ar fi de lungă, începe cu un prim pas", a declarat E.S. dl. RIM Kap-soo, Ambasador al Republicii Coreea în România.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
BURSA
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5463
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9573
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6256
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.4390

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro