Ministerul Economiei anunţă că BCR vrea să intre în acţionariatul "Oltchim"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 noiembrie 2010

Deşi şeful "Oltchim" a fost nevoit să-şi retracteze declaraţia că BCR va intra în acţionariatul combinatului chimic, un alt oficial a anunţat ieri că Banca Comercială Română şi-a dat acordul "de principiu" pentru conversia în acţiuni a unei părţi din linia de credit acordată companiei vâlcene.

"BCR şi-a dat deja acordul de principiu să ia acţiuni la Oltchim pentru jumătate dintr-o linie de credit a combinatului.

De asemenea, Banca Transilvania (BT) este dispusă să devină acţionar la Oltchim, în contul a 7 milioane de euro, parte dintr-o linie de credit", a declarat, Karoly Borbely, secretar de stat în Ministerul Economiei, citat de Mediafax. Borbely a adăugat că există şi furnizori ai Oltchim care au de recuperat datorii de la combinat interesaţi să devină acţionari.

Declaraţia lui Borbely vine după ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a declarat că sus-pectează anumite tranzacţii cu acţiuni OLT la bursă, după ce Constantin Roibu, preşedintele-director general al combinatului, a anunţat că BCR va intra acţionar şi ulterior a retractat, spunând că banca nu a luat încă o decizie finală. Acţiunile OLT au crescut cu aproape 12% după declaraţiile lui Roibu.

Oficialii BCR au replicat la momentul respectiv că banca şi-a arătat interesul potenţial pentru "Oltchim" şi că intrarea în acţionariatul combinatului este condiţionată de îndeplinirea anumitor criterii.

Contactaţi de ziarul BURSA, reprezentanţii Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al "Oltchim" ne-au declarat: "Româ-nia a notificat la Comisia Europeană, în iulie 2009, programul de măsuri de sprijin pentru Oltchim. Astfel s-a comunicat intenţia de majorare a capitalului social al acestei companii, procedură prin care statul urmează să convertească în acţiuni creanţele AVAS faţă de Oltchim, cu acordarea drepturilor de preferinţă tuturor acţionarilor existenţi.

Vor putea fi astfel create premisele legale pentru conversia în acţiuni a creanţelor deţinute de creditori privaţi, care vor putea, astfel, să participe la majorarea capitalului social al societăţii, cu încadrarea în criteriile şi condiţionalităţile impuse de cadrul legal în domeniul ajutorului de stat".

Conducerea "Oltchim" Râmnicu Vâlcea a anunţat, recent, că societatea a revenit pe profit în luna septembrie, câştigul din activitatea de exploatare acoperind integral pierderea financiară.

Potrivit conducerii "Oltchim", combinatul a făcut un profit EBITDA de 12,94 milioane de lei în septembrie, pe fondul unei cifre de afaceri de 132 de milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro